Vrijdag 22/10/2021

NieuwsPensioen

Steeds meer ambtenaren op medisch pensioen

Robrecht Bothuyne (CD&V) Beeld BELGA
Robrecht Bothuyne (CD&V)Beeld BELGA

Vorig jaar werden 164 Vlaamse statutaire ambtenaren aangemeld om op medisch pensioen te gaan. Dat aantal zit in een stijgende lijn. ‘We moeten meer inzetten op preventie’, zegt Robrecht Bothuyne (CD&V).

Dat ons land steeds meer langdurig zieken telt, is al langer bekend. De kans is groot dat we dit jaar de historische kaap van de 500.000 langdurig zieken overschrijden. Ook de Vlaamse overheid ontsnapt niet aan deze evolutie. De Vlaamse overheidsdiensten duwen namelijk steeds meer langdurig zieken richting medisch pensioen.

Vorig jaar werden 164 Vlaamse statutaire ambtenaren aangemeld voor een vervroegd pensioen omwille van medische redenen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne (CD&V) opvroeg bij minister van Ambtenarenzaken Bart Somers (Open Vld).

Dat zit zo: statutaire ambtenaren hebben een teller van 666 ziektedagen. Eens ze die opgebruikt hebben, kunnen ze door hun dienst doorverwezen worden naar een speciale pensioencommissie, waar onafhankelijke artsen in zetelen. Zij beslissen over het medisch pensioen. Het aantal langdurige zieken dat voor deze commissie verschijnt, neemt elk jaar toe: van 38 in 2013 naar 164 in 2020.

“In tien jaar tijd werden zo al 726 langdurig zieken ‘afgeschreven’”, zegt Bothuyne. “Dat is onrustwekkend veel. Temeer omdat 90 onder hen door een onafhankelijke arts toch geschikt werden bevonden voor hun job, nadat zij al jaren ziek thuis zaten.” Ongeveer de helft van de kandidaten werd uiteindelijk op medisch pensioen gezet.

De cijfers komen bovenop het groeiende ziekteverzuim bij de Vlaamse ambtenaren. Volgens de meest recente data zijn zij gemiddeld 8,2 per 100 dagen afwezig wegens ziekte. Dat komt neer op drie à vier weken ziekte per jaar. In de privésector is dat iets minder dan 6 dagen op 100. “Het toont aan dat er veel potentieel onderbenut wordt”, zegt Bothuyne. Volgens hem moet de overheid meer inzetten op preventie en re-integratie.

Volgens ministers Somers wordt er alles aan gedaan om langdurig zieken te re-integreren. “Op voorwaarde dat de artsen oordelen dat dat mogelijk is, natuurlijk.” Sommige ambtenaren krijgen een aangepaste functie of aangepast werkritme. Intussen heeft de overheid ook een aantal veerkrachtcoaches aangesteld.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234