Zondag 25/10/2020

Steeds meer vraag naar voedselpakketten

Door de economische crisis vragen steeds meer mensen om hulp, maar het aanbod aan voedsel stijgt niet mee. De Voedselbank verwacht dit jaar evenveel in te zamelen als in 2008.

114.000 minderbedeelden krijgen maandelijks minstens één voedselpakket via de Belgische Federatie van Voedselbanken. Dat is een stijging met 5,6 procent tegenover vorig jaar, toen er dat ongeveer 108.000 waren. “Het cijfer stijgt elk jaar wel wat, maar dit jaar is de stijging is toch opmerkelijk groter”, zegt Herman Van Mol van de federatie. De oorzaak is ook hier de economische crisis, waardoor meer mensen in de financiële problemen raken en geen geld genoeg meer hebben om voldoende voedsel te kopen. En dus op de Voedselbank een beroep moeten doen.Het probleem is dat de stijgende vraag niet gevolgd wordt door een stijgend aanbod aan voedsel. De Voedselbank zamelde in 2008 12.200 ton voedsel in, dit jaar zal het vermoedelijk ongeveer op hetzelfde niveau zitten, zegt woordvoerder Michel Verkaeren. Maar daarmee moeten dus wel meer minderbedeelde mensen geholpen worden. Voor de Voedselbank wordt het onder andere moeilijker omdat de voedselindustrie steeds minder overschotten heeft. Door de crisis nemen ook zij minder risico en gaan ze meer op vraag produceren. “Maar we mogen toch niet klagen omdat Europa nog steeds goed volgt,” meent Verkaeren. Het belangrijkste deel van het voedsel komt immers nog steeds van de overschotten van de Europese Unie. Vorig jaar was dat goed voor 42,7 procent van alle ingezamelde voedsel. De voedingsindustrie leverde ongeveer 30 procent van de 12.200 ton, onder andere via producten in slechte verpakkingen en overschotten van minder succesvolle promotieacties. Voedselinzamelingen via de supermarkten Delhaize en Colruyt waren goed voor 6,7 procent. De rest kwam van overschotten van de distributie (de supermarkten dus) en van veilingen. Deze week organiseert de Voedselbank een nieuwe inzameling in de Delhaize, waarbij klanten wordt gevraagd waardebonnen te schenken. Een bon van anderhalve euro staat dan bijvoorbeeld voor een ontbijt; een bon van zes euro is meteen goed voor drie maaltijden. Vreest de Voedselbank dan niet dat de mensen minder voedsel zullen geven omdat ze het door de crisis zelf al iets moeilijker hebben? “We hopen zelfs op iets meer”, zegt Michel Verkaemer. “De crisis spitst zich altijd eerst toe op de armen voor ze de rijken bereikt. We hopen dat die mensen nu iets meer zullen geven.” De Belgische Federatie van Voedselbanken doet voor de verdeling van de voedselpakketten een beroep op ongeveer 650 caritatieve instellingen en werkt daarvoor met ongeveer 250 vrijwilligers. Maar omdat er geld nodig is voor het transport en voor de opslagplaatsen te beheren, heeft ze ook geld nodig. Per kilo uitgedeeld voedsel heeft de Federatie een kost van 0,10 euro. Dit betekent dus dik een miljoen euro per jaar. Omdat ze geen subsidies krijgt, is ze ook hier afhankelijk van giften. “Ook hier is het moeilijker geworden”, bevestigt Herman Van Mol. “De giften zijn ook dit jaar lichtjes verminderd. Maar ik denk niet dat we mogen klagen: sommige organisaties zouden er veel slechter aan toe zijn.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234