Dinsdag 28/06/2022

Stemmig aan de Schelde

Het zomert volop, het is de laatste Happy Eater voor het zomerreces, en ik heb - zoals veel mensen allicht - zin om op een terras aan het water te zitten. Na wat zoeken kom ik bij een oude bekende, De Plezanten Hof in Hamme, aan de Schelde.

Volgens de beschrijving in een gids heeft de Plezanten Hof 'een terras op drie niveaus, dat zo uit de film Lawrence of Arabia lijkt te komen'. Ik bel en er is nog plaats. Top. "Doe een proper hemdje aan, want het is chic", zeg ik tegen de Acteur, en zo gaan we fris en vrolijk enkele uren later op stap.

"Hier, Driegoten!", roep ik onderweg, maar mevrouw gps zegt: rechtdoor. Braaf volgen we haar advies, en ja, daar is de dijk. Na enkele minuten versmalt die. Een verkeersbord waarschuwt fietsers voor de slechte toestand van de dijk. Fietsers? "Dit klopt niet", zegt de Acteur. Maar dan is het al te laat. We kunnen draaien noch keren. Een koppel op de fiets komt ons tegemoet gereden, ze kijken verbaasd, een beetje boos. We proberen uit te leggen dat het niet onze bedoeling was, maar het maakt weinig indruk. "U mag hier niet rijden!"

Langzaam zet de ervaren chauffeur de weg verder en komt het einde in zicht. U bent dus gewaarschuwd: wilt u niet in drie sloten tegelijk belanden, kijk eens op de kaart alvorens te luisteren naar de stem die het altijd beter weet.

Midden in de zeer groene tuin ligt het terras, met houten meubilair, witte tafellakens en overspannen met witte zeilen. De sfeer is stemmig, er zit behoorlijk wat volk.

Aan het fornuis staat Lieven Putteman, al dertig jaar. Hij nam destijds het café-restaurant Ankerhof over, waar, zoals in de meeste etablissementen aan dit deel van de Schelde, palingspecialiteiten, wafels en ijs werden geserveerd. In 1985 koos Putteman resoluut voor de betere gastronomie en verbouwde het huis. Zijn reputatie groeide en snel werd hij opgenomen in de prestigieuze vereniging van de 33 Meesterkoks van België.

Voor de dertigste verjaardag is er tot het einde van het jaar een speciaal viergangenmenu voor 60 euro, met huisaperitief en hapjes, drie glazen wijn, koffie en water.

Dat menu moet bij reservatie worden besteld, wat wij niet hadden gedaan, dus wordt het kiezen tussen een van de andere formules. A la carte is de keuze uiterst beperkt, men wordt met zachte hand naar een van de menu's geleid. Het huisaperitief staat me wel aan, pompelmoessap met jenever. De Acteur houdt het bij gin-tonic, nu eens niet geserveerd met komkommer, maar met schijfjes appel, wat iets subtieler smaakt. We kiezen het marktmenu, bestaande uit drie gangen, en kijken even in het imposante wijnboek. Maar omdat ik heb gelezen dat de wijnen bij het menu doorgaans goed gekozen zijn, houden we het daarbij. Dat is makkelijk.

De eerste gang bestaat uit enkele schelpdieren, een stukje rog, fregola sarda (pasta, min of meer vergelijkbaar met couscous) een vleugje kerrie en een stukje gekonfijte venkel, in een heerlijke jus van schaaldieren. De Italiaanse grechetto van de Cantina Tudernum is een zeer aangename compagnon.

Volgt een jonge duif met bietjes en wat andere seizoensgroente, vergezeld van een corbières, Prieuré de Bubas, die nog jong en paars oogt en naar onze zin schraal smaakt.

Ik vermoed dat de Acteur zal afsluiten met kaas, en dat bevestigt hij. Zullen we dan nu alvast een half flesje van iets lekkerders bestellen? Ik ben net terug uit Bordeaux waar ik met veel plezier Clémentin heb gedronken, de tweede wijn van Pape Clément. Die stond hier op de kaart, maar helaas, die is uitgeput. Iets vergelijkbaars uit dezelfde streek en prijsklasse, dan? Hij stelt een Château de Glana voor, en komt met een fles aanzetten. Nee, zeggen we, een halfje volstaat. Maar hij zal ze voor de helft schenken. Dat is nog beter. Voor de Acteur komen er dan vier stukjes kaas, voor mij een lekker dessert op basis van abrikoos, blauwe bessen en kersensorbet.

Tijd om uit te zoeken hoe we weer op de snelweg raken. En dat blijkt eenvoudig. Foei mevrouw gps!

Wat?

De Plezanten Hof, Driegoten 97, 9220 Hamme.
052 47 38 50.

Gesloten op zondagavond en maandag (van mei tot en met augustus), de andere maanden ook op dinsdagavond. Jaarlijks verlof van 27 augustus tot en met 12 september.

Waar?

In het groen, aan de Schelde, al zie je het water niet van in het restaurant.

Interieur?

Onlangs vernieuwd, modern, met veel expressionistische schilderijen van vader Pros Putteman.

Prijzen?

Menu's 45, 60, 85 euro

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234