Maandag 14/10/2019

Stemrecht op zestien jaar? België blijft achter

Wim Soons is nationaal voorzitter van Jong CD&V.

Maak kennis met Kobe. Kobe is net 16 geworden, wat hem een aantal nieuwe wettelijke privileges geeft. Op een fuif mag hij (nu ook van de wetgever) een pintje drinken. Met zijn vriendin, die even oud is, mag hij... daar moeten we geen tekening bij maken. Daarnaast kan hij nu ook met een bromfiets rijden, (zonder begeleiding) naar films gaan kijken die 'KNT' gelabeld zijn en... een eigen testament opmaken.

Onlangs kocht hij zijn eerste pakje sigaretten in de winkel. Hij weet dat het ongezond is, maar hij geniet het vertrouwen van de overheid om zelf te beslissen over zijn eigen lichaam. Hij denkt er zelfs over na om binnenkort alleen te gaan wonen, want met toestemming van zijn ouders kan ook dat.

In zijn vrije tijd is Kobe erg actief bij de lokale scoutsvereniging. Hun lokalen zouden moeten worden verbouwd, maar de lokale schepen is helemaal niet bereid tot dialoog. Als het morgen verkiezingen zouden zijn, stemt hij met veel plezier op die jonge gast van de oppositie die wel luistert naar zijn vragen. Alleen, stemmen is voorlopig off limits voor Kobe.

Elke lezer kent heel wat Kobes, sterk geëngageerd en over alles een mening. Vandaag kan zo'n jongere in België zijn stem wel laten klinken in de jeugdraad, een betoging of een onlinepetitie, maar niet in het stemhokje.

Nochtans is stemrecht op 16 jaar al lang geen nieuw idee meer. Al in 1997 gaf de Raad van Europa het advies om de stemgerechtigde leeftijd voor lokale verkiezingen te verlagen naar 16 jaar. Die uitspraak viel niet in dovemansoren: Oostenrijk verlaagde in 2007 de stemgerechtigde leeftijd en in Duitsland mogen zestienjarigen in enkele deelstaten meestemmen voor de lokale verkiezingen. Hetzelfde geldt voor verschillende kantons in Zwitserland. België blijft achter.

Het advies van de Raad van Europa is intussen zo oud geworden, dat het zelf zou mogen gaan stemmen.

Sommigen beweren dat jongeren niet voldoende geïnteresseerd zouden zijn in politiek. Wij draaien de redenering graag om. Zou het toekennen van stemrecht jongeren niet net triggeren om zich meer in politiek te interesseren?

Onderzoek van Hooghe en Quintelier (KU Leuven) toont aan dat de interesse voor politiek toeneemt wanneer jongeren de kans krijgen om te gaan stemmen.

Toen wij met Jong CD&V eerder dit jaar een aantal politiek ongebonden jongeren samenbrachten in een 'G50', kwamen zij zelf met het idee om gedurende twee jaar een soort 'inloopperiode' te voorzien waarin een jongere stemrecht heeft, maar geen stemplicht (opkomstplicht) geldt.

Uiteraard is het van belang jongeren op een gepaste manier te informeren over politiek en de maatschappij. Dat begint bij een goede basis: al sinds 2013 pleit de Vlaamse Jeugdraad voor een gecoördineerde maatschappelijke en politieke vorming in het onderwijs. Wij sluiten ons hier graag bij aan.

Het is een oud zeer dat er negatief wordt gekeken naar 'de jeugd van tegenwoordig'. Wie wil weten hoe er over de jeugd van meer dan twee millennia geleden werd gedacht, moet zeker Plato eens herlezen: al onze intellectuele ontwikkelingen ten spijt is onze perceptie van de jeugd bijzonder weinig veranderd. Misschien moeten we daar met een lokaal stemrecht eens mee beginnen. Kobe zou zich alvast aangesproken voelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234