Woensdag 16/06/2021

Politiek

Steve Bannon, ex-strateeg van Trump: “Liever gele hesjes aan de macht dan deze politieke elite”

Steve Bannon - deze keer strak in het zwart - was vorig weekend in ons land voor een anti-Marrakechmeeting van Vlaams Belang. ‘De VN liegt over dat migratiepact.’ Beeld Photo News
Steve Bannon - deze keer strak in het zwart - was vorig weekend in ons land voor een anti-Marrakechmeeting van Vlaams Belang. ‘De VN liegt over dat migratiepact.’Beeld Photo News

"Ik zou veel liever geregeerd worden door die gele hesjes dan door de huidige politieke klasse." Aan het woord: Steve Bannon (65), ex-hoofdstrateeg van Donald Trump. Hij reist nu Europa rond om rechts-populistische partijen te promoten. "Dude, de elite vindt de werkende mensen idioten, nauwelijks slimmer dan beesten."

Steve Bannon heeft een rare gewoonte. Hij draagt een wit T-shirt onder een oranje polo en daaroverheen heeft hij een streepjeshemd. Het is zijn handelsmerk sinds hij als jongeman aan de militaire school studeerde.

In zijn suite in het poepchique Steigenberger Wiltcher's hotel aan de Brusselse Louizalaan ploft hij met een diepe zucht in een fauteuil. Met zijn grijze stoppelbaard, ongewassen slierten haar, rode neus en diepe poriën ziet hij er sjofel uit. Maar vergis u niet: deze man is steenrijk, na een carrière bij de bankiers van Goldman Sachs en alt-right mediabedrijf Breitbart - volgens 'Forbes' loopt zijn fortuin op tot zo'n 42 miljoen euro.

Je komt niet zomaar bij Bannon binnen. Een kleerkast zit een halfuurtje voor de interviewafspraak grijnzend toe te kijken hoe ik, bij een koffie, nog wat bijlees in de lobby. "Je moet je Facebook beter afsluiten. Hoe gaat het trouwens met je dochter?", zegt hij opeens - de man is zo breed als hij hoog is en heeft 25 jaar in het Britse leger gediend. Of hij mijn identiteitskaart nog wil zien, vraag ik. "Nee. Ik heb je gecheckt. Je bent oké. Anders zat je hier al niet meer.”

Lees ook

Steve Bannon, voormalig rechterhand van Trump, trok eerder nog naar het Vlaams Parlement met de bedoeling het VN-migratiepact te kelderen.

Hoe Europees rechts een informatieoorlog voerde over het migratiepact. Het debat over het over het pact leefde aanvankelijk enkel bij rechtse opiniemakers.

De samenwerking tussen Bannon en Vlaams Belang beperkte zich tot voor kort tot een selfie met kopstuk Filip Dewinter. Wie zijn Dewinters foute vrienden met diepe zakken?

Met slaande deuren

Bannon heeft twee bewogen jaren achter de rug. In augustus 2016 werd hij de campagnemanager van Donald Trump en na de verkiezingen zelfs de hoofdstrateeg van het Witte Huis. Het was Bannon die voor Trump de weg bereidde, met slogans als 'Make America Great Again' en 'America First'. Hij lag al snel overhoop met Trumps dochter Ivanka en haar echtgenoot Jared Kushner. Bannon had Ivanka "zo dom als een baksteen" genoemd in een boek over Trump. Na een jaar was de liefde tussen Trump en Bannon over en verliet Bannon met slaande deuren het Witte Huis.

Sindsdien heeft hij een nieuw project: The Movement. Bannon droomt ervan om de rechts-populistische partijen in Europa te versterken en te verenigen tegen de Europese verkiezingen van 2019. Hij duikt overal op: bij Viktor Orbán in Hongarije, bij Marine Le Pen in Parijs, bij de nieuwe rechtse beweging Fratelli d'Italia in Rome. En afgelopen weekend bij een anti-Marrakechmeeting van het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement. Uitgerekend in het weekend dat de regering-Michel viel over het VN-migratiepact en in Brussel het protest van de gele hesjes woedde – toeval, uiteraard.

VB-voorzitter Tom Van Grieken zit erbij in de suite van het Steigenberger Wiltcher's. Hij praat Bannon bij over de Belgische crisis: "Het rare is: de conservatieve partij heeft de regering verlaten wegens Marrakech, maar de premier gaat tóch. Dus het gevolg van de regeringscrisis is dat we de meerderheid in het parlement verloren hebben en België het pact toch zal ondertekenen.”

Bannon schudt het hoofd. "It's shocking. Wat mij verbaast, is dat een VN-pact met zoveel verplichtingen dat het de richting waarin een land evolueert kan veranderen, pas in de laatste 48 uur vóór het ondertekend moet worden tot zo'n crisis leidt. Marrakech zit er al járen aan te komen. Waar bleven de kritische vragen – van de oppositiepartijen en van de media?"

Steve Bannon (l.) en Tom Van Grieken (m.) naast Marine Le Pen, voorzitter van Rassemblement tijdens een evenement van Vlaams Belang tegen het VN-migratiepact. Beeld Photo News
Steve Bannon (l.) en Tom Van Grieken (m.) naast Marine Le Pen, voorzitter van Rassemblement tijdens een evenement van Vlaams Belang tegen het VN-migratiepact.Beeld Photo News

Drijven op woede

Wat is het probleem met dat VN-pact, vraag ik, als het toch niet bindend is? Dat is toch wat de VN zegt: "Het pact creëert geen recht op migreren, het legt geen beperkingen op aan landen, het stelt geen 'soft law' in en het is niet juridisch bindend. Dat is niet mijn interpretatie van de tekst. Dat ís de tekst", aldus Louise Arbour, de bijzondere VN-vertegenwoordiger voor internationale migratie.

Bannon: "Laten we het zeggen zoals het is: dat is een leugen. Het is typisch voor de VN. Waarom zouden ze anders al die moeite doen om het te onderhandelen en het overal doorgedrukt te krijgen? Kijk naar het Klimaatakkoord van Parijs: dat was ook niet bindend. Zeg dat nog eens tegen al die gele hesjes in Frankrijk en bij jullie, die vaststellen dat de prijs van benzine met 25 procent is gestegen. En waarom? Omdat ze in China maar doorgaan met het verbranden van vuile steenkool. Marrakech is exact hetzelfde: ze willen de gewone man laten betalen voor een probleem dat ergens anders in de wereld opgelost moet worden. En wij - de populistische partijen in Europa - moeten zeggen dat het genoeg is geweest."

Honderd jaar geleden al streden socialisten en communisten tegen de macht van het patronaat. De retoriek van Bannon is in wezen niets anders: de werkende man en vrouw worden uitgebuit door de elite. Hij drijft op de woede van wie op het einde van de maand merkt dat er steeds minder geld op de rekening overblijft en daar een schuldige voor zoekt. "Ik ben geen socialist en nog minder een communist. Ik ben een kind van de working class – mijn vader werkte voor een telefoonmaatschappij. Ik heb alleen het geluk gehad dat ik, als eerste van mijn familie, kon studeren en een job vond bij Goldman Sachs. Ik weet wat de werkende klasse wil: eerlijk betaald krijgen, in plaats van hun job te laten inpikken door migranten die bereid zijn voor een lager loon te werken. Nu zie je hen overal – in Frankrijk, in de VS, bij jullie – opstaan en fuck you zeggen. Aan de basis van die woede ligt de migratiecrisis: waarom de VN dat pact wil doordrukken, is omdat de elite Europa en de VS wil overspoelen met goedkope werkkrachten. Vergeet het idee dat migranten om humanitaire redenen hier opgevangen moeten worden. Het is een puur economische wetmatigheid: hoe meer mensen, hoe lager de lonen. Migratie is een middel om de lonen van de eigen bevolking te verlagen en de belastingen te verhogen."

Complottheorieën

Dat is wat Bannon doet: hij lanceert samenzweringstheorieën, over hoe linkse globalisten en de financiële en politieke elite in Europa de gewone man bedotten, dom houden en uitpersen. "Dude, de elite denkt dat werkende mensen idioten zijn, intellectueel nauwelijks meer beslagen dan beesten. Dus, zo redeneren ze, wij zullen in hun plaats wel beslissen. No way. Ik zou veel liever bestuurd worden door de eerste honderd mensen die met een rode pet op een Trump-meeting verschijnen of door de eerste honderd die in een geel hesje protesteren tegen te hoge brandstofprijzen, dan door al die genieën in de EU-commissies of de bankiers die in Davos in hun blauwe pakken op het World Economic Forum zitten. Mensen met rode petten en gele hesjes zijn menselijker, hebben meer vastberadenheid, begrijpen de menselijke natuur beter, weten wat hard werken is. Als zij regeren, komt het goed met de wereld."

Of hij dat écht denkt, vraag ik. Met alle respect voor de gele hesjes, maar méér dan slogans napraten die op sociale media gelanceerd worden door schimmige bronnen doen ze niet. Bannon wordt boos. "Slow down. Dit is geen debat. Je bent maar een journalist. Als jij en jouw krant hun werk hadden gedaan en de details over het VN-migratiepact hadden opgezocht, dan was er geen regeringscrisis in België geweest. Dan was de discussie over de waanzin van Marrakech járen geleden al gesloten. Hebben jullie een speciale bijlage gemaakt over de gevolgen van Marrakech op het leven van de gewone man in België?"

"Nee", antwoord ik. Bannon: "I rest my case, sir."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234