Zaterdag 13/08/2022

Stelling 7 :

'Alleen mannen kunnen ejaculeren'

Dat mannen kunnen ejaculeren is nogal wiedes. Daar zijn ze tenslotte voor gemaakt. Sommige vrouwen kunnen het echter ook. Daarbij gaat het niet om overvloedig vloeiende vaginale sappen maar werkelijk om spuiten. Alleen is er tot op heden nog altijd geen zekerheid over het hoe en het waarom van dat vrouwelijke ejaculatievocht.

Door Tim Van der Mensbrugghe

en man begint zo rond zijn veertiende, als de puberteit in alle hevigheid toeslaat, te ejaculeren. Meestal gebeurt dat de eerste keer in een natte droom. Nadien houdt het niet meer op tot hoge ouderdom een spaak in het wiel steekt. Het nut van de mannelijke ejaculatie is heel simpel: voortplanting. Gezond sperma krioelt van de zaadcellen. Als die vinnige baasjes niet tegengehouden worden door de pil of het condoom slagen zij er vaak in voor nieuwe aardbewoners te zorgen. Door die voortdurende zaadproductie in de teelballen beweren sommige mensen dat een man minstens één keer in de twee weken moet ejaculeren wil hij zijn voortplantingsmechanisme geen schade toebrengen. Volgens seksuoloog Stefan Bogaerts, verbonden aan de Nederlandse Universiteit van Tilburg, is dat onzin. "Zaadcellen worden regelmatig afgebroken, of er nu geëjaculeerd wordt of niet. Het is wel zo dat het treintje beter rijdt als er regelmatig mee gereden wordt. Maar het klopt niet dat mannen op zeker ogenblik een opeenstapeling van zaad krijgen waardoor ze bijvoorbeeld noodgedwongen moeten masturberen om hun lading kwijt te geraken."

De vrouwelijke ejaculatie is heel wat problematischer. Het gangbare standpunt van de wetenschap was vroeger dat vrouwelijke ejaculatie niets meer was dan incontinentie. Sommige vrouwen zouden met andere woorden ongecontroleerd urineren bij het klaarkomen. Andere wetenschappers zeiden met grote stelligheid dat een fenomeen als vrouwelijke ejaculatie gewoonweg niet bestond. Onderzoek ernaar was daarom overbodig. Begin jaren tachtig van de vorige eeuw kwam het onderzoek naar de vrouwelijke ejaculatie echter op gang. Er bleek wel degelijk zoiets te bestaan als de vrouwelijke ejaculatie. Tegenwoordig gaat de discussie niet langer over het al dan niet bestaan van de vrouwelijke ejaculatie maar veeleer over hoe het komt dat sommige vrouwen ejaculeren.

"Er bestaat verwarring over ejaculatie bij vrouwen omdat veel vochtafscheiding niet zo ongewoon is. Alleen is de vraag of je vochtafscheiding gelijk mag stellen aan ejaculatie", zegt seksuoloog Alfons Van Steenwegen van de KU Leuven. "Er zijn een paar uitzonderlijke gevallen van vrouwen die echte stralen spuiten. Daar zijn foto's van, waarbij het vocht uit de vagina vliegt. We spreken hier echt van een krachtige vochtuitstoting."

De discussie onder de specialisten is nog altijd bezig. "Het gaat mogelijk om vrouwen met een 'vrouwelijke' prostaat, een soort oerprostaat", zegt Van Steenwegen. "Dat is de meest aanvaarde hypothese van het moment, maar er is helemaal nog geen zekerheid over. Rond de urinebuis zou er zich bij sommige vrouwen prostaatachtig weefsel bevinden dat gelijkenissen vertoont met de mannelijke prostaat. Door te kijken naar de zuurtegraad onderzoekt men of het niet deels om urinestralen gaat."

De zuurtegraad van urine en van het vrouwelijke ejaculatievocht blijkt inderdaad te verschillen. Ook zitten er andere stoffen in de twee lichaamssappen. Onderzoek leert dat er in het ejaculatievocht naast een enzym uit de prostaat meer glucose en fructose zit. Dat wijst zeer sterk op een gelijkenis met mannelijk sperma. Anderzijds is de concentratie van urea en creatinine lager dan in urine. Daaruit concludeerden sommige wetenschappers dat het geëjaculeerde vocht een gewijzigde soort urine was. Dat zou betekenen dat er bij seksuele opwinding een proces op gang komt dat de chemische samenstelling van urine verandert.

Heel simpele experimenten toonden echter aan dat er een duidelijk verschil is tussen urine en (vrouwelijk) ejaculatievocht. Een vrouw die kon ejaculeren werd gevraagd asperges te eten. Zoals verwacht gaf dat een typische kleur en geur aan haar urine. Haar ejaculatievocht werd echter niet beïnvloed door de asperges, net zomin als sperma bij mannen. Een ander experiment, waarbij een studente een product innam dat haar urine blauw kleurde, leverde dezelfde resultaten op. Toen zij masturbeerde en ejaculeerde, was dat vocht niet of slechts zeer licht blauw gekleurd.

Al dat onderzoek ten spijt, ontstond er in het Verenigd Koninkrijk in 2001 toch nog een rel met de vrouwelijke ejaculatie als oorzaak. Uit een video met de titel British Cum Queens, uiteindelijk verschenen als Squirt Queens, verdwenen zes minuten en twaalf seconden film. Nochtans laat het label dat de film kreeg - R18, alleen in seksshops voor volwassenen verkrijgbaar - toe dat er geëjaculeerd wordt voor de camera. Op basis van 'deskundig medisch advies' argumenteerde de Britse Raad voor Filmclassificatie echter dat vrouwelijke ejaculatie niet bestond. Het ejaculeren van de actrices werd daardoor beschouwd als plasseks, wat niet mocht van de wet in verband met obscene publicaties. Daarmee joeg de Raad de Britse feministen meteen op de kast. Zij hekelden de discriminerende houding van de Raad. "Mannelijke ejaculatie is toegestaan, en vrouwelijke niet", concludeerden de feministen verontwaardigd.

Morgen: 'Mannen houden van vieze praat, vrouwen van tedere woordjes'

De wetenschappelijke discussie gaat niet langer over het bestaan van de vrouwelijke ejaculatie maar over hoe het komt dat sommige vrouwen ejaculeren

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234