Zaterdag 28/01/2023

Sociale zaken

Steeds meer mensen kloppen aan bij het OCMW

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

De OCMW’s van Antwerpen, Brussel en Gent worden overspoeld met aanvragen voor financiële steun, en ze verwachten dat dat de komende maanden nog zal toenemen. Niet alleen een economische, ook een sociale relance dringt zich op.

Ann De Boeck

“Als we niet ingrijpen, dreigt een sociaal bloedbad.” Rudy Coddens (sp.a), voorzitter van het Gentse OCMW, slaakt een alarmkreet. Bij het OCMW van Gent klopten vorige maand 959 mensen aan voor financiële steun, een stijging van 90 procent tegenover een jaar geleden. Dat vertaalde zich ook in een forse toename van het aantal nieuwe leefloonvragen, van 135 naar 198, of 47 procent meer dan een jaar geleden.

Ook in Antwerpen werden sinds het begin van de coronacrisis 30 procent meer leeflonen toegekend. In maart en april kwamen er 1.638 nieuwe leefloners bij, tegenover 1.250 vorig jaar. In Brussel-stad vroegen 250 mensen financiële steun aan vanwege de coronacrisis, boven op de normale aanvragen. 145 onder hen vroegen expliciet om een leefloon. Dat blijkt uit cijfers van de OCMW’s.

Opvallend is dat veel nieuwkomers nooit eerder aanklopten bij een OCMW. Het gaat om interimmers, flexwerkers, werkstudenten en mensen uit de socioculturele sector. Erg diverse profielen die één eigenschap gemeen hebben: een precair statuut op de arbeidsmarkt. Een tweede categorie zijn mensen die door tijdelijke werkloosheid terugvallen op 70 procent van hun inkomen en daardoor in de problemen komen.

Voorschot op werkloosheidsuitkering

“Wie nog net de eindjes aan elkaar kon knopen, komt nu in de problemen. En wie al arm was, wordt nog armer”, zegt Tom Meeuws (sp.a), Antwerps schepen van Sociale Zaken. Behalve een toename van de leeflonen zien de OCMW’s ook meer aanvragen om een voorschot te krijgen op de werkloosheidsuitkering, om hulp te krijgen bij de betaling van de huur, en om voedselbijstand.

En dan moet de ware omvang van de sociale ravage nog duidelijk worden, klinkt het. Veel gezinnen hebben op dit moment nog een klein spaarpotje, maar zien dat wegsmelten. En de herstructurering bij Brussels Airlines is een voorbode van de ontslaggolf die op ons afkomt. Liefst 180.000 Belgen kunnen op korte termijn hun baan verliezen. “De sociale crisis zal zich nu pas echt beginnen uitdiepen”, verwacht Meeuws.

De Vereniging van Vlaamse steden en gemeenten (VVSG) verwacht de grootste toevloed inderdaad over enkele maanden. “De algemene situatie is nog niet zo erg als in Antwerpen of Gent, maar iedereen ziet dat dit een ramp wordt”, zegt woordvoerster Nathalie Debast. “Hoe langer de crisis aansleept, hoe meer rekeningen er niet betaald kunnen worden. Veel mensen zullen voor het eerst de stap naar het OCMW zetten.”

Covidpremie van 200 euro

Afgelopen zaterdag besliste de superkern, met daarin de tien partijen die de regering-Wilmès steunen, dat de OCMW’s 15 miljoen euro extra krijgen om de coronacrisis aan te pakken. “We zijn daar dankbaar voor, maar we hebben meer nodig”, zegt Karine Lalieux (PS), Brussels OCMW-voorzitter. Ze denkt aan een covidpremie van 200 euro voor elke persoon die een vervangingsinkomen krijgt.

Bovenal pleiten de VVSG en de OCMW’s voor een groot sociaal plan, zoals er ook plannen worden gemaakt voor een economische relance. Een vraag waar federaal minister van Armoedebestrijding Nathalie Muylle (CD&V) niet doof voor is. “De ‘taskforce kwetsbare groepen’ werkt momenteel een aantal maatregelen uit”, zegt ze.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234