Woensdag 20/01/2021

Politiek

‘Sterke Jan? Zeg maar Jan Zonder Klimaatplan’

Minister-president Jan Jambon (N-VA).Beeld BELGA

‘Ambitieus, maar realistisch’, zo noemt Vlaams ‘MP’ Jan Jambon het klimaatbeleid van de Zweedse coalitie. Al wordt de lat volgens milieuverenigingen zo laag gelegd dat zelfs de grootste vervuiler er moeiteloos overheen geraakt.

Hoe groen is Jambon I? Die vraag weerklinkt al weken in groene kringen omdat ons land tegen eind dit jaar een klimaatplan moet voorleggen aan Europa. De bedoeling is dat we onze CO2-uitstoot tegen 2030 met 35 procent verlagen. De vorige regering stelde daarvoor een plan op. Maar intussen zijn twee maatregelen uit dat plan gesneuveld: de kilometerheffing voor auto’s en de verplichte renovatie na aankoop van een pand.

Gaat Vlaanderen een tandje bijsteken om de doelstelling toch nog te halen? De kans is zeer klein, zo blijkt uit de toelichting bij het regeerakkoord door minister-president Jan Jambon (N-VA). Daarin wordt er over de doelstelling tegen 2030 geen woord gerept. De regering belooft enkel om de hoeveelheid wind- en zonne-energie te verdubbelen. “We trekken voluit de kaart van energie-efficiëntie”, klinkt het.

Ook op langere termijn blijft de ambitie beperkt. Hoewel tientallen Europese landen al plannen klaar hebben om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, houdt Jambon I het op een reductie van de broeikasgassen met 80 procent. De klimaatomslag vergt immers wereldwijde actie, klinkt het. “Vlaanderen kan het niet alleen.” De regering gaat ervan uit dat we sowieso vooruitgang zullen boeken dankzij technologische innovatie.

Betonstop light

Vraag was ook wat er met de ‘betonstop’ zou gebeuren. Dat plan om vanaf 2040 geen extra open ruimte meer in te nemen, veroorzaakte tijdens de vorige legislatuur nog ruzie tussen de centrumrechtse partijen. Nu schakelen ze over naar een betonstop light, of een ‘bouwshift’. Daarbij is er van een expliciet verbod geen sprake meer, maar wordt er gestreefd naar “een beter evenwicht tussen kwaliteitsvol wonen, ondernemen en het beschermen van de open ruimte”.

N-VA-voorzitter Bart De Wever noemt de bouwshift een voorbeeld van “realistisch groenbeleid”. Op dit moment heeft de Vlaamse overheid niet genoeg geld om alle eigenaars van gronden waar door de betonstop niet meer op gebouwd zou mogen worden, te vergoeden, klinkt het. De bouwshift, daarentegen, zal minder eigenaars treffen. Al is het op dit moment nog onduidelijk hoe Jambon I die bouwshift concreet vorm wil geven.

In Wallonië pakte de regering-Di Rupo onlangs uit met het nieuws dat ze 4.000 kilometer haag zou aanplanten om de biodiversiteit te verhogen. “Waar Wallonië zijn hagen heeft, zal Vlaanderen zijn bomen hebben”, zegt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. De regering-Jambon heeft de ambitie om tegen 2030 10.000 hectare bos bij te planten. Daarnaast komt er 20.000 hectare natuur extra onder natuurbeheer. “Vlaanderen wordt groener”, belooft Jambon.

Samenraapsel

Bij de Bond Beter Leefmilieu hebben ze echter hun twijfels. België behoort vandaag al tot de slechte leerlingen van Europa op het vlak van klimaat, en daar lijkt deze regering geen verandering in te brengen. “Terwijl Nederland, Frankrijk en Duitsland voor een klimaatneutrale samenleving gaan, hebben wij een weinig coherent samenraapsel van fietspaden en windmolens. Er zit totaal geen visie achter”, zegt Mathias Bienstman.

Oppositiepartij Groen heeft het over een beschamend gebrek aan klimaatambitie. “Dit akkoord lijkt zelfs onder de Europese lat te zakken. Sterke Jan wordt Jan Zonder Klimaatplan”, zegt fractieleider Björn Rzoska. Hij stelt vast dat Vlaanderen alvast op het vlak van klimaat nog een grote kloof heeft te dichten op Jambons gidslanden in Scandinavië.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234