Dinsdag 29/09/2020

UGent

Stellingenoorlog aan de UGent

Brengt de derde stemronde duidelijkheid? Sarah De Saeger en Guido Van Huylenbroeck nemen het opnieuw op tegen Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe.Beeld BELGA

De UGent blijft door de rectorverkiezingen verdeeld. Supporters van beide kandidaat-duo’s uiten beschuldigingen op sociale media en graven zich in. "Het is betreurenswaardig dat wij als intellectuelen het debat niet deftig kunnen voeren."

“Niveau nihil.” Een supporter van een rectorskandidaat aan de UGent maakt er weinig woorden aan vuil aan de boodschap van de andere kandidaat. Het is waarschijnlijk niet de bedoeling, maar het is tekenend voor de sfeer in bepaalde geledingen van de UGent. Op sociale media regent het de voorbije dagen immers beschuldigingen. Het zorgt ervoor dat politici als Freya Van den Bossche (sp.a), maar ook prominente academici als Carl Devos oproepen om de rangen te sluiten.

Zover is het nog niet. De derde stemronde aan de UGent duurt nog tot komende morgenmiddag. Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe staan met 59,6 procent aan de leiding, terwijl Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger blijven hangen op net geen 36 procent. Pas als er een tweederdemeerderheid wordt behaald, heeft de Gentse universiteit een nieuwe rector en vicerector. Van de Walle riep de voorbije dagen meermaals op om zich achter zijn kandidatuur te scharen, maar Van Huylenbroeck denkt niet aan opgeven.

Centraal daarin staat niet alleen een ideologisch, maar ook een persoonlijk conflict. Van de Walle en zijn supporters herhalen dat zij “een hand uitsteken” en roepen het andere duo op om te stoppen. Zij hebben in hun visie al gewonnen, alleen willen Van Huylenbroeck en De Saeger dat niet inzien. Gevoelsmatig valt daar iets voor te zeggen - het is uitgesloten dat Van Huylenbroeck nog aan een tweederdemeerderheid geraakt - maar formeel gezien is hun visie onjuist. Een kleine 60 procent is nog altijd geen 67 procent.

Censuur

Hoe diep het water is, wordt duidelijk na een blik op de Facebookpagina van Van Huylenbroeck en De Saeger. "Dapper van de studenten en medewerkers die anoniem hun getuigenis willen doen", klinkt het daar. "Stem voor ons transparant en ethisch beleid waarin de mening van elke UGenter ertoe doet, zonder represailles nadien." Een boodschap die bij de supporters van Van de Walle en Van Herreweghe in het verkeerde keelgat is geschoten. Zij zien een duidelijke oproep om anoniem verdachtmakingen te lanceren en plaatsten kritische commentaren bij de boodschap van Van Huylenbroeck. Maar die berichten verdwenen plots van Facebook. Onzichtbaar gemaakt, zegt het ene kamp. Censuur, roept de rest. Het tekent de verzuurde sfeer, waarin bijvoorbeeld een decaan onomwonden stelt dat Van Huylenbroeck en De Saeger “polariseren en demoniseren” als zij doorgaan.

Kristiaan Versluys, die zich als professor emeritus en oud-directeur onderwijsbeleid uitspreekt voor Van de Walle, stelt dat de sereniteit verloren is gegaan. “We hebben geen ervaring met zo’n open verkiezing en de toon is verhard na de hetze over de loge. Het is betreurenswaardig dat wij als intellectuelen het debat niet deftig kunnen voeren. Ik hoop dat we deze periode vrijdag kunnen afsluiten, want anders heelt deze etterende wonde niet meer.”

Consensuskandidaat

Het is hoogst twijfelachtig of de stellingenoorlog dan een einde zal kennen. Van Huylenbroeck heeft in gesprekken met deze krant al aangegeven dat hij het niet zal opgeven. Als er na vijf ronden geen winnaar uit de bus is gekomen, begint de verkiezing opnieuw en mogen nieuwe kandidaten zich aandienen. Versluys geeft aan dat dit rampzalig zou zijn voor de “nu reeds zwaar gehavende reputatie” van de UGent. Andere waarnemers stellen dat huidig rector Anne De Paepe, die onder druk werd gezet om zichzelf niet op te volgen, dan kan komen bovendrijven.

“De Vlaming heeft veel vertrouwen in academici”, zegt een waarnemer. “Nu zien ze dat professoren ook vechtend over straat kunnen rollen, net zoals politici. Natuurlijk schaadt dat het imago van de UGent. Eigenlijk is het simpel: als je aan de verliezende hand bent, zoals Van Huylenbroeck, moet je stoppen. Maar je hoeft geen stemadvies te geven. Als de kiezers Van de Walle niet als rector wensen, kunnen zij dat aangeven door massaal blanco te stemmen. Als dat gebeurt, of als de impasse standhoudt, kan De Paepe zich presenteren als de consensuskandidaat.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234