NIeuwsZorgsector
Stemming over privatisering publieke zorg alweer uitgesteld
De stemming over de decreetwijziging die privatisering in de publieke zorg zou toelaten, is opnieuw uitgesteld. CD&V wil er absoluut zeker van zijn dat de openbare ziekenhuizen uitgesloten zijn van deze regeling.
Goed een week geleden liet de Raad van State nog verstaan dat de decreetwijziging, eenmaal goedgekeurd, ook voor de publieke ziekenhuizen zou gelden. De Raad vond het juridisch lastig om hiervoor een uitzondering te maken. En dat zorgde voor ongerustheid in de ziekenhuissector. CD&V heeft dan ook beslist om de stemming – normaal gezien stond die morgen gepland in de plenaire vergaring – met onbepaalde duur uit te stellen.
“Het is absoluut niet de bedoeling dat openbare ziekenhuizen onder het toepassingsgebied van dit decreet vallen”, stelt CD&V-parlementslid Brecht Warnez, een van de initiatiefnemers van de decreetwijziging. “Daarom zullen we nu alles nauwkeurig laten nakijken door externe juridische specialisten. We hebben helemaal geen haast om hierover te stemmen, we willen vooral dat het een goed decreet is. We zullen wel zien wanneer we het opnieuw naar het parlement brengen.”
Zorgbedrijf Antwerpen
Met deze decreetwijziging willen de meerderheidspartijen dat rusthuizen en andere zorginstellingen van een OCMW of gemeente een apart bedrijf kunnen oprichten, waarin ze bijvoorbeeld hun infrastructuur onderbrengen. En, belangrijker, private investeerders moeten zich kunnen inkopen tot maximaal 49 procent.
De druk om het decreet erdoor te krijgen, komt vooral uit Antwerpen. Daar heeft Zorgbedrijf Antwerpen al langer plannen om te hervormen. Het wil graag de infrastructuur, het patrimonium en het dienstenchequesbedrijf onderbrengen in een nv. Die plannen bestaan al enkele jaren, maar botsten telkens op juridische bezwaren. Die zouden met deze decreetwijziging uit de weg geruimd worden.
Maar dat loopt nu dus opnieuw vertraging op. Aanvankelijk was het de bedoeling om hierover al vorig jaar te stemmen, maar onder druk van de vakbonden en de oppositie werd dit telkens uitgesteld. “Hopelijk zal dit uitstel leiden tot bezinning”, zegt PVDA-parlementslid Lise Vandecasteele, die al maanden strijdt tegen het doorvoeren van deze decreetswijziging.