Vrijdag 09/06/2023

Sterrenslag tussen Nederlandse commerciële zenders

De Nederlandse commerciële zenders RTL 4 en Veronica verliezen vier presentatoren aan SBS 6, het Nederlandse zusje van VT4. Behalve Robert ten Brink (All you need is love) verlaten ook Peter R. de Vries, Peter Jan Rens en Willibrord Fréquin de Holland Media Groep (HMG). Zij zetten hun programma's voort bij concurrent SBS 6. Deze omroep maakte bekend dat hij een meerjarig contract heeft gesloten met Endemol en de vier tv-presentatoren.

SBS 6-directeur F. van Wersloo zegt verbaasd te zijn over de kans gezichtsbepalende tv-makers van de concurrent over te nemen. "Vijftien shows met Ten Brink zijn in kijkcijfers vergelijkbaar met vijftien goede voetbalwedstrijden. Zo'n man verdient meer dan een tweejarig contract. Ik kan me voorstellen dat hij het bod van HMG als een belediging heeft ervaren."

Een HMG-woordvoerder bevestigt het vertrek van Ten Brink en Rens. Met De Vries en Fréquin zegt HMG nog in gesprek te zijn. "Dat hoort bij het spel", zegt Van Westerloo, "maar ook zij zijn volgend jaar bij SBS 6 te zien." Het vertrek van de presentatoren heeft te maken met het beleid van HGM-topman Porsius, die zich niet meer voor lange termijn wil vastleggen.

In Nederland wordt het sterrendom al decennialang gecultiveerd. De commerciële zenders zijn echter ook al eerder tot de voor hen onthutsende conclusie gekomen dat de kijker de bekende koppen beu geraakt. Te veel van het goede moet de kijker niet en dat plaatst RTL 4, RTL 5 en Veronica, verenigd in de Holland Media Groep (HMG), in een lastig parket. HMG heeft zich trouwens voor tien jaar verbonden aan productiegigant Endemol. In ruil voor één miljard frank per jaar krijgen zij sterren als André Van Duin, Rolf Wouters, Henny Huisman, Ron Brandsteder en Robert Ten Brink er bovenop. Maar daar ben je natuurlijk niet veel mee als de kijker er steeds minder pap van lust. Vorig jaar al gingen bij de HMG stemmen op om een aantal Nederlandse 'supersterren' af te voeren.

Ook de resultaten liegen er niet om. Het marktaandeel van de grootste televisiezender van Nederland, RTL 4, staat al een hele poos onder zware druk. De familiezender, die grote populariteit verwierf dankzij de sterren van Endemol, is nog altijd marktleider, maar sinds januari '93 verloor RTL voortdurend terrein. Het marktaandeel zakte zelfs van 28 procent in '93 tot onder de 'psychologische' grens van 20 procent in januari van dit jaar.

Ook de financiële resultaten zijn niet om over naar huis te schrijven. Vorig jaar boekte de Holland Media Groep een schamele 110 miljoen frank winst op een omzet van 14 miljard frank. Om de winst op een aanvaardbaar peil te brengen, wil HMG-topman Pieter Porsius drastisch gaan saneren. Op die manier wil hij tegen 2000 ruim 750 miljoen frank besparen. Porsius wil in dat jaar anderhalf miljard frank winst boeken. Om dat resultaat te bereiken, moeten er 220 van de 600 arbeidsplaatsen verdwijnen en zal het facilitair bedrijf geprivatiseerd worden. Porsius wil met de vakbonden onderhandelingen aanknopen over een sociaal plan, maar het staat nu reeds vast dat die zeer moeilijk zullen verlopen. De sociale onrust binnen het bedrijf is immers bijzonder groot.

Bovendien heeft topman Porsius al herhaaldelijk laten verstaan dat hij het monstercontract met Endemol veel te duur vindt. Dat leidde dan weer tot hevige spanningen met Joop van den Ende en John De Mol, maar ook met hun vedetten, die in de media klaagden over het gebrek aan waardering vanwege de nieuwe HMG-baas. De overstap van de vier Endemol-sterren moet dan ook ongetwijfeld in dit licht gezien worden.

Maar uit deze combinatie van factoren besluiten dat HMG het vertrek van de vier sterren naar concurrent SBS 6 zou toejuichen, is natuurlijk onzin. HMG verliest immers niet alleen deze mensen maar ook de programma's. En All you need is love met Robert ten Brink is toch nog altijd een van de meest bekeken programma's op Veronica. Maar zoals de Vlaamse situatie ons heeft geleerd, is een ster op de ene zender dat nog niet op de andere. Afwachten dus. (LB / De Volkskrant)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234