CoronacrisisVerenigd Koninkrijk
Steeds meer landen plaatsen Verenigd Koninkrijk in quarantaine
Een gecoördineerde Europese aanpak tegen de besmettelijke mutant van het coronavirus uit het Verenigd Koninkrijk blijft voorlopig uit. Ons land besliste daarop eigenhandig om het verbod op passagiersvervoer met 24 uur te verlengen. Personen uit het VK zonder verblijfplaats in België zullen al zeker niet voor het einde van het jaar naar ons land kunnen komen.
Ellenlange files aan de grens en een vrees voor schaarste in de winkelrekken: de desastreuze uitkomst van een no-dealbrexit waar velen de Britse premier Boris Johnson voor waarschuwden, blijkt plots werkelijkheid te zijn. Alleen ligt dit keer niet de etterende ruzie met de Europese Unie aan de grondslag, wel de erg besmettelijke variant van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk gevonden werd.
In een paniekreactie sloten al meer dan veertig landen de grenzen naar het VK. Volgens premier Johnson beschikken supermarkten over voldoende voorraad om het even uit te zingen. Supermarktketen Tesco liet echter al weten dat er tegen het einde van de week een tekort aan groenten en fruit dreigt als de grenzen gesloten blijven. Ook berichten Britse media over hamstergedrag. In ons land vragen Unizo en de sectorfederatie Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV) dringend een oplossing voor de vele gestrande truckchauffeurs en hun lading.
De manier waarop landen hun grenzen sluiten, zorgt echter voor een kluwen aan regels, ook binnen de Europese Unie. Zo legde Frankrijk alle verkeer over het Kanaal stil, inclusief het vrachtverkeer. België en Nederland laten wel vrachtverkeer toe.
De Europese Unie probeert een lijn in de maatregelen te krijgen. Duitsland riep als voorzitter het Europese crisisresponsmechanisme IPCR bij elkaar. Dat is een overlegorgaan van Europese wetenschappers, virologen en vertegenwoordigers van de verschillende lidstaten. Onder andere ons land drong daarin aan op een gecoördineerde aanpak.
Zelfisolatie
De vergadering ging maandagmiddag echter uit elkaar zonder grote beslissingen. “Er is aan de Europese Commissie gevraagd om aanbevelingen op te stellen rond reisbeperkingen”, zegt een EU-bron. Die kunnen pas ten vroegste dinsdag besproken worden op een bijeenkomst van de ambassadeurs van de lidstaten.
Ons land heeft daar niet op gewacht. België verlengt het verbod op passagiersvervoer dat zondag om middernacht inging met 24 uur. Vanaf woensdag 23 december kunnen personen wier hoofdverblijfplaats in België ligt terugkeren. Zij moeten het Passenger Location Form invullen en zeven dagen in zelfisolatie gaan. Daar zal volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) streng op gecontroleerd worden.
Al is het maar de vraag hoe Belgen kunnen terugkeren. Voorlopig rijdt er nog geen Eurostar, zijn talloze vluchten opgeschort en houdt Frankrijk de haven in Calais gesloten voor alle verkeer uit het VK.
Tot 31 december 2020 blijft het geldende verbod op rechtstreeks passagiersvervoer per vliegtuig, trein of boot gelden voor personen zonder hoofdverblijfplaats in België. Wel maakte Verlinden gisterenavond gewag van mogelijke uitzonderingen voor hoogst noodzakelijke verplaatsingen, “bijvoorbeeld in het kader van een co-ouderschap”. Vanaf 1 januari 2021 zullen ook personen zonder hoofdverblijfplaats in België worden toegelaten, maar enkel mits het voorleggen van een recente negatieve test bij check-in.