Maandag 15/08/2022

NieuwsSeksueel geweld

Steeds meer verkrachtingen gemeld in ons land, door steeds jongere slachtoffers

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Het afgelopen jaar heeft een recordaantal slachtoffers van seksueel geweld zich gemeld. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Zorgcentra na Seksueel Geweld die Het Laatste Nieuws kon inkijken. Het gaat om 193 slachtoffers per maand. Opvallend: 34 procent is minderjarig.

Jonas Muylaert

Wat is er aan de hand in ons land? Het aantal meldingen van verkrachtingen bereikte afgelopen jaar een piek. Zo meldden zich in 2020 nog 86 slachtoffers per maand in de Zorgcentra na Seksueel Geweld. Die Zorgcentra worden sinds 2017 in een aantal ziekenhuizen aangeboden om slachtoffers van seksueel geweld bij te staan. In de eerste helft van 2021 liep het aantal meldingen daar op tot 128 per maand, om in de tweede helft te pieken op 193 meldingen per maand. Het overgrote deel van de meldingen, zo'n 65 procent, gaat over verkrachtingen.

Moeten we ons nu zorgen maken? “Op zich denken we niet dat er meer seksueel geweld is dan vroeger”, zegt Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. “De stijging is voor het grootste deel te wijten aan het feit dat er steeds meer zorgcentra openen en dat de bekendheid van die centra groter wordt. Daar kunnen we dus alleen maar blij om zijn.”

“Klopt”, zegt ook Wim Van de Voorde, de Vlaamse coördinator van de hulplijn 1712. “Wanneer een slachtoffer belt naar 1712 wijzen we ook consequent door naar de zorgcentra. Maar vergis je niet: de cijfers zijn sowieso erg hoog in ons land. Studies tonen aan dat één op de vijf vrouwen en één op de twintig mannen verkrachting meemaken tijdens zijn of haar leven. Dat is een ongemakkelijke waarheid.”

Zorgwekkend

En dat geldt ook voor de jongsten onder ons. Maar liefst 51 procent van alle meldingen gaat uit van slachtoffers die nog studeren. Het grootste deel daarvan, 34 procent, is nog minderjarig. Een aandeel dat overigens jaar na jaar stijgt. Is dit een zorgwekkende trend? “Absoluut”, beaamt Liesbet Stevens. “Daar schrokken we ook van. Bij minderjarigen is de impact van seksueel geweld nog groter, dus daar moeten we expliciet aandacht aan besteden.”

Liesbet Stevens van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen denkt niet dat er meer seksueel geweld is dan vroeger, maar dat 34 procent van de melders minderjarig is, noemt ze 'zorgwekkend'. Beeld © Stefaan Temmerman
Liesbet Stevens van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen denkt niet dat er meer seksueel geweld is dan vroeger, maar dat 34 procent van de melders minderjarig is, noemt ze 'zorgwekkend'.Beeld © Stefaan Temmerman

Waaraan die stijging te wijten is, is moeilijker te verklaren. “We hopen dat het is omdat die jongeren de weg gevonden hebben naar de zorgcentra”, zegt Stevens nog. “Maar we kunnen niet uitsluiten dat er vorig jaar, sinds de cafés en restaurants weer open zijn, meer seksueel overschrijdend gedrag plaatsvond tijdens het uitgangsleven.”

Dat zou ook de cijfers in studentensteden als Gent verklaren. In Gent verdubbelde het aantal meldingen van seksueel geweld in 2021 tijdens de maanden september en oktober in vergelijking met dezelfde maanden in 2019. Niet toevallig het begin van het academiejaar toen er wel heel wat ‘knaldrang’ werd vastgesteld in uitgangsbuurten zoals de Overpoort.

“Het uitgangsleven gaat er inderdaad heftiger aan toe sinds corona”, bevestigt ook Wim Van de Voorde. “We merken meer seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wellicht moeten we opnieuw leren hoe we ons tegenover elkaar moeten gedragen. Ook op feestjes.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234