Donderdag 06/05/2021

Steeds sterkere cannabis leidt tot psychose

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Cannabis heet een onschuldige drug te zijn, een 'pretsigaret' die een gelukzalige roes oproept. Steeds meer wetenschappers wijzen echter op het gevaar van cannabis. Vooral op psychotische patiënten blijkt de 'soft' drug een bijzonder nefaste uitwerking te hebben. Nu jongeren hun eerste joint steeds vroeger rollen, en wat ze er in rollen steeds straffer wordt, trekken experts aan de alarmbel. 'Cannabis is niet zo onschuldig als de soixante-huitards wensten dat het was.'

Naast genetische bepaaldheid worden de toenemende stresssituaties en drugmisbruik steevast als triggers voor psychotische aanvallen geduid. Vooral het roken van cannabis heeft bijzonder nefaste gevolgen op jonge psychosepatiënten, zeggen wetenschappers.

Verborgen leed
"Het gebruik van cannabis mag op de korte termijn dan wel een rustgevend effect hebben, op lange termijn vormt het een groot gevaar", zegt professor Dirk De Wachter van het Psychiatrisch instituut Sint-Jozef van de KU Leuven. "Uit steeds meer studies blijkt immers dat het gebruik van cannabis op jonge leeftijd het risico op psychotische aandoeningen versterkt."

Tegelijk wil De Wachter waarschuwen voor een stigmatisering. "Ten eerste worden ook mensen psychotisch zonder dat ze cannabis gebruiken. En ten tweede vertoont de overgrote meerderheid van de psychotische patiënten nooit agressief of gevaarlijk gedrag. Zo goed als altijd gaat het om verborgen leed. Psychotische patiënten lijden aan de wereld, maar ze verstoppen zich thuis, achter gesloten luiken."

Met een hoog zelfmoordcijfer tot gevolg. "Het risico op zelfmoord bij jonge psychotische patiënten is tien procent", zegt De Wachter. "Het risico is bovendien groter bij mannen dan vrouwen en het komt vaker voor bij hoogopgeleiden. Vooral in de beginfase, zeg maar de eerste vijf jaar na de eerste psychotische aanval, is de kans op zelfmoord het grootst. De verliessituatie is dan immers het grootst."

Sfeer van onschuld
Vooral wat de invloed van druggebruik op jonge psychotische patiënten betreft, is er in die optiek nog heel wat werk aan de winkel, stelt De Wachter. "Rond cannabis is de laatse jaren veel te veel een sfeer van onschuld ontstaan", zegt hij.

"Het wordt gezien als louter experimenteren door jongeren, een fase die ze 'wel zullen ontgroeien'. Zonder de grote moralist te willen uithangen: cannabis vormt echt wel een groot probleem. Vooral kwetsbare groepen, zoals psychotische patiënten, ondervinden bijzonder schadelijke gevolgen van cannabisgebruik. Andere drugs, zoals cocaïne of heroine, zijn uiteraard nog gevaarlijker, maar cannabis is veel meer verspreid bij de risicogroep. Jongeren van 15, 16 jaar vormen de risicogroep voor een eerste psychotische aanval. En net op die leeftijd wordt vaak de eerste joint gerookt."

"Bijna een hard drug"
Niet alleen steken jongeren steeds eerder hun eerste joint op, wat er in die joint gerold wordt is ook steeds straffer, klinkt het. "De weed die tegenwoordig gerookt wordt, is bijna een hard drug geworden", zegt De Wachter. "De cannabis van vandaag is veel straffer, bevat meer actieve producten dan die van pakweg 15 jaar geleden. Dat in combinatie met het onschuldige sfeertje dat er rond hangt, zorgt voor een steeds groeiend probleem. Elke psychotische aanval vormt een gevaar voor de hersenen, levert een functionele beschadiging op. Met elke aanval wordt de kans op hervallen groter, want het gevoel van 'niet meer aan te sluiten op de wereld' wordt telkens versterkt. Het gebruik van cannabis mag op de korte termijn dan wel een rustgevend effect hebben, op lange termijn vormt het een groot gevaar." (Lander Deweer)

Lees het volledige verhaal vandaag in De Morgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234