Vrijdag 30/10/2020

Steeds minder vervuilende stoffen in bloed van pasgeborenen en ouderen

Beeld THINKSTOCK

Pasgeborenen en 50-plussers in Vlaanderen hebben nu lagere gehaltes van zwaar vervuilende stoffen zoals cadmium, lood en PCB's in hun lichaam dan pakweg tien jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Vlaamse Steunpunt Milieu en Gezondheid. Toch veroorzaken ook die lagere hoeveelheden nog negatieve gezondheidseffecten, aldus het Steunpunt, dat dan ook oproept om voor een verdere daling van blootstelling te gaan.

De huidige onderzoeksdata dateren van 2013 en 2014, toen het Steunpunt in opdracht van de Vlaamse overheid de aanwezigheid van vervuilende stoffen en de vroegtijdige gezondheidseffecten van deze stoffen in navelstrengbloed naging bij 281 pasgeborenen en in bloed- en urinestalen van 209 oudere volwassenen. De resultaten werden vergeleken met data uit 2002 en liggen in dezelfde lijn als een eerder onderzoek waar jongeren aan deelnamen.

Vooral de concentraties van de zware metalen cadmium en lood blijken sterk gedaald, mogelijk door de strengere wetgeving en sensibilisatiecampagnes terzake. De zware metalen thallium en arseen zijn nu wel meer aanwezig bij pasgeborenen, zij het nog laag in vergelijking met buitenlandse cijfers.

Volgens het Steunpunt wordt het gehalte van vervuilende stoffen in ons lichaam sterk beïnvloed door levensstijl en voeding. Zo hangt cadmium vaak samen met roken (al dan niet tijdens de zwangerschap), DDT en perfluorverbindingen met het eten van eieren van eigen kippen en PCB-gehaltes met het gebruik van een binnenhuiskachel.

Vooral bij de 50-plussers werd ook gepeild naar de gezondheidsimpact van de vervuilende stoffen. Zo bleken 50-plussers met een hogere kwikblootstelling minder te scoren op reactiesnelheid en aandacht en werken PCB's hormoonverstorend, ook wanneer de gehaltes kleiner zijn dan de huidige gezondheidskundige richtwaarden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234