Zaterdag 28/11/2020

Samenleving

‘Stenen vs. Koranverzen’: wat zit er achter de bizarre ruzie tussen ex-politiechef en bijles-vzw?

Kinderen van vier tot zestien jaar krijgen extra lessen Nederlands bij Al Bayaan in Lokeren.Beeld Tine Schoemaker

Al drie jaar krijgen Lokerse kinderen in het weekend bijles bij de vzw Al Bayaan. Dit weekend misschien voor het laatst, want een burenruzie leidde tot een proces voor de rechtbank in Dendermonde. ‘Iedereen zegt dat taalachterstand een probleem is. Wij trachten er iets aan te doen.’

Op het witte memobord staat: ‘Alfabet. 26 letters. 5 klinkers. Klinkers: a, i, u, e, o.’

Zo’n vierhonderd Lokerse kinderen van vier tot zestien jaar krijgen elke zaterdag en zondag tweeënhalf uur huistaakbegeleiding bij de vzw Al Bayaan. “Taal is cruciaal”, zegt initiatiefnemer Jamal Achahbar (47). “Als je achterloopt met taal, doe je dat ook in andere vakken. In de meeste van de gezinnen van deze kinderen spreken ze thuis Arabisch. Sommige ouders sturen hun kinderen naar de logopedist, maar dat is niet voor iedereen betaalbaar. Na de aanslagen van 2016 zat ik samen met Ali en Khalid, die ik al ken van in het middelbaar, hier in Lokeren. Hoe, vroegen wij ons af, valt te verklaren dat hier geboren jongens naar Syrië trekken? Wat konden wij doen om de kloof, die er toch duidelijk is, te verkleinen?”

Aannemersbedrijf

De lesjes begonnen in 2016, maar de gebouwen van de vzw zijn zonevreemd. Ook de reden daarvoor is een beetje vreemd. “Mijn cliënt heeft een aannemersbedrijf, met Proximus als voornaamste klant”, zegt Walter Van Steenbrugge, advocaat van de vzw. “Hij verzorgt internetaansluitingen. Hij had nood aan een industriële loods, kocht een terrein in de Naastveldstraat, een woonbuurt. Hij wou er zijn wagenpark en zijn dispatching onderbrengen. Hij vroeg en kreeg een vergunning van de stad Lokeren.”

Jamal Achahbar: “Ik stel zeventig mensen te werk, onder wie dertig autochtonen. Ik ben daar trots op. Maar het bedrijf groeide snel en ik besloot dan toch maar een terrein te kopen op het industriepark in Lokeren.”

Van Steenbrugge: “En dus gaf hij de gebouwen in de Naastveldstraat aan de vzw.”

Aan de overkant van die straat woont Patrick Trienpont, tot voor kort korpschef van de lokale politie in Lokeren.

Beeld Tine Schoemaker

‘Salafisten’

De ex-korpschef en aannemer kunnen elkaars oogkleuren niet benoemen. Nog nooit heeft de een met de ander gesproken. Trienpont en twee andere omwonenden stelden zich burgerlijke partij in een rechtszaak rond een vraag tot regularisering. Voor de correctionele rechtbank in Dendermonde vonden op 4 november de pleidooien plaats. De drie omwonenden vinden dat de gebouwen moeten worden gesloopt. “Wat wij niet begrijpen”, zegt lesgever Khalid El Boutaibe, “is dat de kinderboerderij, hier een paar honderd meter verder in de straat, blijkbaar niemand tot last is”.

Tijdens de debatten haalde Van Steenbrugge uit naar de ex-korpschef. Die zou zijn eigen agenten naar de vzw hebben gestuurd voor door zichzelf geïnitieerde klachten over geluidsoverlast.

Van Steenbrugge: “Een eerste aanvraag tot regularisatie werd geweigerd omdat bij de stad Lokeren een melding was gekomen als zou de vzw een salafistische organisatie zijn. Na verder onderzoek bleek het een aangifte te zijn van de korpschef zelf. Er zitten beelden in het dossier van zijn echtgenote die met stenen gooit naar spelende kinderen.”

Eva De Roovere

Wat de mensen van de vzw meer ergerde dan de stenen, was Festivelo. Op 30 juni van dit jaar zouden twee groepen van vijfhonderd mensen van Lokeren naar Lochristi en terug fietsen. Langs de route waren negen stopplaatsen voorzien, met animatie, hapjes, optredens. De folder vermeldt Urbanus en Eva De Roovere. Die laatste zou op stopplaats zeven, de vzw Al Bayaan, twee concertjes spelen.

Ali Tabet, lesgever: “Wij hadden net daarvoor ons buurtfeest, dus dat trof. We lieten het podium staan. Mensen annuleerden vakanties, want iedereen wilde er graag bij zijn. Eindelijk kregen we de kans de mensen te laten zien wat wij hier doen. En Eva De Roovere: dat was toch een hele eer.”

Uit mailverkeer blijkt dat de dienst Toerisme van de stad Lokeren de vzw op 17 mei vraagt of Al Bayaan mag worden toegevoegd als stopplaats – niet andersom. Iedereen enthousiast. Op 19 juni komt het telefoontje van de stad Lokeren. Stopplaats 7 is verplaatst naar een andere locatie. Het enige wat de vzw verder nog aan uitleg krijgt, is een mail van burgemeester Filip Anthuenis (Open Vld): ‘Wij verontschuldigen ons voor de mogelijke ongemakken.’

Koranlessen

Patrick Trienpont staat ons te woord in zijn paardenstal. Hij betwist dat hij zijn bevoegdheden als korpschef zou hebben misbruikt. “Dat is daar één grote bouwovertreding”, zegt hij. “Ze spreken over integratie, maar geven Koranlessen. Laatst was er een vrij podium. Iedereen mocht iets in de micro roepen. Wat krijg je? Koranverzen door de straat.

“Het klopt, we zijn maar met drie bewoners betrokken bij de rechtszaak, maar een collectief bezwaarschrift leverde vijfendertig handtekeningen op.”

Voor de rechtbank betwistte de advocaat van Trienpont dat er met stenen was gegooid. Het ging volgens hem alleen maar “om afval”.

Aan de overkant van de straat heeft Khalid El Boutaibe zonet een groep meisjes van zes en zeven de klok leren lezen. Weet u, Jamal zou zijn terreinen ook kunnen verhuren. Dit zou een parkeerplaats voor vrachtwagens kunnen worden. Hij zou niet eens om regularisatie hoeven te vragen en het zou hem een paar duizend euro per maand opleveren. Ja, we geven ook Koranlesjes, juist omdat we willen vermijden dat onze gastjes via het internet in contact komen met wat daar allemaal circuleert.

De rechtbank in Dendermonde doet uitspraak op 2 december.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234