Donderdag 27/02/2020

Stellingen rond justitiepaleis Brussel zelf aan restauratie toe

De renovatie aan het justitiepaleis in Brussel sleept al zodanig lang aan dat de steigers die gebruikt worden voor de werken nu zelf aan renovatie toe zijn. 'Dit is een hoofdstad onwaardig', zegt Brussels parlementslid Annemie Maes (Groen).

"Door de decennialange verwaarlozing zijn de stellingen - die het beeld van het justitiepaleis al jaren ontsieren - beginnen te roesten. De stellingen moeten nu zelf worden gerestaureerd. Om de veiligheid te garanderen en te vermijden dat vallende brokstukken slachtoffers maken, moeten er zelfs veiligheidsnetten worden geïnstalleerd", zei Annemie Maes (Groen) gisteren na afloop van het plenaire debat van het Brusselse parlement.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) erkent de problematiek en wijst op het feit dat de stellingen al jaren voer zijn voor een juridische discussie. "De stellingen zijn illegaal geplaatst. De Regie der Gebouwen probeerde die situatie al in 2010 te regulariseren. Dat werd geweigerd. Daarop heeft het Gewest zelf een milieuvordering ingediend om de stellingen te laten verwijderen.

'Gebrek aan respect'

"De Regie diende vervolgens een nieuwe vergunningsaanvraag in om de bestaande stellingen te behouden en te versterken en tegelijk veiligheidsnetten te hangen aan de gevels waar momenteel geen stellingen staan. Die nieuwe aanvraag werd in november vorig jaar geweigerd. De Regie tekende tegen die beslissing beroep aan. Dat is nog altijd hangende."

"Al ruim dertig jaar staat het justitiepaleis nu in de steigers. Deze situatie is een hoofdstad onwaardig. De stilstand in dit dossier getuigt van een gebrek aan respect voor onze hoofdstad", zegt Annemie Maes.

Nieuwe architect

Ze wijst met een beschuldigende vinger naar de federale overheid, "voor wie de renovatie en de herbestemming geen prioriteit lijken te zijn". Vervoort ziet beterschap: "De Regie der Gebouwen heeft na een jarenlang geschil eindelijk de overeenkomst met het bureau Arter verbroken. Zeer binnenkort gaat de Regie een opdracht uitschrijven met het oog op de aanstelling van een nieuwe architectenbureau dat moet instaan voor de renovatie van de gevels."

Al is ook dat nog niet voor morgen. De Regie hoopt dit bureau in april volgend jaar voor te kunnen stellen. "Het zou dan 42 maanden of drieëneenhalf jaar duren voor we de gerestaureerde gevels van het paleis kunnen aanschouwen. Niet voor 2018 dus." Parlementslid Maes vreest dat die timing "eerder 2024" wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234