Zondag 18/04/2021

Stefaan De Clerck: 'Premier mag koning niet misbruiken voor regeringspropaganda'

undefined

Koning Albert II lanceerde op zijn traditionele nieuwjaarsreceptie een krachtige oproep om de communautaire vrede te bewaren. Meer inspanningen voor eenheid en solidariteit zijn in België vereist.

Brussel

Eigen berichtgeving

Hetleek een uitgebreide lofzang op het Europees voorzitterschap te worden, maar de ware boodschap die het staatshoofd de kopstukken van 's lands politiek, magistratuur, economisch en sociaal leven gisteren op het paleis in Brussel presenteerde, zat in de staart van zijn toespraak. "Als België gedurende zes maanden Europa kon inspireren, dan kan Europa ons eveneens aanmoedigen in onze eigen inspanningen voor meer eenheid en solidariteit", zei Albert II.

De oplopende communautaire spanning rond thema's als het tijdskrediet, vliegtuiglawaai, spijtoptanten, mestafval en de rol van het koningshuis inspireerde het staatshoofd tot een ferme oproep om de krachten te bundelen. "Wij moeten logisch zijn en steeds in eenzelfde perspectief blijven handelen zowel op nationaal als op internationaal vlak. Laat ons bewerkers zijn van eenheid en van vrede zowel binnen als buiten onze grenzen", zei het Belgische staatshoofd.

De lofbetuigingen aan het adres van de paars-groene regering, niet alleen van Albert II maar ook van premier Guy Verhofstadt zelf, ontlokte de oppositie een paar venijnige commentaren. "Verhofstadt bezondigt zich aan een zekere vorm van narcisme", reageerde CD&V-voorzitter Stefaan De Clerck. "De premier mag de koning niet misbruiken voor regeringspropaganda."

Ook van de kant van de Vlaams radicale partij N-VA, een van de opvolgers van de VU, was er kritiek. "De koning legt terecht de vinger op een etterende wonde. Maar als het hof communautaire vrede wil, dan kan dit door Vlaanderen en Wallonië elk hun weg te laten gaan als lidstaten van Europa", zei N-VA-voorzitter Geert Bourgeois.

Premier Verhofstadt relativeerde de oplopende communautaire spanning. De meningsverschillen tussen de gemeenschappen zijn in niets te vergelijken met de communautaire crises van twintig jaar geleden. De premier liet zelfs uitschijnen dat dat mede te danken was aan het Belgische vorstenhuis. "Gezien de complexiteit van een federale staat kan het vorstenhuis model staan voor het functioneren van een constitutionele monarchie", zei de premier.

Verhofstadt ging zelfs nog een stap verder door de pleitbezorgers van een grondwettelijke beperking van de macht van de koning op de Vlaamse meerderheidsbanken terug te fluiten. "De dynastie is altijd meegegaan met haar tijd. De rol van Albert II in de politiek is heel anders dan die van Leopold I of Leopold II, hoewel de meeste grondwettelijke bepalingen over de koning ongewijzigd zijn gebleven sinds 1830." (JCS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234