Zaterdag 25/05/2019

Armoede

Steeds meer werklozen en vrouwen lopen risico op armoede

Beeld Photo News

Een op de vijf Belgen loopt het risico op armoede of uitsluiting. Terwijl het algemene risico stagneert, gaan werklozen en vrouwen erop achteruit. "In België leeft een groeiende groep laaggeschoolden die gewoon niet meer aan de bak komen op de arbeidsmarkt", zegt armoedespecialist Wim Van Lancker.

In 2015, het eerste volledige jaar van de regering-Michel, bedroeg het algemene risico op armoede en sociale uitsluiting 20,7 procent. Dat is een half procentje lager dan het jaar daarvoor, zo blijkt uit cijfers van Eurostat, de statistische dienst van de Europese Unie.

Echt goed nieuws is dat niet. Van alle Belgen tot 59 jaar leeft 14,6 procent in een gezin waar de volwassenen minder dan 20 procent van hun werkpotentieel bereiken. Dat is meer dan in onze buurlanden.

Bovendien mag het algemene risico dan al licht gedaald zijn, bij kwetsbare groepen gaat het de slechte kant op. Bij werklozen is het aantal mensen dat een inkomen heeft onder de armoederisicogrens  – 60 procent van het mediaaninkomen – flink gestegen: van 40,5 in 2014 naar 49,5 procent in 2015. Ook het aantal Belgische vrouwen in die categorie neemt toe. De toename is nog sterker als je kijkt naar alleenstaande ouders (voor 80 procent vrouwen). Daar is het armoederisico inmiddels 41,6 procent. In 2014 was dat nog 35,7 procent.

Lees ook: Vraag aan Demir & co: voer jullie akkoord uit

Eindjes aan elkaar knopen

Hoe komt het dat bepaalde groepen het alsmaar moeilijker hebben om de eindjes aan mekaar te knopen terwijl het algemene armoederisico gelijk blijft? "De regering zet voluit in op activering, maar in België leeft een groeiende groep laaggeschoolden die gewoon niet meer aan de bak komen op de arbeidsmarkt. Ook niet via activering of bijscholing", zegt armoedespecialist Wim Van Lancker (UAntwerpen). "Voor werklozen met een degelijke opleiding kan dat werken, maar de laaggeschoolden hebben routinejobs nodig, aan de band of de kassa. En daar zijn er steeds minder van. Als je dan nog eens hun uitkeringen verlaagt, groeit de kloof tussen hen en de rest van de bevolking alleen maar."

Ook voor alleenstaande moeders is het heel moeilijk om voltijds aan de slag te blijven, meent Van Lancker. "Hun financiële situatie is daarom vaak precair. Bovendien wordt voor hen, net zoals voor werklozen, te weinig aan inkomensbescherming gedaan. De regering focust op een job vinden en houden, maar dat is geen toveroplossing."

Over het verschil in armoede tussen de gewesten spreek Eurostat zich niet uit.

Superministerraad

Staatssecretaris voor Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) reageert dat de cijfers "onaanvaardbaar hoog" zijn. Met name de evolutie bij alleenstaande ouders en werklozen baart Demir zorgen. Terwijl de andere doelgroepen stabiel blijven of vooruitgaan, boeren zij dus achteruit. “Het toont aan dat we nog lang niet achterover kunnen gaan leunen.”

Volgens Demir onderstreept de studie het belang van de superministerraad over sociale zekerheid en armoedebestrijding over enkele weken. Daar zal ze een pakket maatregelen op tafel leggen, zoals een project dat alleenstaande moeders ondersteunt. “Het probleem is vaak dat zij zich terugtrekken in hun moederrol en in een isolement terechtkomen”, klinkt het.

Of de regering te hard is voor de zwakkeren? Daar zeggen de huidige cijfers weinig over, zegt Demir. De data werden verzameld in 2015, terwijl de taxshift van de regering pas in december van dat jaar werd goedgekeurd. “Ondertussen zijn er veel structurele maatregelen genomen”, klinkt het. Het Planbureau voorspelt dat het armoederisico tegen 2030 afneemt tot 16 procent, het huidige niveau van Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.