Zondag 16/05/2021

Steniging meisje zorgt voor spiraal van geweld in Irak

De eremoord op een zeventienjarig meisje heeft voor een spiraal van geweld gezorgd in Noord-Irak. De jezidische Doaa Khalil Aswad werd doodgestenigd door haar broers omdat ze een relatie had met een moslimjongen. Als wraak doodden moslimextremisten 23 jezidische arbeiders in Mosoel.

Door Ayfer Erkul

MOSOEL l De moord gebeurde in het bijzijn van honderden omstanders die het meisje af en toe schopten en soldaten die geen hand uitstaken. Gruwelijke beelden van de moord belandden al op het internet, onder meer op YouTube.

Doaa Khalil Aswad was zeventien en verliefd op een Koerdische soennitische moslim. Zo erg verliefd dat ze zich bekeerde tot de islam, een doodzonde voor iemand uit de jezidische gemeenschap. Jezidi's, die van etnie Koerdisch zijn, hangen een geloof aan dat islamitische, christelijke, joodse, zoroastrische en heidense elementen mixt. De gemeenschap, die zich in Noord-Irak vooral rond de stad Mosoel situeert en in het verleden vaak slachtoffer is geweest van vervolging door soennitische moslims, is erg gesloten.

Doaa had al maanden een relatie met de islamitische man, die had beloofd om met haar te trouwen. Omdat ze wist dat haar familie nooit toestemming zou geven, liep ze weg. Toen de man weigerde zijn belofte na te komen en te trouwen, kon Doaa nergens meer terecht. Ze wist dat haar familie op wraak zon om haar te straffen. Ze logeerde een tijdje bij een soennitische religieuze leider, maar haar familie kon haar na enkele dagen overtuigen om terug te keren naar het ouderlijke huis. Ze zou niet gestraft worden, zo werd haar gezegd.

Op 7 april keerde Doaa terug naar Bashika, een stadje nabij Mosoel, maar in plaats van een vergevingsgezinde familie trof ze woedende broers die haar bij de haren over de straat sleurden. Al snel had zich een menigte van honderden jezidi's rond het tafereel verzameld.

Wat er die dag gebeurde met Doaa is voor een deel te zien op filmpjes die op het internet, onder meer op YouTube, circuleren. Op de beelden is Doaa slechts gekleed in een rood trainingsjasje en een zwarte slip. Wat er met de rest van haar kleren is gebeurd, is niet duidelijk. Bloed loopt van haar gezicht. Ze ligt in het midden van een kring die wordt gevormd door mannen die haar uitschelden voor hoer en op haar stampen. Meestal ligt ze doodstil op de grond en beschermt ze haar gezicht met haar handen. Af en toe probeert ze recht te komen, maar ze wordt dan onmiddellijk weer neergeslagen. Door wie, is nooit helemaal duidelijk op de beelden.

De steniging, die uiteindelijk Doaas dood wordt, duurt dertig minuten. Het is de vraag welke beelden het gruwelijkst zijn: Doaa die onbeweeglijk op de grond ligt met bebloed gezicht, halfnaakt en grote blauwe plekken op haar benen of de mannen in een kring rond haar, die het tafereel non-stop filmen met hun gsm's maar geen poging doen om het meisje te helpen.

Islamisten probeerden onmiddellijk na de dood van Doaa al munt te slaan uit de moord. Niet het feit dat het ging om een eremoord was voor hen belangrijk, wel de martelaarsdood van een jonge moslimvrouw. Meteen hadden soennitische extremisten een reden om hun eeuwenoude woede tegenover jezidi's te bekoelen.

Hun wraak was minstens even gruwelijk als de steniging van Doaa. Op 23 april hielden ze een bus arbeiders, die van een weverij in Mosoel naar Bashika werden gevoerd, tegen en vroegen ze alle niet-jezidi's uit te stappen. Met de rest reden ze door naar Oost-Mosoel, waar ze de mannen op een rij voor een muur zetten en een voor een doodschoten.

Zowel Amnesty International als de Koerdische Regionale Regering hebben de moord en de wraakacties scherp veroordeeld. De Koerdische Regionale Regering heeft al een diepgaand onderzoek geëist naar de feiten. De regio waar de feiten zich voordeden, de provincie Nineveh, valt niet onder autoriteit van de Koerden, maar omdat het meisje Koerdisch is, kwam de regiopresident, Massoud Barzani, toch tussenbeide.

"De dood van Doaa door een zogenaamde eremoord is een tragedie voor haar familie en de volledige Koerdische gemeenschap", schreef hij in een verklaring van de regering. Vraag is of de centrale Iraakse regering wel iets kan doen, omdat Bagdad weinig of geen autoriteit heeft in het noorden van Irak.

Eremoorden zijn een frequente praktijk in die regio. Volgens de VN zouden in de eerste drie maanden van het jaar al veertig vrouwen om het leven zijn gebracht om dergelijke redenen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234