Woensdag 21/04/2021
Jean-Patrick Scheepers, eigenaar van Peas and Love.

Stadsboerderijen

‘Stedelingen hebben geen tijd om groenten te verbouwen, daarom doen wij het voor hen’

Jean-Patrick Scheepers, eigenaar van Peas and Love.Beeld Tim Dirven

100 stadsboerderijen over heel Europa. Dat is de ambitie van het bedrijf Peas and Love. In Brussel en Parijs staan de eerste zeven er al. Kunnen stadsboerderijen de toekomst van de landbouw bepalen? ‘Hoe hoger je de groenten verbouwt, hoe beter.’

Spinazie, bloemkolen, aardbeien of bieten. Voor stedelingen die zich nog nauwelijks kunnen voorstellen hoe een groente er in het veld uitziet, heeft Jean-Patrick Scheepers een concept bedacht. Zijn bedrijf, Peas and Love, biedt moestuinen aan waar groenteliefhebbers op kunnen intekenen. Het zaaien en water geven is voor het bedrijf, de klanten moeten enkel nog oogsten.

“Het gaat ons niet per se om het produceren van groenten”, zegt Scheepers. “Daarmee is het toch al moeilijk om te renderen. Het is onze bedoeling om steden groener te maken en ondertussen gemeenschappen te creëren. Dat verstaan we onder urban farming. Stadsmensen hebben geen tijd, geen plaats en geen kennis genoeg om groenten te verbouwen. Daarom doen wij het voor hen.”

Brussel en Parijs

Een van de stadsmoestuinen staat in Ukkel, op de terreinen van de David Lloyds Club. Daar zijn er 300 tuintjes aangelegd. Ook op het dak van het outletcentrum Cameleon is er een stadsboerderij. In Parijs zijn de stadstuinen ingericht op de daken van hotel Yooma en op een gebouw van BNP Paribas. Een abonnement voor een stukje grond van drie vierkante meter in de stadsmoestuinen kost 38 euro per maand, voor wie een contract van een jaar afsluit.

“In totaal hebben we nu zeven stadsboerderijen”, zegt Scheepers. “Op alle terreinen samen is er 7.000 vierkante meter beschikbaar voor de productie van groenten, wat zo’n 70 ton per jaar moet opleveren. Het plan is uiteindelijk om tot 100 stadsboerderijen te gaan, verspreid over heel Europa.”

Maar dat is voor in de toekomst. Op de korte termijn wil Peas and Love dertig boerderijen, waarvoor het ook mikt op de steden Rijsel en Lyon. Om dat doel te halen, zoekt het bedrijf nu zo'n 1,5 miljoen euro bij investeerders.

Stadslandbouw blijft als concept nog steeds een nieuwigheid. Al schieten er in steden toch al een aantal projecten uit de grond. In Antwerpen is er bijvoorbeeld Pakt opgericht. ‘Dakboeren’ kunnen daar groenten of kruiden telen, er lopen zelfs kippen rond. “De laatste vijf à zes jaar is er wel een duidelijke opgang”, zegt Maarten Crivits, onderzoeker aan het landbouwinstituut ILVO. “Je ziet er meer en meer voorbeelden van.”

Maar vaak is de productie van groenten niet het belangrijkste objectief. In de Gentse Rabotsite is er een stadsboerderij ontwikkeld, maar daar is het verbeteren van de sociale cohesie in de buurt ook een groot punt. Ervoor zorgen dat mensen van verschillende afkomsten en inkomensklassen met elkaar in contact komen, zo duidt Crivits het.

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

Stadslandbouw heeft ook volgens bio-ingenieur Frank Nevens (UGent) eerder een sociaal en een educatief belang. “Ook aan mijn studenten zeg ik dat stadslandbouw niet gaat over hoeveel we kunnen produceren”, zegt hij. “Want de capaciteit van de gewone landbouw kan je toch nooit evenaren met de productie binnen de grenzen van de stad. Maar het is wel zeer goed om mensen weer bewust te maken van waar voeding vandaan komt, of hoeveel moeite het kost om groenten te telen.”

Niet vlak bij de weg

Over hoe gezond het allemaal is om groenten te kweken in een grootstad – een omgeving die niet meteen bekendstaat om zijn schone lucht – is ook al onderzoek gebeurd. “Er zijn proeven gedaan waarbij groenten in bakken werden geteeld”, zegt Nevens. “De bakken stonden op verschillende afstanden van een autoweg. Er bleken uiteindelijk geen grote verschillen te zijn tussen de groenten die daar groeiden, en die in een referentietuin in het platteland.”

Zolang je het maar niet pal aan een drukke weg doet of in vervuilde grond is er volgens Nevens geen reden tot ongerustheid. “Zeker als je de groenten goed wast, is er geen probleem”, zegt Nevens. “Want we weten uit onderzoek dat groenten de metalen uit de lucht niet gaan opnemen. Zware metalen, of roetdeeltjes bevinden zich meestal dicht bij de bron van waar ze uitgestoten worden. Dus hoe hoger je de groenten kan verbouwen, hoe beter.”

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234