Maandag 20/03/2023

Belangrijk nieuwsZaak-Julie Van Espen

Steve Bakelmans krijgt levenslang voor moord en verkrachting Julie Van Espen: ‘Geen verzachtende omstandigheden’

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Steve Bakelmans (41) is veroordeeld tot levenslang voor de moord op en verkrachting van studente Julie Van Espen in 2019. Dinsdagavond werd Bakelmans al over de hele lijn schuldig bevonden. Bakelmans krijgt ook 15 jaar terbeschikkingstelling opgelegd, en een beveiligingsperiode van 20 jaar.

Redactie

Nadat de jury dinsdagavond 4,5 uur nodig had om de schuld van Steve Bakelmans te bepalen - schuldig aan de moord op en verkrachting van Julie Van Espen - weten we nu ook welke straf hij krijgt. Het Openbaar Ministerie (OM) vorderde een levenslange celstraf, terbeschikkingstelling en beveiligingsperiode voor Bakelmans. Het hof en de jury hebben die strafmaat bijna volledig gevolgd. Enkel de beveiligingsperiode werd vijf jaar korter vastgelegd, op 20 jaar in plaats van het maximum van 25 jaar zoals gevorderd.

Bij de straftoemeting werd geen enkele verzachtende omstandigheid aanvaard, ook niet de moeilijke jeugd van Bakelmans die zijn verdediging in de weegschaal had gelegd. “Jury en hof erkennen dat Steve Bakelmans niet opgegroeid is in normaal gezin. Het ontbreken van zijn moeder en een volstrekt falend opvoedingskader hebben bijgedragen tot zijn persoonlijkheidsstoornis, maar dat kan niet worden weerhouden als verzachtende omstandigheid”, aldus de rechtbankvoorzitter. “Er zijn geen verzachtende omstandigheden. Hij is een reëel en ernstig gevaar waar de samenleving zich dient tegen te beschermen.”

Lees ook

‘Het Openbaar Ministerie stuurt erop aan dat Bakelmans nooit meer vrijkomt. Dat doet me denken aan wat destijds tegen Dutroux werd geëist

De nalatenschap van Julie Van Espen: ‘Ze kan de wereld niet meer verbeteren, daarom doen wij het in haar plaats’

Alain Remue: ‘Julie Van Espen was op de juiste plek. Ze had alle recht om over het fietspad langs het kanaal te fietsen. Je moet de zaak niet omdraaien

De rechter had het verder over een “zeer hoge mate van psychopathie” bij Bakelmans. “In dit land is psychopathie zo goed als onbehandelbaar. Mijnheer Bakelmans behaalde een score van 36 op 40. Hij werd tweemaal eerder veroordeeld voor feiten van verkrachting.” De rechter schat dan ook in dat Bakelmans het “hoogste risico op recidive” vertoont.

“Steve Bakelmans heeft een overwegend ongunstige moraliteit, en dat illustreert de gevaarlijkheid van de betrokkene”, sprak de rechter nog. “Hij heeft meermaals een kans gekregen, van justitie, van instellingen en van zijn eigen entourage. Geen van hoger vermelde tussenkomsten hebben geleid tot gedragsverbetering.”

Het proces rond de dood van Julie Van Espen werd achter gesloten deuren gevoerd, dus zonder de aanwezigheid van pers en publiek. Daarop hadden de nabestaanden van de studente vorige week aangedrongen, bij de start van het proces. Het verhoor van Steve Bakelmans en het verhoor van alle getuigen gebeurde dus achter gesloten deuren.

Wat gebeurde er met Julie Van Espen?

Julie Van Espen verdween op 4 mei 2019. De 23-jarige studente was die zaterdag thuis met de fiets vertrokken richting Antwerpen, waar ze met vriendinnen had afgesproken, maar kwam daar nooit aan. Haar vrienden en familieleden gingen meteen met man en macht op zoek naar haar. Ook de politie beschouwde haar verdwijning meteen als onrustwekkend en organiseerde een zoekactie.

Een dag later werd haar handtas, bebloede kledij en fietsmand teruggevonden in de omgeving van de oude Burgemeester Gabriel Theunisbrug aan het Albertkanaal in Merksem. Het was ook daar dat haar gsm-signaal voor het laatst werd opgevangen. De politie bekeek de beschikbare camerabeelden in de buurt en zag daarop een man met een grote rugzak die haar fietsmand in zijn handen hield.

De beelden - maar dan zonder de fietsmand - werden via een opsporingsbericht verspreid. De man met de rugzak werd daarin omschreven als een “belangrijke getuige” bij de verdwijning van Julie Van Espen. Het bericht werd massaal gedeeld en enkele honderden tips kwamen binnen. Even later werd hij geïdentificeerd als Steve Bakelmans, een man die al verschillende veroordelingen op zijn naam had en toen op straat leefde.

Zijn gsm-signaal werd getraceerd en hij kon op 6 mei in het station van Leuven van de trein worden geplukt. De zoekactie naar de studente ging intussen onverminderd verder. Er werd met boten op het Albertkanaal gezocht, langs de fietsroute van Julie Van Espen. Haar lichaam werd nog diezelfde dag uit het water gehaald.

Bakelmans bekende tijdens het onderzoek dat hij verantwoordelijk was voor de dood van de studente. De veertiger sliep al een tijdje onder de Burgemeester Gabriel Theunisbrug. Toen hij die avond het blonde meisje opmerkte, had hij haar van haar fiets gesleurd. Hij wilde haar verkrachten, maar ze verzette zich hevig. Bakelmans had haar gewurgd en haar lichaam in het Albertkanaal gegooid.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234