Zaterdag 08/05/2021

Steden halen water weer vanonder de plaveien

Herwaardering van oude rivieren en kanalen moet voor nieuwe ontwikkeling zorgen

Mechelen

Eigen berichtgeving

Thea Swierstra

Water terug naar het centrum halen is momenteel de mode in West-Europese steden. Zozeer dat het gisteren in Mechelen tot een seminarie kwam om nog meer steden te overtuigen.

Steeds meer steden associëren water niet langer enkel met bijvoorbeeld stank, vervuiling of overstromingen. Water is ook een kans voor nieuwe ontwikkelingen, maakt de stad een stuk leefbaarder en aantrekkelijker en kan het cultuur-historische erfgoed opwaarderen en de economie, het toerisme en de recreatie bevorderen, is de opvatting. Daardoor hebben Mechelen, Gent, het Ierse Limerick, het Britse Chester en de Nederlandse steden Den Bosch en Breda hun plannen sinds vorig jaar gebundeld. De steden vertonen namelijk de nodige overeenkomsten op het gebied van historische ontwikkeling en hun relatie met water, omvang en sociaal-economische ontwikkeling. Het totaalproject valt onder het Europese Interreg IIIB-programma. In plaats van zich puur met de heraanleg van de waterlopen bezig te houden, wordt er vooral veel gebabbeld. Op die manier willen de zes steden kennis en ervaringen uitwisselen. Ook wensen ze die te delen met steden die geen deel uitmaken van het partnerschap. Dat alles gebeurt onder de noemer Water in Historic City Centers.

Die demonstratieprojecten kosten zo'n 9,4 miljoen euro, waarvan ruim 5 miljoen euro van de Europese Unie komt. De reden van die bijdrage is dat het waterproject in belangrijke mate bijdraagt aan de strategie voor en de ontwikkeling van het oplossen van algemene problemen als integraal waterbeheer in combinatie met infrastructuur in oude stadscentra. Het totaalproject voor alle steden samen komt op ongeveer 60 miljoen euro en moet tegen eind 2007 klaar zijn.

Zo wil Mechelen tegen 2006 een van de belangrijkste vlieten opnieuw openleggen: de Melaan. Daarvoor worden de kademuren gerestaureerd en bruggetjes geconstrueerd. Langs het water komt een promenade. Ook wordt er een rijbaan aangelegd.

Gent keert helemaal terug naar zijn oorsprong. De naam van de stad is afgeleid van Ganda, wat samenvloeiing betekent. Dat slaat op het punt van samenkomen van de Leie en de Schelde, waar Gent is ontstaan.

Delen van de Nederschelde zijn in 1885 bedolven, om een verbinding te maken tussen het voormalige Zuidstation en het centrum en om een nieuw stadsplein te creëren. In de jaren zestig belandde ook het resterende deel tot aan het Leie-estuarium onder de grond. Slechts een klein stukje Nederschelde of Reep is nog te zien ter hoogte van het kasteel van Geraard de Duivelsteen.

De bedoeling is nu om het gedempte deel tussen het Bisdomplein en de Nieuwbrugkaai opnieuw open te leggen. Op die manier wordt de vroegere monding tussen Schelde en Leie hersteld. Over de stroom komen twee bruggen: een voor wegverkeer en een voor fietsers. Ter hoogte van de Oude Beestenmarkt komt er een sluis die het verschil in waterniveau moet opvangen. Met de realisatie van het project is dit jaar begonnen. Volgend jaar moet het af zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234