Zondag 24/01/2021

Sterk is het nieuwe slank

Zumba is uit, krachttraining is in: was mager zijn jarenlang het summum voor vrouwen, dan is dat nu een gezond strak lichaam. Sterke dijen, en armen die niet flapperen als ze ermee zwaaien. Daarvoor willen ze best keihard trainen, elke dag. Ze doen niet aan de lijn, maar willen wel gestroomlijnd zijn.

Ze dragen fluoroze sporttopjes, hun gladde buiken omlijst met twee verticale lijnen. Stevige spieren, die het begin van een wasbordje suggereren. Ze houden hun armen in de lucht, spannen ze op. Hun poep en dijen in strakke hotpants, gesculpteerd en sterk als beton. Ze tillen gewichten met zwoele blik en perfect haar. Demonstreren een ingewikkelde yogapositie, genre 'ik draag terloops even mijn volle gewicht op mijn bovenarmen, en floep mijn benen omhoog.'

U vindt deze sterke dames tegenwoordig op Facebook, Twitter, Pinterest of Tumblr. Ze sturen er selfies de wereld in waarin ze pronken met hun schouderspieren, delen foto's van glamoureuze vrouwen met zogenaamde V-lijn (spierlijnen die van de onderste buikspieren naar het kruis lopen, iets wat enkel weggelegd is voor de échte die-hards) en belijden er openlijk hun geloof in broccoli en avocado. Het geheel wordt afgewerkt met inspirerende tekstjes à la 'A workout makes you better today than you were yesterday'.

Deze dames vindt u steeds vaker in de fitnesszaal om de hoek, waar ze zich afbeulen in het krachthonk, onderwijl verbeten "Sterk is het nieuwe slank" prevelend. Ze doen dat niet om de weegschaal te temmen, deze vrouwen koesteren hoegenaamd geen ambitie om de smalste van de klas te zijn. Integendeel, ze willen een sterk, strak lichaam met respect voor hun vrouwelijke vormen. De hype komt overgewaaid uit het fitnessmekka, de Verenigde Staten, en vond vervolgens ingang in Groot-Brittannië. Stilaan sijpelt het idee ook in onze contreien door.

"Een tiental jaar geleden was mager zijn het summum. Vrouwen met drie kinderen stapten mijn studio binnen in de hoop hun lijf weer zo smal te krijgen als voorheen", vertelt Toney Walls, eigenaar van het Antwerpse BootKamp Pilates en met 20 jaar ervaring in het vak. Inmiddels, merkt hij op, zijn de verwachtingen veranderd. "Algemene gezondheid, dat is vandaag hun voornaamste bekommernis. Natuurlijk ambiëren ze een mooi lichaam. Vrouwen willen strakke, sterke dijen en armen die niet flapperen als ze er mee zwaaien. Een paar kilo's minder is ook altijd meegenomen. Maar superslank hoeft niet meer."

Centimeters bijzaak

Famke Robberechts, hoofdredactrice van Goed Gevoel, denkt dat de omslag begon op ons bord. Waar voorheen diëten als Weight Watchers en Montignac de toon zetten, lezen we nu De Voedselzandloper. Robberechts verwijst ook naar de kookboeken van Pascal Naessens. "Het draait niet langer om afvallen, we hoeven niet meer per se collectief in maatje 36 te passen. Een gezond, natuurlijk lichaam is vandaag onze prioriteit, dus volgen we voedingsschema's die ons daarbij helpen."

Die verschuiving heeft nu ook de fitnesszaal bereikt. "We hebben het een beetje gehad met fitnesshypes die zich richten op slankheid, zoals zumba. In de plaats daarvan komt krachttraining. Vrouwen die daar vijf jaar geleden mee bezig waren, zagen zich omringd door mannen. Vandaag biedt zo goed als elke fitnesszaal een krachtprogramma aan voor vrouwen, waarbij ze mikken op een gezond en sterk lijf, een hart dat pompt en bloed dat stroomt. Een gestroomlijnd lichaam is een meevaller, maar de centimeters zijn bijzaak geworden."

Ook haar magazine legt inmiddels andere accenten. "Vroeger waren we al blij als we onze lezers aan het lopen kregen. Wandelen, zelfs. Nu schrijven we artikels over krachttraining en poweryoga of hoe je snel kan powerstretchen als je weinig tijd hebt. Het mag allemaal wat actiever, en de oefeningen zijn nu uniseks."

Fundamenteler is het concept gezondheid het afgelopen decennium veranderd. Wat ooit 'niet ziek' betekende, staat vandaag synoniem voor bruisende energie, een bevredigende nachtrust, stressbestendigheid en mentale rust. "Zaken die we meer zijn gaan waarderen", meent Robberechts.

Trainer Toney Walls denkt dat we wat wijzer geworden zijn. "We zijn beter geïnformeerd, begrijpen beter wat goed voor ons is. Zo mager mogelijk zijn hoort daar niet bij. De vrouwen die ik zie, leiden drukke levens. Ze jagen carrières na en voeden kinderen op. Ze moeten sterk en fit zijn om dat alledaagse leven te bolwerken. Wie dan mikt op maatje 34 redt het niet." Robberechts: "De queeste naar evenwicht tussen werk en privé is nog nooit zo actueel geweest. Vrouwen zijn geen trophy wives meer met maatje 34 en lang haar tot op hun gat. We moeten gezond en vitaal zijn om mee te kunnen."

Betekent dat dan dat in onze hoofden ook een nieuw schoonheidsideaal is gerijpt? Hebben we ons afgekeerd van de androgyne modellenlook als te volgen voorbeeld, ten voordele van de gespierde krachtvrouw met bicepsen, triceps en een achterwerk van beton? Ja en nee, menen onze experts. Terwijl in pakweg de VS of Zuid-Afrika een vrouw met dikke rugspieren als sexy geldt, reageert Vlaanderen nog wat terughoudend.

Aanstoker Madonna

"In New York, waar sporten als kickboksen erg in trek zijn bij vrouwen, zijn ze niet bang van spieren. Het is een teken van fitheid. Hier polsen vrouwen bij de eerste les voorzichtig of ze toch niet te gespierd zullen worden", vertelt Walls. Wel stelt hij vast dat een vrouwen als Beyoncé als schoonheidsgodin wordt geeerd. Ook Robberechts vertelt dat ze voor modeproducties niet langer moet aandringen voor modellen met wat vlees.

Patrick Desruelles, in de jaren tachtig nog succesvol polsstokspringer en inmiddels persoonlijk trainer, merkt dan weer dat vooral de wat oudere dames tuk zijn op spieren. Veelal staan ze er financieel goed voor, letten ze erg op hun voeding en staan ze niet afkerig van cosmetische chirurgie. "Het is begonnen met Madonna. Vijftigplus, maar met spierballen. Het zijn dames die een ideaalbeeld nastreven, zoals de vrouwen in magazines als Women's Health. Ze houden vast aan de eeuwige jeugd. Het kan ook, een atletisch lichaam op die leeftijd, mits voldoende inzicht en discipline." Soms doen de vrouwen hem ook denken aan de bionische mens. "Alles valt aan te passen, al dan niet met natuurlijke middelen."

"Is 'sterk is het nieuwe slank' wel de juiste boodschap?", kopte The Huffington Post onlangs. Hun kritiek: ook nu weer leggen we vrouwen een keurslijf op. Wie aantrekkelijk wil zijn, moet sterk zijn. Met de spieren zichtbaar en de kracht voor push-ups en pull-ups op eenvoudig verzoek. "Is dit echt de boodschap die we willen uitsturen?"

Ook Desruelles is genuanceerd. "Een gezond ideaalbeeld? Ik vind van niet. De vrouwen die ik begeleid werken trainingsprogramma's af die neigen naar die van topsporters. Ik zie niet in waarom normale mensen aan zo'n tempo zouden moeten trainen, en ik ben arrogant genoeg om hen af te remmen. Overal zie je ook hoogintensieve fitnessprogramma's opduiken, zoals tabata. Kort en intens, zoals ons leven tegenwoordig. Maar het is wel honderd keer beter dan obesitas." Walls ziet ze ook, de vrouwen die geen aanmoediging maar begrenzing nodig hebben. Om vervolgens een maand plat te liggen met blessures. Robberechts: "Ik ga uit van het gezond verstand. Je zult altijd vrouwen zien die erover gaan, maar beter te gespierd dan obees. Daarbij: wie heeft er eigenlijk tijd om vier keer per week te gaan fitnessen?"

Helena Jans (19)

"Ik volg de hogeschoolopleiding circus in Tilburg, trapeze is mijn specialiteit. Ik kan dus niet zonder kracht, maar het is niet zo dat ik opkijk naar gespierde vrouwen. Of ik ze mooi vind? Er zijn grenzen, het moet vrouwelijk blijven. Maar ik voel me wel beter in een sterk en sportief lichaam. Modellenlijven vind ik heel extreem, vreselijkk dat zo veel meisjes ze als voorbeeld nemen. Van nature ben ik slank, mager zelfs, en ik heb me daar altijd tegen afgezet. Ik eet ook veel, ik heb vetten nodig. Ik heb stevige armen, schouders en buikspieren. Daarvoor doe ik aan acrobatische training en de klassieke oefeningen: pompen, buikspieroefeningen, optrekken.

In de circuswereld staat niemand er nog bij stil, daarbuiten krijg ik veel reacties. Mensen zijn verrast dat een vrouw zich tien keer kan optrekken. Of ik me mentaal ook sterker voel? Ja, eigenlijk wel. Zeker na een stevige krachttraining. Het woord kick is overdreven, maar het werkt motiverend en ik krijg er energie van. Zelfvertrouwen ook."

Alena Zhukapets ('Ouder dan 30')

"Ik ben groot, met gespierde armen en benen. Mager hoeft niet voor mij, ik houd van gezonde vrouwen met strakke billen en taille. Dun als fotomodellen? Dat is enkel mooi als je nog geen dertig bent.

"Ik train elke ochtend minstens een uur, behalve op zaterdag. Conditie- en krachtoefeningen. Tegenwoordig doe ik aan tabata, heel intensief. Ik heb ook een persoonlijke trainer onder de arm genomen. Ik eet ook gezond: geen pasta, rijst of brood, wel veel groenten, fruit en vis. En daarmee heb ik genoeg energie. Ik wil gezond zijn en er goed uitzien. Of ik me ook beter voel? Absoluut, ik voel me fantastisch en gelukkig, vol zelfvertrouwen. Ik krijg ook veel reacties, mensen vinden dat ik een mooi, sexy lichaam heb. Ik ben niet bang om te overdrijven, ik weet wat ik doe."

Erica Carrelho Fernandez (28)

"Ik ben klein en gespierd, een combinatie van aanleg en training. Magere vrouwen vind ik niet aantrekkelijk, ik houd van wat ze 'strong skinny' noemen. Strak, maar met vormen. Zoals Jessica Biel. Er is een tijd geweest dat ik mager wou zijn, zo rond mijn 18de. Ik was wat bijgekomen tijdens de puberteit, lette niet op mijn eten en sportte niet. Ik ben zelfs naar een diëtist gestapt. Maar ik had geen zin om mezelf uit te hongeren. Wat later kocht ik mezelf een fiets, ik werd snel slanker en sterker. Sinds een jaar of drie doe ik ook aan pilates. Mijn conditie is sterk verbeterd, mijn benen en buik staan strak en gespierd, mijn poep is stevig. Ik eet ook veel gezonder: om de 3 uur, veel bio, fruit en natuurlijke suikers. Ik voel me sterk, energiek en vol zelfvertrouwen. Geest en lichaam zijn met elkaar verbonden. Mijn sterke lichaam heeft de manier waarop ik naar mezelf kijk veranderd. Ik kleed me zelfs anders. Voorheen was ik een tomboy met baggy broeken, nu hou ik van vrouwelijkheid."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234