Vrijdag 06/12/2019

Steve Stunt is terug van nooit weggeweest

Beeld BELGA

Steve Stevaert (59) is terug. Hij wordt voorzitter van een nieuwe coöperatieve die het kapitaal van verzekeraar Ethias wil versterken. Eind 2011 had de gewezen sp.a-politicus bekendgemaakt ontslag te nemen uit al zijn publieke mandaten. Maar daar is nooit veel van in huis gekomen.

Ethias - dat voor driekwart in handen is van de federale, Vlaamse en Waalse overheid - wil nu dezelfde weg inslaan door zijn klanten aandeelhouder te laten worden in ruil voor coöperatief kapitaal. De eerste stap is gezet met de oprichting van de coöperatieve vennootschap EthiasCo, berichtte De Tijd. De voorzitter van de nieuwe coöperatie is de gewezen socialistische minister, partijvoorzitter en Limburgs gouverneur Steve Stevaert. De Limburger verklaarde eind november 2011 dat hij ontslag zou nemen uit al zijn publieke mandaten, nadat hij in een aantal dossiers in opspraak was gekomen.

Daarop stapte Stevaert op als bestuurder bij Interkabel en Publi-T. Vijf maanden later zette hij ook zijn mandaat bij netwerkbeheerder Infrax stop. Maar daarna gebeurde niets meer.

Nooit weg bij Ethias
Zo bleef hij actief bij Ethias. Nadat de federale staat, Vlaanderen en Wallonië in 2008 samen 1,5 miljard euro moesten ophoesten om de verzekeraar van de ondergang te redden, werd de sp.a-politicus verplicht de handdoek in de ring te gooien als voorzitter. Stevaert bleef echter een voet tussen de deur houden. Naast de drie overheden bleef ook de vroegere mutualistische eigenaar via de vennootschap Ethias Gemeen Recht een kwart van de aandelen in handen houden.

Stevaert is voorzitter van Ethias Gemeen Recht, dat op zijn beurt 72,5 procent van het vast deel van het kapitaal van EthiasCo in handen heeft. Daarnaast is hij ook bestuurder bij Vitrufin, de nieuwe holding boven de verzekeraar, bij Ethias SA en bij Network Research Belgium, de informaticadochter van Ethias.

"Geen publieke mandaten"
Ook bij Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, heeft Stevaert nooit ontslag genomen. Hij is tot vandaag bestuurder bij de centrale vennootschappen Elia Asset en Elia Sytem Operator. Stevaert ontkent dat er sprake is van een terugkeer. "Ik heb ook geen publieke mandaten meer", klinkt het. "Ethias Gemeen Recht is een mutuele, een privébedrijf waar geen euro overheidsgeld in zit. En EthiasCo is vanuit die mutuele opgericht." De mandaten in de Elia-vennootschappen zijn evenmin publiek, luidt het.

Naast de mandaten die een semi-publiek karakter hebben, heeft Stevaert nog een hele resem bestuursmandaten die niet onder de noemer 'openbaar' vallen.

Lees meer in De Morgen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234