Woensdag 21/04/2021

Cijfers en kaarten

Statistieken bewijzen: Verenigde Staten zijn lang nog niet voorbij de piek

Donald Trump. Beeld AFP
Donald Trump.Beeld AFP

De Verenigde Staten hebben de piek van de uitbraak van het coronavirus nog lang niet bereikt. Een overzicht van de belangrijkste cijfers:

VS zitten nog lang niet aan piek, Spanje en Italië stabiliseren

In de Verenigde Staten stijgt het aantal overlijdens aan corona tot 10.331. Daarmee staat de VS in de top drie op basis van het aantal overlijdens. De curve is nog niet tot stilstand gekomen, en de vrees dat het aantal besmettingen en overlijdens verder blijft doorstijgen is tastbaar. Zoals bekend is de staat New York het epicentrum van de epidemie, met ongeveer een derde van het totale aantal geregistreerde besmettingen. Maar ook staten als Illinois en Louisiana zijn zwaar getroffen.

Intussen neemt de verspreiding van het virus nog steeds toe en verwacht wordt dat er op andere plaatsen in het land nieuwe brandhaarden zullen opduiken. “Dit wordt jammer genoeg een zware week”, verklaarde expert en presidentieel adviseur Anthony Fauci. Indien de beperkende maatregelen goed worden opgevolgd, zou de curve van de epidemie binnen twee weken kunnen afvlakken, verwacht hij. Momenteel zijn er in de VS meer dan 350.226 geregistreerde besmettingen, het hoogste aantal in de wereld, blijkt uit gegevens van de John Hopkins Universiteit.

Omgekeerd lijkt de exponentiële stijging die Europa in zijn greep houdt afgewend. Na wekenlange lockdowns bereiken de coronacurves van Spanje en Italië, de twee zwaarst getroffen landen, een stabilisatie. Mogelijk zijn die landen voorbij het hoogtepunt van de epidemie. In Spanje zijn de afgelopen 24 uur 637 nieuwe overlijdens geteld. In totaal zijn ruim 13.000 Spanjaarden overleden, al daalt sinds donderdag het aantal doden per dag. Italië blijft met 15.887 overlijdens nog steeds triest recordhouder. Een sprankel van hoop biedt de duidelijke knik in de curve van het aantal sterfgevallen.

VS wanhopig op zoek naar extra bedden

null Beeld ihme
Beeld ihme

In de VS houden ze de adem in voor de verwachte piek in het aantal besmettingen. De teller loopt en naar verwachting zou op 15 april het hoogtepunt bereikt zijn. Het is alle hens aan dek om bijkomende middelen aan te sleuren. Het tekort aan ziekenhuisbedden wordt nu geschat op 36.654. Het aantal intensieve bedden bedraagt momenteel een ruime 29.000, maar er zijn er nog ruim 16.300 extra nodig om het aantal patiënten op te kunnen vangen. Er zijn bovendien zo’n 24.828 beademingstoestellen nodig, die momenteel met man en macht en op industriële schaal worden geproduceerd. Onder meer General Motors is ermee bezig.

New York lijkt op zijn hoogtepunt

Er valt ook een lichtpuntje te noteren in de VS. Zo lijkt in de staat New York de piek alvast bereikt. Het aantal overlijdens daalt er voor het eerst, en ook het aantal opnames in de ziekenhuizen lijkt af te nemen. Zaterdag telde de oostelijke staat 594 nieuwe overlijdens, tegen 630 de dag daarvoor en 562 donderdag. De staat New York telde zaterdag reeds 122.031 besmettingen. Er belandden 786 nieuwe patiënten in het ziekenhuis, tegen 956 de dag daarvoor. Gouverneur Andrew Cuomo is voorzichtig positief. “We kunnen ofwel zeer dicht bij de piek zijn of de piek kan een plateau zijn en we kunnen ons nu op dit plateau bevinden”, zegt Cuomo. “We weten het niet tot we het de komende dagen zien.”

Wachten op genezingen in Amerika

null Beeld johns hopkins
Beeld johns hopkins

Het blijft intussen wachten op de eerste coronapatiënten in de Verenigde Staten die genezen worden verklaard. Terwijl de VS inmiddels dubbel zoveel besmettingen telt als Spanje en Italië samen, is er nog geen patiënt afdoende hersteld. Dat heeft te maken met het feit dat het virus later in de VS is binnengewaaid dan in Europa. Het is in elk geval hoopvol vast te stellen dat Spanje, met zijn ruim 135.000 besmettingen, ook kan bogen op bijna 40.400 genezen patiënten. Italië telt bijna 22.000 genezen coronapatiënten op een totaal van bijna 129.000 besmettingen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234