Zondag 28/02/2021

Steve Stevaert ingehuldigd als nieuwe gouverneur

Stevaert over het Limburg-gevoel: 'Ook een West-Vlaming weet niet wat dat is. West-Vlaanderen heeft wel een provinciaal gevoel, maar het wordt straks toch opgeslokt door de zee. Dan ligt Limburg aan de kust'

'Mijn allereerste stunt in Limburg is op komst'

Steve Stevaert is nu ook echt weg uit de Wetstraat. Gisteren legde hij de eed af als gouverneur van Limburg, maar niet om zich er te begraven. Stevaert wil de grenzen van zijn nieuwe bevoegdheden aftasten. 'Een maatschappelijk experiment', zo noemt hij het. En de eerste stunt, die zal niet al te lang op zich laten wachten. Stevaert is van plan om ook als gouverneur nog van zich te laten horen. 'Je mag me altijd bellen.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Fabian Lefevere

Stevaerts inhuldiging in het Hotel Errera in Brussel was een Limburgs onderonsje. Veelvuldig werd het Limburg-gevoel bezongen en ook de keuze van het bier was Limburgs: Cristal Alken. Zelfs beide voogdijministers waren - onbedoeld weliswaar - Limburgs, op Vlaams niveau Marino Keulen en federaal Patrick Dewael. Pal daartussen zat één West-Vlaming, Yves Leterme. Maar alle drie zwaaiden ze Stevaert uitvoerig lof toe. "Misschien is doodknuffelen de enig haalbare strategie tegen Steve Stevaert", zei Patrick Dewael.

Hij zei dat niet zonder ironie en ook Stevaert zei te geloven dat de speeches recht uit het hart van zijn gouwgenoten kwamen. Toch wil een enkele kwatong dezer dagen weleens fluisteren dat achter de loftuitingen van de concurrerende partijen ook opluchting schuilgaat. Met Stevaert verdwijnt zwaar geschut van de concurrentie naar Limburg. Maar dat wilde een grijnzende Patrick Dewael achteraf niet gezegd hebben. "Of we tevreden zijn dat we van hem af zijn? Zo'n formulering kan alleen maar van een journalist komen. Jullie zijn slechte mensen."

Voorts werd vooral de lof van de provincie Limburg bezongen, in het Lanakens zelfs door Marino Keulen. "Dat kun je niet begrijpen als je het zelf niet voelt", zegden Stevaert en Keulen haast in koor, daarin volmondig gesteund door pa Stevaert, "mijne baas" volgens junior, 76 jaar en totnogtoe angstvallig uit de schijnwerpers van de media gebleven. "Maar dit wilde hij meemaken, dit is speciaal."

Vanwege dat onbestemde Limburg-gevoel dus. "Ook een West-Vlaming weet niet wat dat is. West-Vlaanderen is dan wel een provincie met een provinciaal gevoel, maar het wordt straks toch opgeslokt door de zee. Dan ligt Limburg aan de kust. Ja, dat heb ik de toekomstige SP.A-voorzitter al herhaaldelijk gezegd." De goede luim zat er gisteren duidelijk in bij Stevaert. Pa Stevaert was ook niet helemaal ontevreden dat zijn zoon eindelijk een vaste job heeft. "Dat moet hij nu volhouden."

Maar zal hij de nationale politiek niet missen, daar in de Limburg? Waarschijnlijk wel. "Misschien zal ik de Europese en internationale politiek nog het meeste missen". Maar erg diep wilde Stevaert daar niet meer op ingaan. "Het is een lang verhaal waar ik het nu niet over zal hebben." Desondanks is het een publiek geheim dat de jaren aan de top van de politiek fysiek zijn gaan doorwegen op de 51-jarige Stevaert. Niemand die er ook aan twijfelt dat hij als wijze man en als ervaringsdeskundige achter de schermen (meer dan) een woordje zal blijven meespreken in de partij.

De eerste missie van Stevaert heet nu Limburg. Terugblikkend op zijn nationale carrière mag redelijk aangenomen worden dat daar enig stuntwerk bij zal komen kijken. Stevaert was de eerste om dat aan te kondigen. "Mijn eerste stunt is op komst. Het zal niet al te lang duren zelfs." Maar hoe of wat? Daar antwoordde hij alleen met een mysterieuze monkellach op.

Zeker is wel dat Stevaert met veel ambitie naar Limburg terugkeert. "Dit is geen uitbolfunctie." Hij is vast van plan om de grenzen van zijn bevoegdheid af te tasten. "Met de economie gaan we veel doen: bedrijven aantrekken. Mijn gouverneurschap zal een maatschappelijk experiment worden." Volgens Stevaert mag ook wel geschaafd worden aan de bevoegdheden van een gouverneur. "Op sommige vlakken mag het weer meer zijn, op andere wat minder. Maar ik ga daar nu niet meer over vertellen, natuurlijk. Ik moet boven de partijen staan." Ook boven zijn eigen SP.A omdat het volgens Stevaerts vaker gebeurd is dat een gouverneur zich door zijn of haar partij laat beïnvloeden. "Als ze nu druk willen zetten, wil ik nog wel eens zien of ze daarin zullen slagen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234