Zondag 25/08/2019

Stefaan De Clerck over Franckens uitspraken rond asiel Puigdemont: "Niet stoer doen over iets dat niet aan de orde is"

"Franckens piste om de afgezette Catalaanse president Puigdemont de kans te geven een asielaanvraag in te dienen in ons land is stoerdoenerij en voorbarig", stelt voormalig justitieminister Stefaan De Clerck. Beeld photo_news

"Franckens piste om de afgezette Catalaanse president Puigdemont de kans te geven een asielaanvraag in te dienen in ons land is stoerdoenerij en voorbarig. We hoeven geen probleem te creëren dat er niet is". Dat zegt voormalig minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) op Radio 1 over de uitspraak van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) dat Carles Puigdemont asiel kan aanvragen in ons land.

Gisteren zei Francken dat Catalanen die zich politiek bedreigd voelen, in ons land asiel kunnen aanvragen. Daar rekent hij de minister-president Carles Puigdemont ook bij. Bij VTM voegde de staatssecretaris er nog de suggestie aan toe dat Puigdemont in Spanje mogelijk geen "eerlijk proces" zal krijgen. "Dat is puur wettelijk", zei Francken, en hij verwees naar eerdere aanvragen van mensen uit Baskenland.

Basken niet uitgeleverd

Maar die gevallen vallen niet te vergelijken, zegt De Clerck, die de zaak in de jaren 90 op zijn bureau kreeg als minister van Justitie. "Het dossier dat destijds behandeld is in België betrof inderdaad Basken. Maar het was bijna het omgekeerde. Het ging om mensen van wie Madrid de uitlevering vroeg vanwege terroristische activiteiten. België is aanvankelijk ingegaan op die vraag, maar vervolgens is dit door de rechtbank en door het Hof voor de Rechten van de Mens geblokkeerd en uiteindelijk is het niet doorgegaan. Dat had niets te maken met een asielaanvraag, het was een uitleveringsdiscussie. Dat is fundamenteel verschillend." (lees verder onder de foto)

Beeld epa

"Geen asielvraagstuk"

"De hypothese dat er Catalanen naar België zouden komen en dat er dan een procedure wordt opgestart om een uitlevering te vragen, dat is een totaal andere procedure. Het hele justitieapparaat moet dan ingeschakeld worden, dat is geen asielvraagstuk", zegt De Clerck, die meent dat het zover niet zal komen. "Ik denk dat men in Spanje wel slimmer zal zijn dan dat."

Volgens De Clerck is Franken aan het anticiperen op een situatie die niet aan de orde is. Hij noemt het stoerdoenerij. "Ik denk dat we best vanuit België geen probleem creëren dat er niet is en niet stoer doen rond iets dat niet aan de orde is."

"Andere houding dan voor moslims op de vlucht"

Oud-sp.a-minister Monica De Coninck geeft Francken gelijk in de zin dat Catalanen wettelijk gezien het recht hebben om een asielaanvraag in te dienen. "Maar het is het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen dat een advies moet geven en moet nagaan of Spanje nog een veilig land is waar de mensenrechten gerespecteerd worden."

Oud-sp.a-minister Monica De Coninck. Beeld belga

"Ik denk dat ze hun machteloosheid in dit dossier willen compenseren met een beetje stoer doen", zegt De Coninck over de N-VA. "Ik constateer dat de staatssecretaris nu zeer voluntaristisch is, in tegenstelling tot zijn houding tegenover vluchtelingen met een moslimachtergrond. Het is een andere houding."

Kern

"Dit is het soort zaken waar de kern van de regering zich moet over buigen", reageerde de huidige minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bij VTM Nieuws. Met zijn uitspraken haalt Francken ook de buitenlandse pers, niet alleen omdat het gaat om een diplomatiek gevoelige kwestie, maar ook omdat de woorden van Francken her en der verkeerd werden vertaald en geïnterpreteerd waardoor het leek alsof België Puigdemont zelf al politiek asiel heeft aangeboden. Dat is voor alle duidelijkheid niet het geval.

"In een reactie op Twitter zegt Francken zelf dan weer dat het niet hijzelf, noch de kern is die beslissen over asiel, maar het CGVS, het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden