Woensdag 05/10/2022

Stelling 6 :

'Alleen mannen masturberen'

Negentig procent van de mannen masturbeert, en de rest liegt, zegt de volkswijsheid. Mannen houden ervan, vrouwen vinden het soms een beetje vies. Logisch, als je weet dat het woord masturbatie bestaat uit de twee Latijnse woorden manus en stuprare. Het eerste betekent hand, het tweede vuilmaken. Zes op de tien vrouwen masturberen nooit, zo blijkt uit onderzoek. 'Een vrouw zul je nooit achter een boom zien masturberen', zegt seksuoloog Stefan Bogaerts.

Door Tim Van der Mensbrugghe

oor mannen is het simpel. Ze merken dat ze een erectie hebben, en wat doen ze als ze tijd en zin hebben? Ze trekken eraan. "Een reden waarom mannen vroeger beginnen te masturberen en het vaker doen, is dat hun geslacht uitwendig is. Ze nemen het vast, het hangt daar en ze moeten er wel iets mee aanvangen", verklaart seksuoloog Alfons Van Steenwegen van de KU Leuven. Een erectie springt, bij de meeste mannen toch, onmiddellijk in het oog en anders voel je het wel als je onderbroek opeens veel te hard spant. Verwonderlijk is het niet dat, naargelang het onderzoek, tussen de 60 en 90 procent van de mannen de eigen roede al ooit heeft bespeeld. "Het is uiteraard niet zo dat alle mannen per definitie masturberen", zegt Stefan Bogaerts, verbonden aan de Nederlandse Universiteit van Tilburg. "De groep tussen 15 en 40 jaar masturbeert het vaakst. De seksuele drang om te masturberen neemt af met het ouder worden. De mannen die niet masturberen vormen een kleine minderheid. Sommige mannen komen bij hun vrouw goed aan hun trekken, waardoor ze minder masturberen. Niet masturberen hoeft ook niet per definitie gekoppeld te zijn aan stoornissen. Niet elke man heeft hetzelfde libido en dezelfde driften."

Terwijl niet masturberen nu de uitzondering is, was het vroeger de norm. In 1966 waren deelnemers aan een Amerikaans onderzoek zelfs eerder bereid over verkrachting en homoseksuele ervaringen te praten dan over masturbatie. In 1985 zou blijken waarom mannen moeite hadden om erover te praten. In plaats van onanie als een seksuele bezigheid te beschouwen, scheen voor hen het te bewijzen dat men geen seks had. Daarbij werd masturbatie, vooral bij tieners, geassocieerd met schuldgevoelens en angst. De term masturbatie zelf is overigens niet neutraal. Masturbatie komt voort uit de verbintenis van twee Latijnse woorden, manus en stuprare. Het eerste betekent hand, het tweede vuilmaken.

Tegenwoordig schudden de meeste mannen zonder schuldgevoelens aan hun boom. "Mannen doen dat hun hele leven lang, vrouwen aanzienlijk minder", zegt Alfons Van Steenwegen. "Daardoor leren vrouwen minder vroeg hoe hun lichaam op seksueel vlak werkt. Dat is nu aan het veranderen omdat de religieuze moraal bijna verdwenen is."

Uit een onderzoek uit 1995, Seks het definitieve onderzoek, bleek dat 59 procent van de vrouwen nooit masturbeert. "Dat onderzoek is momenteel het enige dat betrouwbaar is", stelt Van Steenwegen. "Alle andere zijn niet representatief omdat ze slechts over selectief cijfermateriaal beschikken. Als een onderzoek gebaseerd is op brieven die mensen anoniem kunnen sturen, heb je zeer vaak te maken met geobsedeerden."

Toch zit masturberen in de lift bij vrouwen. "De tendens van de laatste jaren is dat vrouwen steeds meer belang hechten aan hun eigen seksuele verlangens, en dat uit zich ook in hun masturbatiegedrag. Meer vrouwen vinden dat ze eveneens met hun eigen lichaam mogen spelen en dat daar niets mis mee is", zegt Bogaerts.

Masturberen vrouwen ook minder vaak omdat zij geen last hebben van een lid dat zich opricht wanneer het daar zin in heeft? "Dat klopt niet helemaal", weet Bogaerts. "Mannen worden inderdaad geconfronteerd met een fallus waar je niet naast kunt kijken. De minste aanraking is prikkelend. Maar ook vrouwen ervaren in de onderbuik allerhande prikkelingen bij seksuele opwinding. Ze worden vochtig, er is een sterkere doorbloeding van de clitoris en de schaamlippen, en daardoor zwellen die en zijn ze gevoeliger. Bij vrouwen is er bij opwinding bovendien niet alleen sprake van genitale prikkels. Ook de borsten, schouders en dergelijke worden zeer gevoelig. Bij de man is dat minder het geval."

Ook de opvoeding beïnvloedt het masturbatiegedrag van vrouwen. "Seks was vroeger iets vies en stond alleen in het teken van procreatie", zegt Bogaerts. "Sinds de jaren zeventig, tachtig weten we dat seks ook recreatief is en dat een vrouwenlichaam veel meer is dan enkel geschikt voor het dienen van de man of het baren van kinderen. Masturbatie bij vrouwen komt stilaan uit het verdomhoekje. Ze durven er steeds meer voor uitkomen dat ze masturberen. Dat stelde ik vast in een onderzoek bij Nederlandse vrouwen op hogere leeftijd."

Daarbij komt dat het libido van vrouwen en mannen niet gelijk is. "Mannen zijn vooral genitaal gericht", aldus Bogaerts. "Zij lopen hun pik achterna als ze opgewonden zijn of worden een en al penis. Mannen kunnen zich bijvoorbeeld achter een boom stellen om te masturberen als de nood hoog is. De gemiddelde vrouw zal daar niet aan denken. Mannen associëren veel vaker voorwerpen, woorden enzovoort met seks, terwijl vrouwen meer nodig hebben. Een vrouw zul je nooit achter een boom zien masturberen."

Vrouwen blijken ook iets meer gericht te zijn op het relationele aspect als het over seks gaat. "Bij vrouwen krijgt seksualiteit vooral betekenis binnen een relatie. Voor hen speelt de verhouding tot de ander een belangrijke rol. Het is geen toeval dat vooral mannen naar prostituees gaan. Dat is iets wat vrouwen zeer zelden doen", zegt Bogaerts.Donderdag: 'Vrouwen kunnen ook ejaculeren'

'De laatste jaren hechten vrouwen steeds meer belang aan hun eigen seksuele verlangens en dat uit zich ook in hun masturbatiegedrag'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234