Zondag 29/03/2020

Steeds meer buitenlanders strijdenmee in Syrisch conflict

Iran traint een Syrische militie die de belaagde president Assad moet steunen. Dat stellen VS-defensieminister Panetta en zijn legertop. Ook de opstandelingen krijgen steeds meer buitenlandse steun. Zelfs uit Libië.

Volgens generaal Martin Dempsey, als stafchef van het opperbevel Amerika's hoogste militair, "traint Iran een militie die uit Syriërs bestaat, voornamelijk sjiieten en alawieten". De alawieten zijn de sjiitische minderheidsgroep waartoe president Assad en zijn getrouwen behoren.

Volgens VS-defensieminister Leon Panetta zijn er voldoende bewijzen dat Teheran het Syrische regime bijstand en opleiding verleent. "We denken niet dat Iran deze rol nu moet spelen", zei hij. "Ze dragen bij aan het dodelijke geweld in Syrië, en ze proberen een regime te steunen waarvan wij menen dat het uiteindelijk ten val zal worden gebracht."

Volgens Dempsey noemt Iran de militie 'Jaysh al-Shaab' of 'Leger van het Volk'. De militie zou de uitgeputte militairen van Assad moeten versterken. Na achttien maanden strijd is hun slagkracht volgens Dempsey ernstig verzwakt. Veel militairen zijn ook al gedeserteerd. "Ze hebben bevoorradingsproblemen, ze kampen met een laag moreel en ze vertonen de slijtage die overeenkomt met de duur van de gevechten waarin ze betrokken zijn."

In de regio is Iran de laatste bondgenoot van Syrië. Teheran heeft een strategische alliantie met Damascus sinds de Iraanse revolutie van 1979. In hun aanhoudende, sluipende, strijd tegen Israël steunen beide in Libanon ook de gewapende vleugel van de sjiitische Hezbollahbeweging en het Palestijnse Hamas in Gaza. Het is de eerste keer dat de VS-legertop zo direct de militaire rol van Iran in Syrië in de verf zet. Eerder had het Pentagon wel al gehekeld dat de Iraanse Revolutionaire Garde en haar buitenlandse vleugel, de Quds-strijders, Assads leger adviseren en logistiek steunen.

De actievere militaire betrokkenheid van Teheran dreigt het interne conflict in toenemende mate te internationaliseren. Ook de opstandelingen krijgen immers steeds meer buitenlandse steun. De rebellen worden politiek, logistiek en ook militair gesteund door overwegend soennitische landen als Saoedi-Arabië, Qatar en Turkije.

Daarnaast bestaat er ook een groeiende toestroom van jihadistische strijders. De Iers-Libische strijder Hussam 'Sam' Najjar beweerde dinsdag nog dat hij met ervaren rebellen uit Libië zijn 'collega's' in Syrië bij de opstand tegen Assad bijstaat. Getraind als sluipschutter maakte Najjar deel uit van de rebelleneenheid die een jaar geleden het complex van wijlen Libisch dictator Kadhafi bestormde. Zijn chef, de militieleider Mahdi al-Harati uit de westelijke bergen van Libië, leidt nu een eenheid in Syrië met minstens twintig Libiërs en andere buitenlandse strijders. Volgens de sluipschutter helpen tientallen Libische strijders de Syrische rebellen met communicatie, logistiek, humanitaire zaken en het onderhoud van wapens.

Najjar zei in een gesprek met Reuters "verrast" te zijn hoe slecht bewapend de Syrische rebellen waren. "Hun wapens zijn waardeloos. We krijgen overschotten van de Iraakse oorlog, overschotjes van hier en daar. Gelukkig weten wij hoe we wapens moeten herstellen." Het rebellenarsenaal is volgens hem in de voorbije maanden wel al "vervijfvoudigd". Ze hebben nu ook luchtdoel- en sluipschutterwapens. Nog volgens Najjar opereren de opstandelingen erg ongeorganiseerd. Omdat Assad nog steeds het luchtoverwicht heeft kunnen ze nauwelijks gelijktijdig troepen verzamelen. "In Libië, met het NAVO-vliegverbod, waren we in staat om 1.500 strijders op één plaats samen te brengen, pelotons en brigades te organiseren. Hier zijn alle manschappen verspreid."

De VS hielden onlangs gesprekken met Jordanië en Turkije over de mogelijke oprichting van een safe zone voor de opstandelingen en tienduizenden vluchtelingen. Dat zou zo goed als zeker gepaard gaan met een afdwingbaar vliegverbod. Maar, VS-defensieminister Panetta herhaalde dat zo'n no fly-zone voor Washington niet de hoogste prioriteit is. De VS focussen volgens hem op het verlenen van humanitaire en logistieke steun, en het verzekeren dat chemische en biologische arsenalen van Assad niet verspreid raken in de regio.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234