Zondag 29/01/2023

Steeds meer apotheken overvallen

Gemiddeld loopt een apothekerszaak in ons land jaarlijks één kans op vijf op een inbraak of overval. Dat aantal blijft toenemen. De daders willen geen medicijnen, maar cash. 'Soms wordt buitensporig veel geweld gebruikt voor een briefje van 50 euro.'

In 2015 werden 940 Belgische apotheken geconfronteerd met een gewelddadige inbraak of overval, zo tonen cijfers van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB). Voor 2016 gaat het om een gelijkaardig aantal. In 2014 was er nog een daling tot 912, maar sindsdien werd het probleem weer groter. Uit bevragingen door de APB blijkt dan ook dat het onveiligheidsgevoel bij apothekers toeneemt.

Er zijn in ons land 4.900 apotheken, wat betekent dat ze per jaar één kans op vijf lopen op een overval of inbraak. Daarmee staan ze na de 'algemene detailhandel' en de nachtwinkels in de top drie als het over dit soort criminaliteit gaat.

"Dat is opvallend", zegt Filip Horemans van ondernemersorganisatie Unizo. "Het zijn geen gewone winkels en het is een vrij beroep. Maar dokters, tandartsen, garagisten en andere plekken waar het publiek dagelijks komt en waar soms veel geld in de kassa zit, krijgen hier minder mee te maken."

Het gemiddelde wordt flink opgetrokken door het grote aantal incidenten in Antwerpen, Brussel en Charleroi. Daar worden apothekers drie keer meer dan elders met diefstallen en gewelddadige overvallen geconfronteerd.

Laagdrempelig

Opmerkelijk is dat het de overvallers doorgaans niet te doen is om medicijnen. "Het gaat om geld", zegt Luc Adriaenssens van de APB. "Dicht tegen sluitingstijd nemen ze aan dat de kassa's goed vol zitten. Dikwijls gaat het daarbij om nauwelijks voorbereide overvallen."

De buit kan heel uiteenlopend zijn, van 50 tot 5.000 euro. "Zo overvallen drugsverslaafden geregeld met buitensporig geweld apotheken voor een buit van 50 euro", zegt Adriaenssens.

Maar waarom specifiek apothekers, als het toch niet om de medicijnen gaat? Adriaenssens ziet drie elementen. Ten eerste zijn de zaken laagdrempelig. In tegenstelling tot veel retailketens zijn er vaak geen bewakingsagenten, magnetische poortjes of camera's.

Ten tweede is blijkbaar ook geweten dat een op de drie betalingen in de apotheek nog altijd met cash gebeurt. Adriaenssens: "Dat gemiddelde varieert ook sterk, wat betekent dat in veel apotheken nog te veel cash binnenkomt."

Ten derde wijst de beroepsbond op de overduidelijke vervrouwelijking van het beroep. Een apotheek waar bij valavond één of meerdere vrouwen achter de kassa staan, zou criminelen aantrekken. "Het idee leeft dat zij makkelijker te overmeesteren zijn, iets wat de politie ons heeft bevestigd", vertelt Adriaenssens.

Via WhatsApp

Om de criminaliteit terug te dringen, heeft de APB vier acties op poten gezet. Het gaat onder meer om een affichecampagne die elektronisch betalen aanmoedigt, net als de uitbouw van verschillende buurtinformatienetwerken.

In die netwerken staan farmaceuten in contact met elkaar via WhatsApp of gelijkaardige platformen. Ze waarschuwen meteen iedereen wanneer er een agressieve klant opduikt of andere verdachte zaken gebeuren. De beroepsbond komt ook met opleidingen over wat te doen bij overvallen en met begeleiding over beveiliging.

Adriaenssens besluit: "Velen houden bij een nieuwbouw of een verbouwing geen rekening met beveiliging. Minder dan de helft staat in contact met een alarmcentrale."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234