Update
Steeds meer Nederlanders op toelatingsexamen arts-tandarts
Ruim 5000 studenten namen vandaag deel aan het toelatingsexamen arts en tandarts dat vandaag vanaf 9.30 uur werd georganiseerd op de Heizel. Onder de deelnemers ook 456, of iets meer dan 9 procent, Nederlandse studenten. Vorig jaar namen aan de twee sessies van het toelatingsexamen in juli en augustus 7,6 procent Nederlanders deel.
Traditioneel doen aan het ingangsexamen in ons land een relatief grote groep Nederlandse studenten mee. Tot vorig jaar werd bij onze noorderburen via loting beslist wie studies geneeskunde mocht aanvatten, vanaf dit jaar selecteren de Nederlandse universiteiten hun studenten zelf via een 'decentrale selectieprocedure'. Ook daarbij zijn de plaatsen beperkt. Bovendien studeren er sowieso veel Nederlanders aan Vlaamse universiteiten, omdat het inschrijvingsgeld hier een stuk lager is.
Verschillende nationaliteiten
Voor het ingangsexamen van dinsdagochtend hadden zich in totaal 5.675 studenten ingeschreven, 5.048 daarvan deden ook effectief mee. Ruim twee derde van de deelnemers waren vrouwen (67,77 procent). Iets meer dan 87 procent van de deelnemende studenten heeft de Belgische nationaliteit, de Nederlanders volgen met 9,03 procent. Tot slot is er nog een kleine groep van 158 studenten uit andere landen.
Ook deelnemers uit vierde en vijfde middelbaar
De grootste groep studenten zit in het laatste jaar secundair onderwijs en kan dus volgend jaar effectief aan de opleiding arts of tandarts beginnen, op voorwaarde dat ze voor het examen geslaagd zijn. Net als ieder jaar deden ook dit keer heel wat studenten uit het vijfde en zelfs vierde jaar al eens mee aan de proef. De vijfdejaars vertegenwoordigden zelfs 16,56 procent van het totaal aantal deelnemers.
Vorig jaar waagden in totaal 6.367 studenten hun kans, van wie er 1.229 (of 19,3 procent) uiteindelijk slaagden. Op 29 augustus wordt de tweede zit van het toelatingsexamen georganiseerd.
Aan de organisatie van het examen is dit jaar niets veranderd. De grootste veranderingen zijn voor volgend jaar.