Donderdag 28/05/2020

Opinie

Stem niet voor je land, maar voor Europa

Beeld kos

Daniel Cohn-Bendit is fractievoorzitter van de Groenen in het Europees Parlement. Felix Marquardt staat aan het hoofd van een pr-bureau. Zij zijn medeoprichters van de beweging Europeans.Now. "De oude natiestaat heeft afgedaan, alleen een pan-Europese aanpak kan ons redden", schrijven ze.

Tijdens de Europese verkiezingen van volgend jaar moeten we het best bewaarde geheim van onze nationale politici ontmaskeren: dat de natiestaat - door hen beschouwd als het alfa en omega van modern bestuur - met rasse schreden een aftandse politieke structuur wordt.

In Europa groeit een nieuwe generatie jongeren op met een lagere levensstandaard dan hun ouders. Ze staan voor de keuze: versneld integreren of irrelevant worden. Toch is het meest ambitieuze plan om deze gevaarlijke situatie aan te pakken het organiseren van samenvallende verkiezingen in de hele Europese Unie en de rechtstreekse verkiezing van de voorzitter van de Europese Commissie. Dit is verre van de big bang die Europa nodig heeft.

Om de Europese integratie naar een hoger niveau te tillen, is de tijd rijp voor een beweging die van onderen uit wordt gedragen en gefinancierd en die de grenzen van landen, generaties en ideologieën overstijgt. Maar voordat we een nieuwe partij oprichten, moeten we eerst kijken naar de succesverhalen van Europa om te bepalen welk platform we daarvoorkiezen. Laat de Finnen ons lessen geven in onderwijs, de Fransen in gezondheidszorg, de Duitsers in flexibele arbeid en de Zweden in gelijkheid.

Statussymbolen
Op dit moment blijven de Europese landen troost vinden in hun statussymbolen van weleer. We kunnen bogen op een rijke geschiedenis en prachtige monumenten en we trekken toeristen uit de hele wereld, die onze cultuur, mode en gastronomie bewonderen.

Maar statussymbolen van de oude wereld en toeristen zullen Europa niet redden. Misschien wel Parijs, Berlijn, Rome en Londen of de Loirevallei, Beieren, Toscane en Oxfordshire. Maar de rest van Europa - buiten de met musea gevuldehoofdsteden en historische locaties - wordt geteisterd door chronische werkloosheid, een hopeloos zwakke groei en een snel verouderende bevolking.

Het is niet zo dat onze regeringen en parlementariërs van kwade wil zijn of ongeschikt voor de uitdaging, maar ze zijn gewoon niet gemaakt om de belangrijkste realiteit van de huidige politiek te begrijpen. Traditionele politici worden voor vier of vijf jaar verkozen door de burgers van een soeverein grondgebied. Het is naïef om van hen een adequate aanpak te verwachten van grondstoffenschaarste, ontbossing, werkloosheid, opwarming van de aarde en overbevissing. Deze problemen zijn intrinsiek mondiaal en de oplossing zal decenniavragen.

De oplossingen van vandaag moeten transnationaal zijn of het zijn geen oplossingen.

Laten we dus vooral blijven supporteren voor onze nationale elftallen. Maar laten we stoppen met aan te lopen achter de zelfverheerlijkende waanidee van onze nationale politieke leiders, die denken dat de natiestaat nog steeds het juiste beleidsvehikel is voor onze tijd.

In plaats daarvan moeten we volop gaan voor wat velen van ons al voelen: we staan aan de vooravond van een nieuw, postnationaal tijdperk waarin de Europeanen kunnen evolueren van achterblijvers tot leiders.

Lege ziekenhuizen
Zo niet, dan dreigt Europa uit te groeien tot zijn eigen stereotype van Amerika: met de beste ziekenhuizen maar miljoenen mensen zonder goede ziekteverzekering, met de meest geavanceerde technologie ter wereld maar velen die er geen toegang toe hebben, met universiteiten van wereldklasse maar hele generaties die achterlopen door een bekrompen wereldvisie.

Wij zijn vreemd genoeg de laatsten die nog twijfelen aan ons eigen politieke project. We klagen dat Europa slechts een abstractie is voor zijn burgers, maar we hebben nog geen wetten aangenomen om een volwaardig Europees paspoort te makenof om een kader te creëren waarbinnen elke Europeaan zich kan aansluiten bij het project van de Europese Unie.

Zoals een oud joods gezegde luidt: "Als je maar twee alternatieven hebt, kies dan het derde." Het is niet de bedoeling om de gerontocratieën van Europa te vervangen door een dictatuur van de jongeren. Deze beweging moet worden gedragen door iedereen die het erover eens is - ongeacht zijn leeftijd - dat we de macht meer moeten verschuiven naar de jongeren om de schuld af te bouwen waarmee we de toekomstige generaties opzadelen.

Jonge Europeanen zijn geboren in soberheid en zijn opgegroeid als bezuinigers en digital natives. In tegenstelling tot onze leiders zijn ze aangepast aan het steeds snellere tempo van de veranderingen. Ze hebben het instinct om de meest innovatieve en kosteneffectieve methoden te gebruiken om hun doel te bereiken.

In Europa draait politiek te veel rond hoe elke natie de wereld graag wil zien en te weinig rond tastbare resultaten. We moeten niet kibbelen over wiens beleid de voorkeur geniet, maar een pan-Europese inspanning doen om te bepalen wat debeste praktijken zijn op elk gebied en die in het hele continent overnemen. Waarin blinkt elk land uit? Welke succesvolle modellen zijn vertaalbaar op Europees niveau? Europa zal niet veranderen door de Europese verkiezingen van 2014. Europa zal alleen veranderen als nationaal verkozen, Europagezinde politici ermee instemmen om macht over te dragen aan daadwerkelijke Europese instellingen.

Nationalistische bluf
We moeten onze politici laten weten dat we hun nationalistische bluf niet meer accepteren, dat we niet zoals zij bang zijn om irrelevant te worden als we de Europese Commissie en het Europese Parlement de autoriteit geven die ze verdienen.

We hebben de keuze: of we benutten de macht en de rijke hulpbronnen van het hele Europese netwerk of we laten ons inhalen door het tempo van de globalisering.

De eerste stap is om niet te stemmen als Franse, Duitse of Belgische burger, maar als Europeaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234