Woensdag 07/12/2022

Stevaert haalt goede punten op eerste verkeersles

Uiteenzettingen van ministers hoeven niet per se saai te zijn, zo ondervonden de studenten logistiek van de Hogeschool Limburg. Deze week kregen ze een eerste les verkeerskunde van Vlaams minister van Mobiliteit Steve Stevaert (SPA). Zijn uiteenzetting werd door de bijna tweehonderd studenten positief beoordeeld. "Interessant en kort en bondig", luidde hun oordeel.

Steve Stevaerts extra college, drie weken lang. De lessen zijn in de eerste plaats bestemd voor de eerste-, tweede- en derdejaarsstudenten logistiek. Maar ook studenten van de grafische en architectuurafdeling namen uit nieuwsgierigheid een kijkje.

De eerste twee uur durende uiteenzetting van de minister was voor vele studenten een verrassing. Velen hadden zich immers voorbereid op iets politieks en dus saai. "Van ministers wordt gezegd dat ze veel babbelen en weinig zeggen. Ik had dus een saaie uiteenzetting verwacht, maar minister Stevaert hield het kort en bondig. Zijn uitleg was zeer duidelijk en werd aangevuld met veel voorbeelden", evalueert Kristin Vertessen de eerste les van de minister. "Het is interessant om iemand te horen die elke dag met het onderwerp bezig is. Hij haalde dingen aan waarvan ik nog niet op de hoogte was. Zo verduidelijkte de minister dat gratis openbaar vervoer kan functioneren en zelfs winstgevend kan zijn. Dat was voor mij totaal nieuw."

Ook Kurt Palmans kijkt tevreden terug op de eerste les. Hij vond het college van de minister zelfs beter dan die van zijn professoren. "De minister heeft veel meer ervaring met het beleid. Hij haalt voorbeelden aan en zegt hoe hij omgaat met mobiliteit. Hij legt het zeer goed uit en hij gaat ook dieper in op het thema. Bij de professoren is het meer theoretisch", vindt Palmans. Nochtans had hij voor de les geen hoge verwachtingen. Hij had zich zelfs al voorgenomen om de overige twee colleges van de minister te brossen. "Ik had niet verwacht dat het zo interessant zou zijn. Het beeld dat ik van ministers heb, is dat ze veel moeilijke woorden gebruiken. Maar het is toch anders verlopen. Ik ga dus zeker de volgende keer terug", neemt hij zich voor.

De minister is best gevleid met de lovende kritiek. Ook voor hem werd het een leerrijke ervaring. "Ik kon voor mezelf alles eens ordenen en daarnaast was het boeiend om met jongeren te debatteren. Zo kon ik ervaren hoe ze over bepaalde zaken denken", meent de minister. Toch is hij niet van plan om geregeld voor een auditorium te staan. "Ik heb dit gedaan uit sympathie voor een Hasseltse school, maar ik ben niet van plan om op iedere aanbieding voor lesgeven in te gaan", zegt Stevaert. Die ene uitzondering neemt hij wel heel au sérieux. Samen met de hogeschool stelde hij een cursus op. En op het einde van het jaar krijgen de studenten er zelfs een examen van. "Maar dat laat ik over aan de echte professoren", lacht Stevaert.

Chung Tsey Chow

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234