Zaterdag 15/08/2020

Stem voor de oppositie

Als de groenen nogmaals de meerderheid depanneren, kunnen ze over zes jaar het uitroepteken achter hun naam vervangen door drie puntjes en een diepe zucht

Jeroen Olyslaegers

ziet de echte creativiteit in de buurtcomités

Ja, Patrick Janssens heeft dat niet slecht gedaan de afgelopen drie jaar. Lekkere campagne ook, ze loopt als een tiet in de media. Het was overigens al een hele opluchting dat de beleidsploeg bij elkaar is gebleven en dat we zelfs kunnen gewagen van loyaal gedrag van alle partijen die in Antwerpen de meerderheid hebben gevormd. Een oprechte merci, vrienden! Ik ben content.

Maar mijn stem gaat niet naar Janssens. Sorry Patrick. Ik ben te hongerig, ik wil nu meer. Ik wil een progressieve oppositie in de stad waar ik woon en werk, tot voordeel van iedereen. Is die in Antwerpen onbestaande? Als je naar de democratische partijen kijkt wel. Maar het licht brandt soms ergens anders. De afgelopen jaren was ik vooral in de wolken over het buurtcomité De Ploeg, dat zich verzameld heeft rond de verkaveling van de Kievitwijk. Niets van wat zij hebben gedaan liet zich beperken tot het cliché van de zeurende burger die zich in de eerste plaats wil verzetten omdat er iets gebeurt in de stad.

De Ploeg heeft zich vooral op een positieve manier verzet tegen de bouwplannen in de Kievitwijk (het Kievitplein zou aanvankelijk worden volgebouwd met kantoorgebouwen voor Alcatel, red). Ze kwamen met realistische alternatieven die de wijk en de stad potentieel vooruithielpen. Het stadsbestuur kwam in nauwe schoentjes terecht, een publiek debat werd afgedwongen en - wonder boven wonder - de bouwplannen werden enigszins bijgestuurd.

Was dat een slag in het water? Voor sommige mensen wel, maar ik was onder de indruk van het creatieve engagement dat hier de kop opstak. Het dossier van de Oosterweelverbinding met haar Lange Wapperbrug - beter gesteld: nu ook een autostrade ín uw stad - werd ook aangepakt, telkens met alternatieven die door architecten naar voren werden geschoven. Ook dat verzet is een schot in de roos. Ik vraag me onderhand af of er naast de Antwerpse gouverneur nog iemand is die oprecht gelooft in dat dossier.

De man die mee aan de kar heeft geduwd van die vorm van constructieve oppositie is Manu Claeys. Groen! heeft hem aangeboden om op hun lijst te komen staan, en dat was geen slechte zet. De buurtwerking blijft onderbelicht in Antwerpen, terwijl daar veel talentrijke mensen rondlopen die zich op een vernieuwende manier engageren. Groen! heeft dat gehonoreerd en ik wil dat op mijn beurt graag beantwoorden met een kopstem voor Manu.

Maar ik wil vooral meer van Groen! en van Manu. Sorry vrienden, maar ik heb echt honger. De groenen hebben zich twaalf jaar geëngageerd in de Antwerpse meerderheid. Dat ging niet zonder slag of stoot en dat had de laatste jaren tot gevolg dat het profiel van die partij door die loyaliteit werd ondergesneeuwd. Als je de peilingen gelooft, moet Groen! daarvoor nu een prijs betalen in het stemhokje. De partij blijft wel op de wip zitten. De VLD wil hen liever niet meer in de meerderheid - hoe zou dat nu komen? -, maar Patrick Janssens zal wel zijn best doen om ze opnieuw in het bad te trekken, zodat zijn progressieve en groene kant gedekt blijft. Ik mag hopen dat Groen! daar nu eens niét op ingaat, ook al hebben sp.a-Spirit, CD&V-NVA en de VLD dan geen meerderheid.

Ik pleit voor een trendbreuk. Ik pleit voor Groen! op de oppositiebanken. Ik pleit voor een constructieve oppositie die niet verlammend werkt maar juist inspirerend. Ik pleit simpelweg voor een stap verder in een stad die heropleeft en waar ik een trotse inwoner van ben. Antwerpen is altijd een politiek laboratorium geweest, ten goede en ten kwade. In 2000 heb ik ook voor Groen! gestemd, maar ik was teleurgesteld dat ze toch mee de meerderheid hebben gedepanneerd. Dat was misschien bewonderenswaardig maar achteraf gezien vooral veel te weinig.

Als de groenen nogmaals voor die strategie kiezen in 2006 zullen ze na zes jaar het uitroepingsteken achter hun naam kunnen vervangen door drie puntjes en een diepe zucht. Het wordt tijd voor een creatieve vlucht vooruit in het laboratorium. Met Manu Claeys is er al een stap gezet. Trek de lijn door en kies voor een constructieve oppositie. Progressief Antwerpen zal het opmerken en het politieke landschap van de stad zal er rijker door worden. Doe er uw voordeel mee.

Jeroen Olyslaegers is schrijver.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234