Maandag 09/12/2019

Stef Kamil inviteert zijn beste vriend: de muziek

Een week lang is Stef Kamil Carlens van Zita Swoon gastcurator in de Antwerpse Bourla. Wat anders mag je verwachten dan een concertaffiche die even divers als eigenzinnig oogt? De curator zelf gidst ons door het programma.

Penguin Café - 20/3

'Een berekend risico'

Penguin Café bijt vanavond de spits af. Niet meteen de grootste naam op het programma. Toch dwong dit Britse orkest een plaatsje af in het collectieve geheugen: hun minimalistische muziekjes werden immers vaker gebruikt in reclamespots. De beroemdste compositie heet 'Telephone & Rubber Band', waarin een oproeptoon en bezettoon door mekaar gehaald worden in een loop.

"Een beredeneerde gok", noemt Stef Kamil Carlens deze keuze. "Ik heb hen nog nooit live aan het werk gezien, behalve op YouTube. Maar het zit volgens mij wel goed: hun muziek klinkt erg vindingrijk. De groep heb ik in de jaren 90 leren kennen, dankzij Rudy Trouvé (voormalige gitarist in dEUS; gva). Die gaf me een cd van de groep. Penguin Café bestaat al sinds de seventies. Maar toen heten ze nog Penguin Café Orchestra. De frontman Simon Jeffes is vijftien jaar geleden overleden, en zijn zoon Arthur Simons heeft in 2010 de draad opgepikt. Een mooi verhaal, vind ik. En ze klinken ook echt goed: vandaag borduurt de groep verder op het repertoire van Arthurs vader. Benieuwd wat dit in concert zal geven."

múm - 21/3

'Een zoektocht naar klanken'

"Of er een rode draad doorheen de week loopt? Eigenlijk stond ik daar geen moment bij stil. Ik wilde in de eerste plaats een fijne mixtape samenstellen. Dit was ook het perfecte excuus om groepen te zien die al lang op mijn verlanglijstje stonden om eens te bekijken. Welke rode draad zou er anders moeten zijn? Humor, zeg jij? Daar valt inderdaad iets voor te zeggen: alle muzikanten op de affiche graven zich diep onder in hun eigen kunst, maar tegelijk neemt niemand zichzelf al te serieus. Lichte en donkere humor kleurt hun werk. Dat is wel vaker zo bij grote artiesten. Ook bij Múm: een IJslandse groep, die allesbehalve onderkoeld klinkt. Op m'n favoriete plaat Sing along to songs you don't know staat bijvoorbeeld een liedje dat 'The Smell of Today Is Sweet Like Breastmilk in the Wind' heet. Van zo'n groep wéét je direct dat ze een gezond gevoel voor zelfrelativering hebben.

Ik hou heel erg van hun muziek: vanaf de eerste maten word je meegezogen in een zoektocht naar klanken. Een zeker 'IJsland-exotisme' is ook erg aanwezig in hun songs. Bovendien is Múm zo'n typische groep die de grenzen tussen disciplines doet vervagen: beeldende kunst wordt een even belangrijke rol toegedicht als de muziek. In de beslotenheid van de Bourla - met een perfecte akoestiek - kijk je zonder twijfel aan tegen een heel mooi concert."

Randy Newman - 22/3

'Grootste songschrijver ter wereld'

Wie kent Randy Newman niét? Van de single 'Short People' tot zijn Oscar voor 'If I didn't have you': de pianospelende satiricus wist altijd harten te beroeren en lachspieren te ontspannen. "Dit moet de meest vertrouwde naam zijn op de affiche", knikt Carlens. "Ik volg hem al jaren. Randy Newman blijft voor mij een van de grootste songschrijvers ter wereld. Ik kon m'n geluk dan ook niet op, toen ik hoorde dat hij een gaatje in zijn tourschema kon vrijhouden. Natuurlijk had ik Tom Waits, Nick Lowe of Bob Dylan net zo graag geprogrammeerd, maar mijn lijstje is al bij al erg realistisch gebleven. De grootste teleurstelling is dat ik David Johansen niet kon vragen (zanger van protopunkband The New York Dolls, gva): rauwe blues, met een prachtige stem. Maar het was moeilijk contact met hem op te nemen."

Some of my best friends are songs - 23/3

'Vriendschap met liedjes'

"Ik wilde één avond vrijhouden voor een soort variétéshow, waarin artiesten afwisselend enkele nummers brengen. Intergalactic Lovers, Daan, Flying Horseman en The Golden Glows zullen elk om de beurt een drietal liedjes spelen in een programma van zo'n anderhalf uur. Ze treden vanaf twee plaatsen op in de zaal, want de bedoeling is dat je zonder change-over muziek blijft horen. Er moet een mooie flow zijn.

Waar de titel van de avond op slaat? "Some of my best friends are songs": dat is iets wat Craig Ward (voormalige gitarist van dEUS, gva) vroeger schertsend zei in de opnamestudio. Ik vond het wel geestig om een inside joke in de show te smokkelen (lacht)."

Sommige van zijn beste vrienden mogen dan liedjes zijn, toch is Stef Kamil Carlens geen vrienden met alle groepen, zo blijkt. "Intergalactic Lovers ken ik eigenlijk gewoon van de radio. Maar wàt een mooie plaat hebben die vorig jaar uitgebracht! Voor een debuut vond ik dat echt een meesterwerk. Zo'n sterke songs, zo'n persoonlijkheid, de stem van Lara Chedraoui... Ik vind hen bijzonder straf. Hetzelfde geldt voor Golden Glows: zij brengen antieke prison songs. Die groep heb ik wel al eens eerder in de AB geprogrammeerd, toen ik daar gastcurator mocht zijn. Straks brengen Golden Glows trouwens een nieuwe plaat uit: ik heb 'm al mogen horen en de songs zijn echt grandioos.

"Ook Flying Horseman is een ontdekking: heel duister, heel romantisch. Om dezelfde reden mocht Daan niet ontbreken. Solo heb ik Daan Stuyven al een paar heel knappe dingen zien doen. Of hij nu op piano of op gitaar zal optreden: met zijn donkere stem kan de avond gewoon niet mislopen."

The Fall - 24/3

'Storm versus statigheid'

"Always different, always the same." Met die woorden vatte John Peel, betreurd BBC-icoon, The Fall ooit perfect samen. De Britse postpunkgroep mag dan ook passend afsluiten in de Bourla. Bang van Mark E. Smith - een van de nukkigste frontmannen uit de Britse rockgeschiedenis - is Carlens niet. "Weerspannigheid is vaak een reputatie die artiesten vooruitsnelt. Of dat nu écht zo zal blijken of niet, maakt voor mij weinig uit. Het gaat om het optreden, niet om het feit dat hij een toffe kerel is. Al is dat natuurlijk wel een mooie bijkomstigheid (lacht)."

"Ik kende The Fall twee jaar geleden nog niet. Op Sinner's Day zag ik hen voor het eerst. Wat een verademing! De overige groepen op de affiche leken in het verleden te blijven hangen. Maar The Fall klonk heel actueel. En intens. Ik kan me nu al voorstellen dat de confrontatie tussen hun overweldigende, stormachtige sound en de statigheid van de Bourla een bijzondere spanning gaat opleveren."

Stef Kamil Carlens programmeert van 20 tot 24 maart concerten in de Bourla, Antwerpen. meer info: www.toneelhuis.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234