Maandag 28/11/2022

Stemmen op schoonheid

Deze uitzonderlijke baai in het noorden van Vietnam is een van dé favorieten om het tot natuurwonder te schoppen. De baai heeft een 120 kilometers lange kustlijn en telt 1.969 kleine kalksteeneilandjes, die majestueus uit het water oprijzen. Een groot aantal van die kalkstenen torens is hol en bevat immense grotten met dikke stalactieten en stalagmieten. Andere doen dienst als minihavens voor de diverse vissersvloten. Geen onnodige luxe in een gebied met 200 verschillende vissoorten en 450 soorten weekdieren.

Indonesië

Komodo is niet alleen een nationaal park, het is ook de nationale trots van Indonesië. Het 1.817 vierkante kilometer grote gebied beslaat drie grote eilanden: Komodo, Rinca en Padar. Het immense park heeft zijn naam te danken aan zijn bekendste inwoner: de komodovaraan, voor wie het park werd opgericht in 1980. Komodo bestaat uit vulkanen, mangrovebossen en rijstterassen, maar ook onder water is het een heus spektakel. Eén snorkeltochtje en je waant je in een kleurenweelde waartegen zelfs de werken van Piet Mondriaan verbleken.

Kliffen van Moher

Van een natuurlijk monument gesproken: deze imposante kliffen strekken zich uit over een lengte van acht kilometer en rijzen 250 meter hoog boven de Atlantische Oceaan voor de Ierse westkust uit. Bij heldere hemel zijn zelfs de Araneilanden in de Baai van Galway zichtbaar. Wie de steile, afgebrokkelde kust op wil klauteren, moet in een beschermd vogelgebied wel Ierlands grootste kolonie zeevogels trotseren. De kliffen doen ook dienst als spectaculair decor voor de nieuwe Harry Potter en de halfbloed prins.

’s Werelds grootste getijdenverschil is te vinden aan de Atlantische kust voor Noord-Amerika, in de Canadese Fundybaai. Wie een boottochtje wil ondernemen, moet een hoogteverschil van 16,2 meter overbruggen. De extreme getijden zorgen voor een dynamisch en divers ecosysteem. Het is een broedplek voor trekvogels, en een ‘reuzenjacuzzi’ voor de bedreigde noordkaper, een walvissoort. Ook blauwe vinvissen, orka’s en bultruggen worden aangetrokken door de massale hoeveelheid voedsel.

Nergens ter wereld stort water van een hoger punt naar beneden. De 1.002 meter hoge waterval ligt in het nationale park Canaima aan de grens van Venezuela en Brazilië. De Angelwaterval is 19 keer hoger dan de wereldberoemde Niagarawatervallen. Door de ongebruikelijke hoogte wordt het water door de sterke wind geatomiseerd tot mist, alvorens het de grond raakt. Die mist is zo’n anderhalve kilometer ver te voelen. Parekupa-meru, zoals de inboorlingen hun reuzendouche noemen, betekent ‘waterval van de diepste plaats’.

De Jeitagrotten in Libanon liggen ongeveer 20 kilometer ten noorden van de hoofdstad Beiroet, en zijn samen 9 kilometer lang. Het complex werd in 1836 gevonden door een Amerikaanse jager. Tijdens de Libanese burgeroorlog werd het gebruikt als munitiedepot. In het grottencomplex is overigens een van de grootste stalactieten ter wereld te vinden. De druipsteen is 8,20 meter groot. De Jeitagrotten bestaan uit twee niveaus; alleen het bovenste kan te voet bezocht worden.

Milford Sound is de bekendste fjord van het Fiordland National Park in Nieuw-Zeeland. Het gebied is een wereldwijd redelijk unieke mengeling van weilanden, regenwouden, hoge bergen en diepe fjorden. De fjord is zowat 15 kilometer lang, is omgeven door bergen, en herbergt een schat aan dierlijk schoon. Wie de fjord per boot verkent, staat in geen tijd oog in oog met zeehonden, dolfijnen en soms ook pinguïns. Er zitten ook een leeuw en een olifant in de fjord, al gaat het hier om rotswanden die lijken op de dieren.

Ayers Rock is een gigantische zandsteen te midden van de woestijn in Centraal-Australië. Jaarlijks trekt hij wel 350.000 bezoekers. De immense rots is amper 347 meter hoog, maar is wel 3 kilometer lang. Naargelang van de lichtinval verandert Ayers Rock dagelijks van kleur. Om de oorspronkele bevolking, de Mutitjulu, tegemoet te komen beslisten de Australische autoriteiten onlangs om de rots te sluiten voor klimmers. Voor de Mutitjulu is de zandsteen een heilig monument.

Een van de Europese kanshebbers in de competitie is de Vesuvius. De vulkaan is het kloppende hart van Napels en tegelijk ook de grote schrik van de Italiaanse ‘Vurige Stede’. De Vesuvius is de enige vulkaan op het Europese vasteland die in de voorbije honderd jaar van zich liet horen. Met een doorsnede van 8 kilometer en een hoogte van 1.281 meter kijkt de gloeiende puist dreigend op Napels neer. En zo komt het dat de tikkende tijdbom tegelijk prachtig en aartsgevaarlijk is.

Een klassieker onder de genomineerden is het Great Barrier Reef, het grootste door levende organismen gemaakte bouwwerk op aarde. Het immense koraalrif is zowat 2.000 kilometer lang, telt evenveel tropische vissoorten en is zichtbaar vanuit de ruimte. Al gehoord van de pincetvis of de clownbarbel? Neem een snorkel en duik naar het rif. Erg diep moet je niet gaan om het onderwaterparadijs te ontdekken, want door het heldere water is een zichtbaarheid tot 60 meter geen uitzondering aan de noordoostkust van Australië. Topfavoriet.

The Grand Canyon, een naam als een klok, is een uiterst diep erosiedal in de Amerikaanse staat Arizona. Over een periode van 6 miljoen jaar heeft de Coloradorivier het bergachtige landschap in Arizona helemaal uitgeslepen. De 446 kilometers lange Grand Canyon heeft een breedte die varieert tussen 6 en 29 kilometer en is op sommige plekken meer dan 1,6 kilometer diep. De Coloradorivier erodeert overigens vrolijk door: elke duizend jaar graaft hij ongeveer 16 centimeter dieper.

In de delta van de Gangesrivier bevinden zich de Sundarbans, de grootste mangrovebossen op aarde. De immense vloedbossen liggen verspreid over delen van Bangladesh en India en vormen een complex netwerk van waterwegen.Het natuurgebied is door de aanwezigheid van duizenden vogels, herten, krokodillen, slangen en Bengaalse tijgers een immense dierentuin. De Bengaalse tijger is overigens niet echt mensenschuw, en werkte in de Gangesdelta al een groot aantal vissers naar binnen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234