Maandag 17/05/2021

Stevaert lanceert plan om honoraria specialisten te herschikken

Stevaert: 'Die hoge vergoedingen moeten wel door de belastingbetaler worden opgebracht'

'De excessieve toplonen moeten eruit'

Als iedereen in de sociale zekerheid moet bijspringen om het budget binnen de perken te houden, dan ook de topverdieners onder de specialisten. Dat vindt Steve Stevaert. De SP.A-voorzitter lanceert daarmee het derde van vijf voorstellen om de ziekteverzekering betaalbaar te houden. De artsen zijn minder opgetogen. 'Als Stevaert het communisme opnieuw wil invoeren, zal hij dat wel eerst met het parlement moeten bespreken.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Liesbeth Van Impe

Het probleem dat Stevaert aankaart is allanger bekend: intellectuele prestaties van artsen, vooral consultaties en het contact met patiënten, worden veel minder goed vergoed dan technische prestaties, zoals in de chirurgie of de radiologie. Bovendien kosten intellectuele prestaties vaak veel tijd. Dat is belangrijk voor de patiënt, maar maakt dat een arts die van dergelijke prestaties moet leven, op het eind van de dag vaak veel minder verdiend heeft dat zijn collega's die het van technische prestaties moeten hebben.

De wanverhouding tussen beide soorten prestaties verklaart niet alleen veel inkomensverschillen tussen huisartsen en specialisten, maar ook tussen specialisten onderling. Kinderartsen, psychiaters, gynaecologen en oncologen steken heel veel tijd in patiënten, terwijl radiologen, chirurgen en cardiologen vooral technische prestaties leveren. "In die kringen circuleren heel hoge lonen, tot 25 à 30 miljoen Belgische frank per jaar", weet Stevaert. Hij wil nu die toplonen wat afromen en het vrijgekomen geld verdelen onder de specialisten die minder verdienen. "Iemand die lang gestudeerd heeft om zich te bekwamen in een specialiteit, zoals een hartchirurg, mag wat mij betreft heel goed verdienen. Maar excessen moeten we vermijden."

Een besparing wil Stevaert zijn voorstel niet noemen, omdat het de bedoeling is de minder bedeelde specialisten te opwaarderen. Maar het plan moet wel helpen het budget van de ziekteverzekering onder controle te houden. "Als de hele sociale zekerheid gesaneerd wordt, dan kunnen de topverdieners niet achterblijven. Die hoge lonen worden tenslotte wel betaald met belastinggeld." Stevaert viseert dus niet plastisch chirurgen die prestaties leveren die niet door de ziekteverzekering terugbetaald worden. "Jeff Hoeyberghs kan gerust zijn, het gaat niet over hem."

De SP.A-voorzitter verwacht dat zijn voorstel heel wat tegenwind zal krijgen. "De ziekenhuizen verdienen natuurlijk ook aan die technische prestaties en hoge honoraria. Specialisten en ziekenhuizen zullen elkaar dus wel vinden in het verzet tegen de maatregel."

Ook communautair ligt het thema gevoelig. Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) is het alvast in grote lijnen eens met de analyse van Stevaert. Woordvoerster Michèle Van der Plaetsen: "Het is altijd leuk als Stevaert met creatieve ideeën komt. De minister zou sowieso al aansturen op een debat over de verschillen tussen intellectuele en technische prestaties. Het thema zal dus op de onderhandelingstafel van Medicomut komen, waar artsen en mutualiteiten overleggen."

Marc Moens van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) is niet te spreken over het voorstel, dat volgens hem naar "communisme" ruikt. "We hebben het hier wel over een moeizaam opgebouwd kaartenhuis. Stevaert haalt er nu een kaart in het midden uit, met het risico dat het hele huis instort." Het probleem van de specialisten die intellectuele prestaties leveren, is wel bekend, maar Moens vindt dat het geld voor een opwaardering van die specialismen elders gezocht moet worden. "Er zijn niet zoveel mensen die die hoogste lonen opstrijken, bij hen kun je nooit het nodige geld gaan halen."

Voor Moens zijn de toplonen zo goed als onaanraakbaar. "Het gaat over specialisten met een reputatie, uiterst bekwame specialisten. Willen we dat zij naar het buitenland uitwijken? Of dat ze zich, zoals in Nederland gebeurde, tot het strikte minimum beperken en de resterende patiënten naar wachtlijsten doorverwijzen?" Het argument dat het wel de belastingbetaler is die die hoge lonen ophoest, vindt Moens populistisch. "Niemand protesteert als zangers of voetballers zoveel verdienen. Terwijl massamanifestaties de gemeenschap ook veel geld kosten. En Belgische artsen hebben nu eenmaal de keuze niet tussen een privé- en een publiek systeem. Een topspecialist kan niet anders dan zich door de sociale zekerheid laten betalen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234