Zondag 21/04/2019

Weg uit België

Steeds meer Marokkaanse en Turkse Belgen denken aan vertrek: "Beu om tweederangsburger te zijn"

Belgen met Turkse en Marokkaanse roots plannen steeds vaker hun vertrek uit België. "In twee jaar tijd zien we een sterke toename van sollicitaties uit zowel België als Nederland", klinkt het bij Ino Resources, een uitzendkantoor in Casablanca dat via Facebook helpt om het uitwijkplan concreter te maken.

De negentienjarige Yassine Boubout studeert rechten aan de VUB en is een van de vele Belgen met buitenlandse roots die plannen maakt voor zijn vertrek. Beeld Wouter Van Vooren

In de migratiecijfers van Statbel is het fenomeen nog niet terug te vinden; de meest recente cijfers dateren van 2015. Maar wie praat met Turkse of Marokkaanse Belgen ontdekt dat iedereen wel iemand kent met zo'n uitwijkplan.

Latifa Azzouzi van Ino Resources bevestigt de trend. Het afgelopen jaar zouden er 250 Vlamingen via Ino Resources gesolliciteerd hebben, waarvan er een vijfigtal effectief naar Marokko zijn verhuisd. "Sommigen willen een buitenlandervaring opdoen, maar we zien een toename van sollicitanten die aangeven dat ze zich niet meer prettig voelen in de maatschappij, of het gevoel hebben dat ze hun geloof niet meer kunnen belijden", zegt Azzouzi. 

Hogeropgeleiden

Zo ook Ufuk Demirsoy. "Ook al ben je erg gematigd zoals ik, toch kijken ze je aan alsof je een fundamentalist bent", zegt hij. Hij houdt zijn ogen open voor een job in de Turkse hoofdstad Ankara, de geboortestad van zijn vader. "Ik ga het daar misschien ook niet gemakkelijk hebben, maar ik zal er tenminste geen tweederangsburger meer zijn."

Een nieuwe vreemdelingenwet, de ‘doe normaal’-uitspraken van Open Vld-voorzitter Rutten en de opstoten van onlineracisme: het allemaal factoren die Belgen met buitenlandse roots doen nadenken over een B-plan. "Wat is het volgende?", vraagt Antwerpenaar Mohamed Ouaamari zich af. "Je hoort nu al politici pleiten voor het inperken van de vrije meningsuiting voor radicale moslims. We zitten op een hellend vlak, waarbij het blijkbaar hip is om de moslimgemeenschap te viseren."

Vooral hogeropgeleiden blijken daar hun conclusies uit te trekken. Die willen overigens niet noodzakelijk naar hun thuisland emigreren, maar vaak ook naar de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of de Arabische Emiraten. 

"Ik was het beu om in Antwerpen nog altijd als een buitenlander te worden beschouwd", getuigt Siham Aariara, die naar Noord-Ierland verhuisde. Lees er meer over in de pluszone van De Morgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.