Maandag 14/10/2019

Steeds meer mysterieuze verdwijningen tijdens cruises

Beeld UNKNOWN

Volgens de actiegroep International Cruise Victims Association (IVC) zijn sinds 1995 166 reizigers spoorloos verdwenen tijdens een cruise, waarvan 13 dit jaar alleen al. "Opvarenden hebben aan boord van een cruiseschip een vals gevoel van veiligheid", waarschuwt de organisatie. Als er iets misloopt, worden slachtoffers vaak aan hun lot overgelaten.

Ook vandaag bereikte ons het bericht van een vermiste cruisepassagier. Meer dan 1.000 opvarenden moesten gisteren volgens de Daily Mail aan boord blijven van het cruiseschip 'Balmoral' nadat een bejaarde Britse passagier onvindbaar bleek na een achtdaagse cruise doorheen de Noorse fjorden. Politieagenten ondervroegen tal van reizigers in de haven van Southampton maar zonder resultaat.

In shock
"We kregen pas te horen wat er gebeurd was toen we aanmeerden in Southampton", verklaarde een opvarende van de 'Balmoral'. "Het was een verontrustend bericht. We hadden een fantastische vakantie achter de rug en dan krijg je te horen dat er iemand vermist is. Iedereen was in shock en ongerust over het lot van die bejaarde man."

Het gaat om de zoveelste onrustwekkende verdwijning tijdens een cruise. De ouders van Rebecca Coriam (24), die in maart van dit jaar verdween tijdens een cruise, roepen de autoriteiten dan ook dringend op om een wettelijk kader te scheppen dat de veiligheid op zee reguleert.

Farce
"Onze dochter verdween zes maanden geleden en nog steeds weten we niet wat er met haar gebeurd is", aldus vader Mike Coriam. Rebecca was in dienst van Disney Cruise Line en begeleidde er kinderen. Het schip maakte een cruise van zeven dagen langs de westkust van Mexico toen Rebecca verdween. "Omdat de Disney Wonder in de Bahama's geregistreerd is, handelt de politie aldaar verder de zaak af", vertelt Mike Coriam. "Maar slechts één politieagent heeft zich ginder beziggehouden met de verdwijning van mijn dochter. Meer dan 2.500 mensen zaten op dat schip, hoe kan één persoon nu al die opvarenden gaan ondervragen? Het onderzoek is een farce."

Slechte publiciteit
Er bestaat immers geen internationale politiemacht die een onderzoek instelt naar misdaden op zee. Het land waar het cruiseschip geregisteerd is, moet een onderzoek openen. Meestal gaat het om landen zoals de Bahama's, Panama en Bermuda. "Misdaden worden verzwegen en incidenten onvoldoende onderzocht omdat cruisemaatschappijen zich geen slechte publiciteit willen op de hals halen," claimen de ouders van Rebecca Coriam.

De cijfers van de International Cruise Victims Association, opgericht door Kendall Carver wier dochter eveneens op zee verdween, zijn alvast erg verontrustend. Sinds 1995 verdwenen er 166 mensen tijdens een cruise. Gisteren tekenden we al het dertiende geval dit jaar op.

Een overzicht van enkele mysterieuze verdwijningen:
- De Brit John Halford (63) verdween eerder dit jaar tijdens een cruise op de Rode Zee. De vader van drie kinderen verdween kort voor hij zijn zilveren huwelijksverjaardag zou vieren. Volgens zijn vrouw Ruth, die hem niet vergezelde tijdens de trip, was haar man absoluut niet depressief en genoot hij van de cruise op het schip 'Spirit' van rederij Thomson.

- De Zwitsere Rama Forman (48) werd als vermist opgegeven tijdens een tocht met de 'Silver Cloud' van maatschappij Silversea op de Arabische Zee in 2004. "Rama had alles wat ze verlangde in het leven, na haar thuiskomst hadden we een grote viering gepland waar ze naar uitkeek", aldus haar zus Roya. In de Indiase stad Mumbai kwam de crew er achter dat ze verdwenen was. De deur van haar hut was langs de binnenzijde gesloten maar haar juwelen waren weg. De Indiase politie kwam aan boord en besloot dat er geen sporen waren van een schermutseling. De zaak werd zonder verder onderzoek gesloten. "Het meest pijnlijke is dat we nog steeds niet weten wat er met haar gebeurd is, ik ween nog elke dag", verklaart Roya.

- Merrian Carver (40) verdween tijdens een cruise van rederij Mercury in Alaska. Haar vader Kendall zette een privédetective op de zaak maar haar verdwijning blijft een groot mysterie. In de cruisewereld is er een probleem met verantwoordingsplicht volgens Kendall. "De rederijen wassen hun handen steeds in onschuld," besluit hij. (kve)

Beeld UNKNOWN
 Onze dochter verdween zes maanden geleden en nog steeds weten we niet wat er met haar gebeurd is  
Mike Coriam
Beeld UNKNOWN
 De rederijen wassen hun handen steeds in onschuld  
Kendall Carver
Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234