Dinsdag 04/08/2020

Steenkoolcentrale oogst kritiek

ANTWERPEN l De grote steenkoolcentrale die energiebedrijf E.ON in de Antwerpse haven wil bouwen is een 'achterlijke investering'. Dat zegt de milieubeweging Greenpeace.

DE TIJD

De investering van 1,5 miljard euro, die E.ON in De Tijd bekendmaakte, kan ook op weinig begrip rekenen van sp.a.

Zoals verwacht trekt Greenpeace sterk van leer tegen de plannen van de Duitse stroomproducent E.ON om een steenkoolcentrale van 1.100 megawatt te bouwen in de Antwerpse haven, op de terreinen van Bayer en Lanxess.

De centrale, die operationeel zou moeten zijn tegen 2014, zou goed zijn voor 8 procent van het Belgische energieverbruik.

E.ON erkende in een interview met De Tijd dat een steenkoolcentrale weliswaar veel CO2 uitstoot, maar het bedrijf wees erop dat de nieuwe steenkoolcentrale een kwart minder CO2 zou uitstoten dan de Belgische kolencentrales van Electrabel.

"Een steenkoolcentrale is nog altijd twee tot drie keer vervuilender dan een warmtekrachtkoppelingsinstallatie op aardgas", reageert Jan Vande Putte, energiespecialist van Greenpeace in België.

E.ON argumenteerde dat de centrale België minder afhankelijk zou maken van het op kleinere schaal verkrijgbare aardgas.

"Bovendien zal de centrale veertig jaar lang openblijven en al die tijd een hypotheek op de elektriciteitsmarkt leggen. Want we moeten de komende decennia heel wat CO2 besparen. de reusachtige centrale hypothekeert hernieuwbare energieprojecten in ons land", zegt Vande Putte.

Greenpeace hekelt ook dat net E.ON met plannen voor een nieuwe centrale komt. De milieubeweging eist dat de CREG een grondig onderzoek voert naar de Duitse stroomgigant.

"De Duitse concurrentieautoriteiten onderzoeken immers prijsafspraken op de Duitse markt, die zouden geleid zijn door E.ON", zegt Vande Putte. E.ON is volgens Greenpeace niet de meest geschikte speler om de monopoliepositie van Electrabel in ons land aan te pakken. Hij vreest dat Electrabel en E.ON ook prijsafspraken zouden kunnen maken voor de Belgische markt. "Beide spelers kennen elkaar erg goed en werken samen aan een nieuwe centrale in België. Electrabel maakte onlangs plannen bekend om een nieuwe steenkoolcentrale te bouwen in het Duitse Wilhelmshaven", zegt Vande Putte.

Ook sp.a kant zich tegen de centrale. Vlaams Parlementslid Bart Martens ziet de sector liever investeren in hernieuwbare energie en gasgestookte centrales met een hoog rendement.

De Antwerpse haven meldt intussen dat het de effecten van de centrale op het milieu grondig zal bestuderen. Het havenbedrijf wijst erop dat er vragen zijn over de uitstoot van CO2, NOx en fijn stof.

Reusachtige centrale hypothekeert hernieuwbare energieprojecten in ons land gedurende veertig jaar

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234