Zaterdag 28/01/2023

Onderwijs

Steinerscholen komen in het gedrang

null Beeld ID/ photo agency
Beeld ID/ photo agency

Het steineronderwijs mag vandaag haar eigen eindtermen schrijven. Maar de meeste politieke partijen willen daar niet langer van weten. Alleen CD&V stribbelt tegen.

Remy Amkreutz

Vandaag maakt het steineronderwijs haar eigen eindtermen, het minimum dat een groep leerlingen moet kennen en kunnen. Het Vlaams Parlement ziet die als gelijkwaardig ten opzichte van de eindtermen die door de overheid worden opgelegd. Maar daar zou wel eens verandering in kunnen komen. Binnen de commissie Onderwijs in het Parlement stellen bijna alle partijen dat die uitzonderingspositie niet langer wenselijk is. “Als de overheid de leerkrachten, de werkingsmiddelen en de infrastructuur van die scholen subsidieert, mag ze dan niet verwachten dat ze de minimumdoelen onderwijzen?", zegt Vlaams Parlementslid Jo De Ro (Open Vld) in De Tijd.

De Federatie Steinerscholen raakt zo betrokken in de eindtermendiscussie. In dat debat, waarin het Parlement aan zet is, zijn er scheuren binnen de meerderheid. N-VA en Open Vld ijveren net als Groen en sp.a voor concrete eindtermen, die rechtstreeks in de leerplannen van de onderwijsverstrekkers worden opgenomen. CD&V vreest net als het katholiek onderwijs juist een te grote bemoeienis vanuit de overheid.

Breuklijn

Dezelfde breuklijn tekent zich dus af bij het steineronderwijs. In 1996 besliste het Grondwettelijk Hof dat de eindtermen “zo omvangrijk en gedetailleerd” waren dat er geen ruimte overbleef voor het project van de steinerscholen. Zij krijgen een uitzonderingspositie. “We kunnen niet een groep leerlingen een uitzondering blijven geven”, zegt Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen). “Er zijn een aantal minimumdoelen die iedereen zal moeten halen.”

Haar collega Caroline Gennez (sp.a) geeft aan dat de overheid vastlegt ‘wat’ er moet worden behandeld. “Het ‘hoe’ valt onder het pedagogisch project van de onderwijsverstrekkers.” N-VA wenst dat de steinerscholen in de toekomst eindterm per eindterm aangeven of er een conflict bestaat met het eigen project. “De eindtermen zijn er zodat jongeren in de samenleving kunnen functioneren”, zegt onderwijsspecialist Koen Daniëls. “Waarom zouden eindtermen over financiële geletterdheid conflicteren met dat project?”

Vandaag volgen zo’n vijfduizend leerlingen les in de bijna dertig steinerscholen, gebaseerd op de principes van de Oostenrijkse filosoof Rudolf Steiner. De ontwikkeling van elke individuele leerling staat centraal. Op de lagere school leren ze bijvoorbeeld pas lezen als ze daarvoor rijp worden geacht. Verder wordt de nadruk niet alleen op kennisoverdracht gelegd, maar is er ook veel aandacht voor kunst en handvaardigheid. De federatie staat op haar onafhankelijkheid, zo stelt woordvoerder Paul Buyck.

Misvatting

“Het onderwijs is vrij, zo staat in de Grondwet. Maar de eindtermen van de overheid vertrekken vanuit een bepaalde visie. Het gaat voor ons om een onverzoenbaarheid die speelt op een globaal niveau, niet op het niveau van enkele eindtermen. Wij menen, en dat is ook gestipuleerd door het Arbitragehof, dat onderwijs zowel naar vorm als inhoud mag worden bepaald door wie het onderwijs verstrekt en dat afwijkingen mogelijk zijn. Stellen dat wij alleen het ‘hoe’ mogen invullen, is dus een totale misvatting.”

De steinerscholen krijgen alvast steun van CD&V. Kathleen Helsen, voorzitter van de commissie Onderwijs, geeft aan dat een afwijking in de toekomst in het decreet moet blijven staan. Ook onderwijsminister Crevits (CD&V) spreekt duidelijke taal en wijst op het regeerakkoord. “De vrijheid laten aan scholen om een eigen pedagogisch project te hebben, impliceert uiteraard dat er ook steeds een afwijking mogelijk moet zijn. We willen bij de actualisering van de eindtermen net de vrijheid van het onderwijs vrijwaren.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234