Donderdag 21/10/2021

Stel president Poetin vooral pertinente vragen

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Vandaag en morgen bezoekt Vladimir Poetin Brussel in het kader van een EU-Rusland-top. Federaal volksvertegenwoordiger Bruno Tuybens (sp.a) roept op om de Rus het vuur aan de schenen te leggen federaal volksvertegenwoordiger.

De laatste verkiezingen van 4 maart 2012 brachten Poetin opnieuw in het presidentiële paleis en elke kritische geest zal het sindsdien geweten hebben. In de tussenperiode met Medvedev was er sprake van enige beleidsontspanning op het vlak van burgerlijke en politieke vrijheden. Door een lawine aan nieuwe wetten, die in tgv-vaart door de Doema zijn gejaagd, staan de grondrechten van de Russen sindsdien te daveren op hun grondvesten. Ook werd in oktober de term 'hoogverraad' verruimd, maar bewust zo vaag dat individuele rechters vrij spel krijgen om mensen die op één of andere wijze in de weg lopen, langdurig op te sluiten.

President Poetin vroeg zijn landgenoten tijdens een toespraak in het parlement op 12 december l.l. om meer kinderen ter wereld te brengen. Ik weet niet of dit in het huidige Rusland wel zo'n goeie zaak is. Mensen die vanuit de eerbied voor hun land het beleid op de korrel nemen, deelnemen aan vredelievende demonstraties, rechtvaardigheid bepleiten of de uitdeinende corruptie bevechten, komen in aanraking met bikkelharde repressie en mensonwaardige boetes of gevangennemingen. Pleiten voor 's lands vooruitgang kan je, afhankelijk van de context, in de gevangenis doen belanden.

Censuur
Verenigingen die zelfs op bescheiden wijze medegefinancierd worden vanuit het buitenland, worden momenteel als 'buitenlandse agenten' bestempeld. Niet zomaar door een beleidsmaatregel, maar op basis van de wet. De activiteiten van deze verenigingen worden sindsdien gesmoord door een veelheid aan nieuwe administratieve verplichtingen, op straffe van strafrechtelijke sancties. De KGB, die nu FSB heet, mag ongelimiteerd telefoons aftappen en andere afluisterpraktijken uitoefenen, de Sovjet-Unie lijkt terug te keren.

Bovendien wordt door de Russische autoriteiten het internet in de gaten gehouden, daar waar het gebruik ervan kinderhartjes zou kunnen schaden - "Is dit niet de taak van elke overheid?", zie ik u denken. Maar de holebibeweging weet wel wat er wordt bedoeld. Rusland zou de homofobie moeten bekampen, niet de rechtenverdedigers! - of extremisme zou kunnen bepleiten. De oude praktijk van censuur is weer van stal gehaald. Enkele weken geleden konden Chinezen niet langer toegang krijgen tot de site van The New York Times, nadat die krant berichtte over het fortuin van de Chinese premier Wen Jiabao en zijn familie. Dit is de weg die ook Rusland opgaat.

Grondrechten
De strafrechtbank in Moskou heeft de drie leden van de feministische Russische punkband Pussy Riot schuldig bevonden aan 'vandalisme, gedreven door religieuze haat'. Ze zijn twee jaar naar een barkoud strafkamp verwezen. Het feministische trio Tolokonnikova, Alechina en Samoetsevitsj (ik ben gewoon - waar mogelijk - slachtoffers met naam te noemen, dat is een Amnesty International-'afwijking' van weleer) hadden in februari een 'punkgebed' gezongen in de grootste Russisch-orthodoxe kerk van Moskou. Met de woorden "Moeder Maria, bevrijd ons van Poetin" wilden ze protesteren tegen het feit dat het hoofd van de kerk de Russen had opgeroepen om bij de presidentsverkiezingen op Vladimir Poetin te stemmen.

Dan zijn er nog de laatste weken de ontvoering, martelingen en bekentenissen onder dwang van oppositielid Leonid Razvozzjajev, de arrestaties van opposanten, onder wie Sergej Oedaltsov, Alexej Navalny en Ilja Jasjin, tijdens een protestactie in Moskou eind oktober, de arrestatie van Stanislav Dmitrievsky, de zaak Pussy Riot, het verhoogde racisme en ga zo maar door. Ondanks de 25 graden onder nul en de politie in hoogste staat van paraatheid tarten enkele duizenden betogers moedig hun lot: zij zijn de helden van hun natie.

Als een machthebber drastisch morrelt aan de grondrechten van zijn bevolking, is dat enkel om kortetermijnbelangen te dienen. Als hij geen hoger belang wil zien, geen waardigere toekomstvisie kan voorspiegelen, moet hij zijn onderdanen niet oproepen om meer kindjes te kopen.

President Poetin komt naar Brussel. Ik zal buitenlandminister Reynders zorgvuldig herinneren aan zijn belofte in de kamercommissie dat zowel hij als eerste minister Di Rupo hun ambtsgenoten over de eerbiediging van deze grondrechten zullen aanspreken. Want de EU-Rusland-babbel is te vrijblijvend. Vraag is of ons land zich niet meer moet roeren. Want alles gebeurt quasi in stilte. Of mag de jaarlijkse 200 miljard export van de EU naar Rusland niet in het gedrang komen?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234