Dinsdag 20/04/2021

Sterke begeleiders voor 'compositiewedstrijd' ['tactus]

Onder meer NOB, VRO, BBC Symphony en Bl!ndman voeren werk van laureaten uit

Vandaag wordt in Brussel de tweede editie van ['tactus] gepresenteerd, een project van de vzw Young Composers' Forum dat jonge componisten of aspirant-componisten de gelegenheid wil geven, een orkestwerk te schrijven, het daadwerkelijk met orkest te repeteren en ook uitgevoerd te zien in verscheidene concerten. Ondanks de samenwerking met onder meer de naar Koningin Elisabeth genoemde stichting en wedstrijd, wil ['tactus] expliciet geen wedstrijd zijn. Uiteraard worden kandidaten geselecteerd, maar die selectie vormt de start, niet de apotheose van het werkproces.

Directeur Gilles Ledure licht toe dat het project, waarvan in december 2004 de geslaagde eerste editie plaatsvond, beantwoordt aan een reële leemte; de stof voor zijn analyse haalt hij vooral uit zijn dagelijkse beroepspraktijk als stafmedewerker van het Nationaal Orkest van België (NOB). De filosofie van ['tactus] is tweeërlei. Enerzijds is er de constatering dat hedendaagse orkestmuziek op het programma nemen vooralsnog tot bijna lege zalen leidt. Daarmee samenhangend is er het jammer genoeg utopische beeld van het compositorische laboratorium, waarin een jonge componist naar hartenlust met een goed orkest en dito chef - dat wil zeggen: met duur materiaal - kan experimenteren. Een idee waarvan Ledure en co. wel eens wilden nagaan in hoeverre het in de echte wereld te benaderen valt.

De eerste editie van ['tactus] heeft enkele partners bevestigd in hun actie, maar zeker ook andere overtuigd. Behalve NOB en VRO hebben ook buitenlandse orkesten hun medewerking toegezegd om werk van laureaten uit te voeren: BBC Symphony trekt mee de kar; met de Rotterdamse filharmonie, nationaal orkest van Lille en Orchestre de la Suisse Romande wordt nog onderhandeld over de modaliteiten. Daarbij voegen zich Ensemble Musiques Nouvelles, Bl!ndman, dat voor het festival Music@venture 2007 een opdracht zal geven aan een laureaat van ['tactus], en diverse concertzalen en andere actoren uit de al dan niet vaderlandse muziekwereld.

Het is even hartverwarmend als wat de noodzaak ervan betreft veelzeggend, dat een dergelijk jong en ambitieus project na één editie zoveel pleitbezorgers rond zich verzamelt. Laten we hopen dat de 'utopie van het laboratorium' er over een tijdje geen blijkt te zijn.

De inschrijvingen voor Young Composers' Forum 2006 lopen van 15 december 2005 tot 20 juni 2006 (www.tactus.be). Zaterdag in het Brugse Concertgebouw brengt het VRO onder meer 'Einklang' van Annelies Van Parys, laureate van ['tactus] 2004 (www.concertgebouw.be).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234