vier vijfde werken
Steeds meer jongeren kiezen bewust voor deeltijds werk: "Ik raad het iedereen aan"
Steeds meer jonge twintigers kiezen voor meer vrije tijd naast hun carrière. Zo werkt volgens hr-dienstverlener SD Worx meer dan een op de tien jonge vrouwen vier vijfde. "Ik vind het normaal dat jongeren hun loopbaan niet langer op de eerste plaats zetten."
Een striktere scheiding tussen werk en het privéleven: zo kan de opmars van het deeltijds werken onder jongeren worden gezien. Tussen 2008 en 2015 groeide het aantal twintigers met een viervijfdebaan met liefst 69 procent. Zowel bij mannen als bij vrouwen ziet hr-dienstverlener SD Worx een stijging. Intussen werkt 11,3 procent van de vrouwen onder 25 jaar vier vijfde, terwijl bij mannen de teller stopt bij 4,4 procent. Opvallend: hoewel bij de 25- tot 29-jarige vrouwen nog meer vier vijfde wordt gewerkt, daar daalt het plots bij de mannen.
Komaf maken met de voltijdse job gebeurt al vaker als er kinderen in het spel komen. Maar bij de jonge twintigers zijn er lang niet altijd kinderen om rekening mee te houden. Volgens SD Worx gaan zij niet alleen meer vier vijfde werken omdat werkgevers meer vacatures uitschrijven voor deeltijdse jobs, maar is er ook sprake van een bewuste keuze voor meer vrijheid. Arbeidsmarktexpert Jan Denys (Randstad) stelt in De Standaard dat vier vijfde werken voor deze jongeren eigenlijk gelijk staat aan een voltijdse baan.
Arbeidssocioloog Ignace Glorieux (Vrije Universiteit Brussel) meent eveneens dat een groep jongeren duidelijk meer waarde hecht aan extra tijd en dit boven het loon plaatst. "Wel zien we dat jonge vrouwen veel vaker vier vijfde werken. Geheel verwonderlijk is dat niet. Zij hebben misschien nog niet altijd kinderen, maar uit onze tijdsbestedingsonderzoeken wordt duidelijk dat al bij adolescenten de meisjes meer werk thuis verrichten. Ook bij de jonge twintigers zien we die rollenpatronen en zijn vrouwen nog altijd vaker dan de mannen in de weer met huishoudelijke taken."
Waar sommige experten stellen dat een viervijfdebaan weinig negatieve gevolgen heeft - zo kan er snel worden overgestapt naar een voltijdse job - wil Glorieux wel enkele kanttekeningen maken. "Ik denk dat sommige werkgevers, zeker in bepaalde delen van de privésector, het kunnen interpreteren als een gebrek aan toewijding. Ook denk ik dat het doorgroeimogelijkheden kan hypothekeren. Toch vind ik het zeer verdedigbaar om vier vijfde te gaan werken. We horen al jaren dat we minder moeten gaan werken, maar op gezinsniveau zijn we wekelijks langer aan de slag dan in de jaren 50. Ik vind het normaal dat sommige jongeren dat niet langer zien zitten."
Kato De Vidts (24): "Ik ben veel gemotiveerder op de werkvloer"
• Werkt sinds een halfjaar vier vijfde
• Stagiair-architect bij Origin Brussel
"Anderhalf jaar geleden ben ik na mijn afstuderen aan de slag gaan als stagiair-architect. Ik doe nu een betaalde stage van twee jaar om later als zelfstandig architect aan de slag te kunnen gaan. Aanvankelijk was ik gewoon voltijds aan de slag bij Origin, maar ik besefte dat ik meer tijd nodig had om mijn passie degelijk te kunnen ontwikkelen."
"Ik had ooit al eens een cursus gevolgd om elektronische muziek te produceren en merkte dat ik daar meer mee aan de slag wilde gaan. Ik heb toen al mijn moed bijeengeraapt en ben naar mijn bazen gestapt. Zij reageerden heel positief, wat mij aangenaam verraste. Vaak wordt immers van twintigers verwacht dat zij zeer lange dagen maken en hun carrière voor alles plaatsen."
"Ik heb nu een heel andere perceptie van mijn week. Op de werkvloer ben ik veel gemotiveerder, terwijl ik 's avonds en in het weekend veel minder moe ben. Juist daarom raad ik het iedereen aan. Ik heb bijvoorbeeld niet het gevoel dat ik mijn werk mee naar huis neem. Wij werken met teams en dragen daardoor met zijn allen de verantwoordelijkheid over een opdracht."
"Financieel valt het niet per se tegen. Ik kan weliswaar minder sparen, maar ik heb niet het gevoel dat ik veel moet laten. Het is voor mij een gigantische winst dat ik met muziek kan bezig zijn en de combinatie met mijn werk kan maken. Ik heb gelukkig ook niet het gevoel dat ik door vier vijfde te werken minder kansen krijg dan mijn collega's."
Lieselotte Van Hoecke (30): "Alles valt veel beter te combineren"
• Werkt vier vijfde sinds haar 23ste
• Maatschappelijk werker bij OCMW Gent
"Op mijn 21ste ben ik bij het OCMW begonnen. Eerst kreeg ik een deeltijdse job aangeboden, maar al snel kon ik voltijds aan de slag. Na twee jaar heb ik beslist om weer vier vijfde te gaan werken om daarnaast te kunnen studeren als werkstudent. Zo slaagde ik erin mijn masterdiploma te behalen en hield ik tijd over om politiek te bedrijven (bij de Jongsocialisten en de sp.a, RA) en wat vrijwilligerswerk te doen."
"Vandaag ben ik daar nog altijd mee bezig en als ik die activiteiten zou combineren met een voltijdse baan, dan zou ik nauwelijks een moment voor mezelf over houden. En dat terwijl ik dat beetje tijd voor mezelf en mijn lief wel nodig heb. Er is immers een boulevard aan mogelijkheden als je jong bent en ik wil de vrijheid hebben om daar te kunnen op ingaan."
"Natuurlijk brengt vier vijfde wel een kleine financiële opoffering met zich mee. Maar ik ben er toch in geslaagd om een eigen huis te kopen. Verder ben ik ook niet zo materialistisch ingesteld, dus ik vind het eigenlijk niet erg dat ik iets minder kan gaan shoppen of op reis kan gaan."
"Voorlopig denk ik er daarom niet aan om voltijds te gaan werken. Alles valt veel beter te combineren. Als het financieel mogelijk blijft, ga ik gewoon door met vier vijfde. Nu ik erover nadenk: eigenlijk is het wel opmerkelijk dat ik in mijn vrienden- of kennissenkring niemand anders ken die het zo doet."