Zondag 05/12/2021

Steeds meer patiënten herstellen van levensbedreigende ziekte, zegt Europese studie

Kanker beter geneesbaar

Het aantal kankerpatiënten in Europa die volledig van hun ziekte herstellen, stijgt. Steeds meer mensen bij wie darm-, maag- of longkanker werd vastgesteld zouden na herstel weer dezelfde levensverwachting hebben als de rest van de bevolking. Dat blijkt uit een studie van Eurocare 4, die werd gepubliceerd in European Journal of Cancer.

door Kim Van de Perre

Brussel l Het onderzoek onthult wel grote verschillen tussen Europese landen. Volledig herstel van kanker komt het vaakst voor in West-Europese landen als IJsland, Finland en Frankrijk. Polen, Tsjechië en Slovenië hinken zichtbaar achterop.

De Eurocare 4-werkgroep vergeleek de evolutie van patiënten bij wie kanker werd vastgesteld in 1988-'90 en in 1997-'99 en volgde hun herstel op tot 2003. In totaal werden de gegevens van 13,5 miljoen mensen bestudeerd, afkomstig van 93 kankerregisters uit 23 Europese landen. Daaruit bleek dat het aantal kankerpatiënten die een volledig herstel boekten en opnieuw dezelfde levensverwachting hadden als hun kankervrije leeftijdgenoten in de loop der jaren is toegenomen.

Het aantal longkankerpatiënten die genezen werden verklaard steeg van 6 tot 8 procent, het aantal maagkankerpatiënten van 15 tot 18 procent. De stijging is het opvallendst bij darmkanker: het aantal mensen dat herstelde van dat type kanker nam in de jaren negentig toe van 42 tot 49 procent. De recentste opvolgingscijfers tot 2003 tonen aan dat die tendens zich doorzet.

Volledig herstel

Het zou de eerste keer zijn dat een studie naar de overlevingskansen van kankerpatiënten een volledig herstel als uitgangspunt neemt. "De meeste analyses berekenen de overlevingskansen vijf jaar na de diagnose", zegt Michel Coleman van de London School of Hygiene and Tropical Medicine, die meewerkte aan de studie. "Vijf jaar is een goede indicator, maar dan wordt er geen specifiek onderscheid gemaakt tussen volledig herstel en het verlengen van de levensduur. Deze studie heeft het echt over het genezen van kanker, toch het belangrijkste doel van kankerbestrijding."

Opvallend is de kloof tussen de verschillende Europese landen die hun gegevens van kankerpatiënten doorspeelden aan de studiegroep. IJsland telt met 47 procent de meeste mannen die herstelden van kanker. Frankrijk en Finland zijn met 59 procent de landen waar de meeste vrouwelijke kankerpatiënten genezen werden verklaard. In Polen werden dan weer de minste gevallen van volledig herstel vastgesteld: 21 procent bij de mannen en 38 procent bij de vrouwen. België zou zich volgens Michel Coleman, net als de meeste West-Europese landen, boven het Europese gemiddelde bevinden.

Als men de cijfers voor long-, darm- en borstkanker afzonderlijk bekijkt, hinken Oost-Europese landen als Polen, Tsjechië en Slovenië steevast achterop. Zo herstelde slechts 5 procent van de longkankerpatiënten in Tsjechië en Polen van de ziekte, tegenover meer dan 10 procent in Spanje en Frankrijk. Borstkanker verdween bij 73 procent van de patiënten in Spanje, Finland, Zweden en Frankrijk, maar 'slechts' bij 60 procent van de vrouwen in Tsjechië, Slovenië en Polen.

"Het verschil kan voor een deel toegeschreven worden aan het feit dat borstkankerscreening in de jaren negentig in veel West-Europese landen werd geïntroduceerd", zegt dokter Ricardo Capocaccia, coördinator van de studie. Michel Coleman wijt de verschillen aan een "complexe mix van oorzaken". "Het niveau van de nationale gezondheidszorg speelt natuurlijk een rol, net als de toegankelijke screeningmethodes en de apparatuur die men voorhanden heeft. Veel hangt af van hoe snel mensen zich laten testen en hoe efficiënt de artsen optreden na zo'n test." Volgens Timo Hakulinen van het Finse kankerregister in Helsinki zijn de Oost-Europese landen wel bezig om de kloof met het Westen te dichten.

Er werd eveneens vastgesteld dat vrouwelijke kankerpatiënten over het algemeen een hogere levensverwachting hebben. Daarvoor baseerde men zich wel op medische gegevens van vijf jaar na de diagnose. Enkel in het geval van blaas- en strottenhoofdkanker hebben mannelijke patiënten een hogere levensverwachting, omdat die vormen van kanker bij mannen makkelijker op te sporen zouden zijn.

Onderzoeker Michel Coleman:

België bevindt zich, net als de meeste West-Europese landen, boven het Europese gemiddelde

n De technologie voor kankerbestrijding is verbeterd. Vóór en/of na de operatie krijgt de patiënt tegenwoordig vaak bestraling, wat de overlevingskansen doet toenemen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234