Woensdag 23/09/2020

Steve Jobs

"Steve Jobs was een eikel, maar nooit een klootzak"

Steve Jobs.Beeld rv

De biografieën over Steve Jobs liggen met elkaar overhoop. De intieme kring van Jobs stak zijn onvrede over de officiële biografie van Walter Isaacson nooit onder stoelen of banken. Met de steun van de top van Apple moet 'Becoming Steve Jobs' een veel "juister" portret schetsen. Het moet de Steve Jobs tonen die u niet kent.

Toen hij merkte dat zijn gezondheid achteruitging, nam Steve Jobs biograaf Walter Isaacson in vertrouwen. Jobs wou dat de man die eerder de de levenswandel van Albert Einstein en Benjamin Franklin opschreef, ook zijn leven neerpende.

Het uiteindelijke resultaat zou Jobs nooit onder ogen krijgen. Maar de Appletop twijfelt er niet aan: hij zou het niets hebben gevonden. "Hij bewees hem een enorm slechte dienst", zegt de huidige Apple-CEO Tim Cook over Isaacson. Eerder sneerde designer Jony Ive al naar de bestseller: "Mijn aanzien kan niet lager zijn."

"Het was een slap aftreksel van een heleboel dingen die al geschreven waren, en focust op kleine kantjes van zijn persoonlijkheid", vindt Cook. "Je krijgt het gevoel dat hij een hebzuchtige, egoïstische egomaniak is. Hij legde de persoon niet vast zoals hij was. Ik zou nooit al die tijd gewerkt hebben voor de persoon over wie ik las."

De officiële biografie van Isaacson bracht weliswaar de verwezenlijkingen van Jobs in kaart. Hij was een doorwinterde verkoper, rebelse ondernemer en een technolgische visionair die een aantal industrieën op zijn kop zette.

Maar het boek toonde ook de donkere kant van Jobs. Die van een zelfingenomen eikel en een genadeloze maniak. Niet alleen voor zijn collega's, maar ook voor zichzelf. Zoals toen hij tegen beter weten in met zware diëten probeerde te genezen van de tumor in zijn alvleesklier.

Becoming Steve Jobs.Beeld rv

Messias

Volgens Isaacson had Jobs erger kunnen voorkomen door zich direct te laten opereren in 2004. Toen hij zich later toch liet opereren, zouden uitzaaiingen hem in 2011 fataal worden.

De nieuwe biografie 'Becoming Steve Jobs' schuift die kant van de Apple-oprichter niet aan de kant, maar schetst wel een veel intiemer, persoonlijker portret van de man.

"Ik begrijp dat schrijvers Jobs niet kunnen portretteren als een keiharde, materialistische zakenman, zonder zijn spirituele kant te noemen. Maar als het gaat om zijn gevecht tegen kanker beweren ze dat hij een gestoord geloof aanhing. Dat hij zichzelf kon genezen, alsof hij de Messias was", zegt coauteur Brent Schlender. "Zijn eigen dokter vertelde me later dat het niet duidelijk was of opereren wel de juiste aanpak was."

Het boek is geschreven door twee techjournalisten, Brent Schlender en Rick Tetzeli, die de leefwereld van Jobs beter zouden begrijpen. Ze spraken met Jobs' intieme kring, waaronder designgoeroe Jony Ive, Apple-CEO Tim Cook, Apples vorige communicatiehoofd Katie Cotton, Pixar-CEO Ed Catmull en Jobs' weduwe Laurene Powell Jobs. Zij wilden meewerken aan het boek om de donkere kant die Isaacsons biografie schetste, weg te werken.

Beeld AP

Geen heilige

Het portret in 'Becoming Steve Jobs' is er een van ongeduldige, veeleisende, soms maniakale ondernemer die evolueert naar een Steve Jobs 2.0. Een leider die lief, geduldig en menselijk kon zijn. Het boek staat doorspekt van emotionele anekdotes, zoals toen Tim Cook een deel van zijn lever wou afstaan aan Jobs toen hij erg ziek was. "Nog voor de woorden uit mijn mond waren, weigerde hij. 'Neen', klonk het. 'Ik zal je dat nooit laten doen'. Iemand die egoïstisch is, zou zo niet reageren."

"Hij was geen heilige", erkent Cook. "Maar het is niet waar dat hij geen groot mens was."

"Jobs heeft over de jaren geduld leren krijgen. Geloof het of niet, dat is een belangrijke leidinggevende vaardigheid", zegt ook Schlender. "Hij leerde om zich niet te haasten in dingen die meer tijd vergen en werd gevoeliger voor de fysieke grenzen van wat zijn mensen konden verdragen. Hij was nog steeds een harde baas, maar was beter geworden in het delen van de idealen waar Apple voor zou moeten staan."

Tim Cook en Steve Jobs.Beeld REUTERS

Ongelofelijke lul

Het is het portret waarvan de top van Apple wou hoe hun leider werd voorgesteld. Maar wie rekent op een uitsluitend portret dat alleen maar ophemelt, heeft het fout.

In één hoofdstuk worden alle kleine kantjes van Jobs fijntjes opgesomd: mistoestanden in Chinese fabrieken, gesjoemel met aandelenopties, geheime afspraken met concurrenten en de uitzichtloze patentenoorlog met Samsung en Google. Het boek laat ook professionele vijanden van Jobs aan het woord.

Hij kon een ongelofelijke lul zijn, dat ontkennen de auteurs niet en verstoppen ze schijnbaar ook niet in hun boek. Steve Jobs had veel kleine, en zelfs slechte kantjes. De auteurs omschrijven het misschien het beste in hun boek. "Hij kon een eikel zijn, maar nooit een klootzak."

Beeld EPA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234