Zaterdag 17/08/2019

Steve Stevaert 'denkt er niet aan' terug te keren naar de Wetstraat

Steve Stevaert is back in town! Althans, dat meldt Knack. Volgens het weekblad wordt in alle stilte aan zijn terugkeer gewerkt. Uitgangspunt zijn de peilingen die minder glorieus zijn dan in de tijd dat de combinatie 'Stevaert+gratis+hype' nog voor hoge scores zorgde. Stevaert ruilde vorig jaar het voorzitterschap voor de functie van Limburgs gouverneur. In zijn plaats kwam Johan Vande Lanotte. Dat Stevaert een zeer betrokken 'waarnemer' blee, is in de Wetstraat een publiek geheim.

Volgens het weekblad sputtert de motor onder Vande Lanotte. "De standpunten van de partij die in het verleden de indruk kon wekken dat ze paars controleerde, zijn allerminst duidelijk. Het voorzitterschap lijkt Johan Vande Lanotte niet op het lijf geschreven." Van de weeromstuit merkt Knack dat het bij Stevaert begint te kietelen. Volgens het blad was de taak van gouverneur voor Stevaert "minder enthousiasmerend" dan gedacht. Ook de combinatie met het voorzitterschap van Ethias zou niet de "verhoopte financiële compensatie gebracht hebben". De tanende belangstelling van Stevaert voor zijn opdracht zou volgens Knack af te leiden zijn uit zijn frequente afwezigheid op het provinciebestuur. De andere gouverneurs merken dat hun Limburgse collega slechts een matige belangstelling opbrengt voor zijn opdracht.

Stevaert doet het bericht af als 'speculatie' . "Vooral dan over de positie van Vande Lanotte", zegt hij aan De Morgen. "Van Hans Wiegel en Steve Stevaert zullen altijd zeggen dat ze terugkomen". Stevaert verwijst naar VVD'er Hans Wiegel, die na jaren Nederlands ministerschap commissaris van de Koningin werd, het equivalent van gouverneur in België. Zijn terugkeer naar de toppolitiek werd vaak voorspeld, maar hij werd nooit meer minister.

Ook sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte ontkent dat er sprake is van een terugkeer. "Er is geen comeback-scenario", zegt hij formeel. Naar eigen zeggen 'verwachtte' Vande Lanotte zich wel aan een dergelijke 'speculatie'. "Tussen 2003 en 2004 kon Steve niets goed meer doen voor bepaalde media. Het stond in de sterren geschreven dat toen ik voorzitter werd, diezelfde media plots zouden schrijven dat het 'onder Steve' toch wel beter ging."

(WP/FR)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden