Donderdag 07/07/2022

Cipiersstaking

Stemdebacle in Sint-Gillis: "35 cipiers kunnen akkoord niet verwerpen"

De stemming in de gevangenis van Sint-Gillis over het voorakkoord dat de bonden hebben bereikt met minister van Justitie Koen Geens (CD&V) was niet representatief. Dat zeggen de Vlaamse bonden. Er namen maar 35 cipiers aan deel. Volgende maandag zou er opnieuw gestemd worden, intussen gaat de staking onverwoed voort. Inmiddels heeft ook het personeel van Andenne het voorakkoord verworpen.

De Waalse en Brusselse cipiers staken al enkele weken. Gisteren hebben de bonden en justitieminister Koen Geens (CD&V) een voorakkoord bereikt. Maar de vakbonden moeten dat nog voorleggen aan hun achterban, de gevangenis van Sint-Gillis mocht vanochtend als eerste stemmen. Het akkoord werd verworpen, maar er bestaan grote twijfels rond de rechtsgeldigheid van die stemming.

"Er waren door de treinstaking slechts 35 mensen aanwezig op een totaal van 350 personeelsleden (bij ACV wordt gesproken van slechts 27 mensen, nvdr). Dat kan toch niet", zegt socialistische vakbondsafgevaardigde Gino Hoppe.

"Vele personeelsleden van Sint-Gillis zijn niet op hun werk geraakt dor de spoorstaking. Daardoor zouden dan 35 mensen kunnen beslissen in plaats van 350? En dit levert dan een fifty-fifty resultaat op? Nee, dat gaat er bij mij niet in. Normaal is er een meerderheid van 66 procent van de stemmen nodig om door te gaan met staken. We kunnen niet aanvaarden dat nu 10 procent over dit voorstel beslist."

Maandag zou er opnieuw gestemd worden. Dat er een nieuwe stemming moet komen, staat voor Geens als een paal boven water, zo heeft hij vanmiddag in Villa Politica verkondigd.

Waalse cipiers verwerpen akkoord

Ook de cipiers en het andere personeel van de penitentiaire instelling van Andenne kwamen intussen samen in een algemene vergadering om te stemmen over het protocolakkoord. "Het akkoord is unaniem verworpen", zegt Marc Peeters, vakbondsafgevaardigde van de christelijke vakbond CSC. "De staking gaat dus tot nader order gewoon door. We protesteren met name tegen de 4 procent besparingen die voorzien zijn in het protocol."

Het kabinet-Geens ontkent met klem dat in het protocol sprake zou zijn van 4 procent besparingen. "Het protocol voorziet dat de aanwervingen zeker doorgaan tot midden 2017. Dan volgt een evaluatie van de aanwervingen in combinatie met het aantal vertrekkers, de overbevolking en de stand van zaken van de infrastructuurwerken", klinkt het. "Daarna moet er opnieuw bekeken en gepraat worden. Dat komt niet sowieso neer op 4 procent zoals beweerd wordt en staat al helemaal niet in het protocol."

In de gevangenis van Dinant werd het protocolakkoord ook unaniem verworpen. Dat heeft Pascal Denis van de socialistische vakbond meegedeeld. "De minister komt met hetzelfde, maar in andere bewoordingen. Er is volgens ons geen enkele beduidende vooruitgang. Onze eisen zijn dus niet ingewilligd", aldus Denis.

Hasseltse gevangenis

Wat ook voor ongenoegen zorgde bij de Vlaamse bonden, is de actie van een twintigtal Franstalige militanten die vanmorgen om 6 uur naar de gevangenis van Hasselt trokken. Ze probeerden er de Vlaamse cipiers te overtuigen om het voorstel van Geens met de vakbonden af te keuren.

"Dit is tegen de afspraken die we gisteren gemaakt hebben", zegt Serge Pieters van de christelijke vakbond ACV. Ook Filip Dudal, verantwoordelijke van ACV-Openbare Diensten, vindt het niet kunnen wat de Franstalige cipiers nu doen. "Iedere gevangenis moet voor zichzelf beslissen. Het past niet om bij andere gevangenissen aan stemmingmakerij te doen."

"Blijkbaar hebben die Franstaligen nu al beslist dat het voorstel waarover we moeten gaan stemmen, niet voldoet. Dat verbaast mij ten zeerste", zegt Dudal. "Ik apprecieer deze methodes allerminst", zegt Serge Pieters. "De afspraak die werd gemaakt, is dat per instelling de achterban wordt geraadpleegd, die dan autonoom kan beslissen of ze het voorstel accepteert of niet."

"We zijn niet naar Hasselt gegaan om te zeggen hoe ze daar moeten stemmen", reageert Yves Dethier van de Franstalige socialistische vakbond CGSP, die bij de delegatie in Hasselt aanwezig was. "Wij zijn naar hen toe gegaan om hen te sensibiliseren voor ons standpunt en hen uit te leggen waarom we nu al verschillende weken staken. Niet meer en niet minder."

Eerder vandaag leek het erop dat de Waalse cipiers ook de gevangenissen van Leuven en Brugge zouden bezoeken om hun collega's daar toe te spreken, maar in de namiddag luidde het dat die bezoeken zouden verschoven worden naar vrijdag. "Daar ben ik niet van op de hoogte", zegt Manuel Lamoline van de socialistische bond CGSP in Luik. "Wij hebben vrijdagvoormiddag een comité-bijeenkomst in Namen om 10 uur waar we het protocolakkoord zullen bespreken. Als er al mensen naar Leuven en Brugge afzakken, zullen het basismilitanten zijn die dat op eigen initiatief doen."

Geen uitleveringen meer uit Nederland

Intussen heeft Nederland laten weten voorlopig geen verdachten meer uit te leveren aan België. Dat heeft de Internationale Rechtshulp Kamer (IRK) van de rechtbank in Amsterdam beslist, schrijft De Telegraaf op zijn website. Reden zijn de "erbarmelijke omstandigheden in de Belgische gevangenissen". De IRK, die over de uitleveringen gaat, wacht nader onderzoek af eer ze opnieuw verdachten zal uitleveren die het Belgische gerecht wil vervolgen, schrijft de Nederlandse krant.

Het Belgische gevangeniswezen is "niet op de hoogte" en heeft "geen weet van uitleveringen die niet gebeuren", zegt woordvoerster Kathleen Van De Vijver aan Belga.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234