Woensdag 08/02/2023

Gezondheid

'Stasecretarissen' moeten zitmarathon van de student doorbreken

Acht uur zitten, is slecht voor de gezondheid. De stasecretarissen moeten soelaas bieden. Beeld Bas Bogaerts
Acht uur zitten, is slecht voor de gezondheid. De stasecretarissen moeten soelaas bieden.Beeld Bas Bogaerts

Om de 'zitmarathon' te doorbreken, neemt de KU Leuven bijzondere maatregelen. Zoals de invoering van stasecretarissen, studenten die om het halfuur de les mogen onderbreken zodat iedereen even de benen kan strekken.

Jill Casters

De unief wil zo waarschuwen voor de gevaren van langdurig stilzitten. Meer dan acht uur per dag zitten, vergroot immers het risico op allerlei aandoeningen, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Via het project UniefActief wil de KU Leuven voorkomen dat haar studenten, lesgevers en werknemers in die val trappen.

Met sensibiliseringsfilmpjes, een bewegingscoach en een bewegingsaanbod voor de medewerkers sprong de campagne tot nu toe niet erg in het oog buiten de universiteitsmuren. Veel opvallender is het initiatief van de stasecretarissen die de unief nu invoert.

Hoe werkt het?

Elke prof mag aan het begin van de les een stasecretaris aanduiden, die elk halfuur de les mag onderbreken. De professor legt de les dan even stil zodat iedereen de kans krijgt om de benen te strekken. Na een uur worden de studenten gestimuleerd om een extra inspanning te doen, door bijvoorbeeld de trap op te lopen.

Een van de professoren die tijdens elke les een stasecretaris aanduidt, is Jan Seghers, hoofd van de onderzoeksgroep Fysieke Activiteit, Sport en Gezondheid. "Volwassenen moeten in principe een halfuur per dag bewegen", zegt hij aan het studentenweekblad Veto. "Maar als je meer dan acht uur onafgebroken zit, loop je ook een gezondheidsrisico, of je nu dat halfuurtje bewogen hebt of niet."

Elke dertig minuten even rechtstaan, helpt. "Een minuut rechtstaan brengt de doorbloeding weer op gang", aldus Seghers. Hij hoopt dan ook dat het initiatief een vaste waarde wordt aan de KU Leuven. Vicerector Rik Gosselink heeft de stasecretarissen alvast opgenomen in zijn beleidsplan.

Staande tafels

Een zinvol initiatief, meent professor bewegingswetenschap aan de UGent Greet Cardon. "Recent onderzoek heeft uitgewezen dat het belangrijk is naast voldoende te bewegen ook langdurig zitten regelmatig te onderbreken", zegt ze. "Dat doet de grote spiergroepen werken en stimuleert de aanmaak van bepaalde hormonen, met een duidelijk effect op de bloedwaarden."

Toch zal de Leuvense strategie in haar lessen niet meteen ingevoerd worden. "Er zijn verschillende mogelijkheden om het zitten te onderbreken", zegt ze. "Zelf zou ik liever hebben dat dat niet en masse gebeurt. Al hangt het er van af in welk lokaal je zit, wat de context is en of je het kan inbedden in de lessen. Daarnaast is de vraag welke impact het heeft naar de lessen toe, en of het werkt. In ieder geval is het mooi dat het initiatief er is, en we kunnen ervan leren."

Voldoende bewegen en niet te lang stilzitten, is dan ook een belangrijk aandachtspunt, zegt Cardon. En er is nog veel werk aan de winkel. Ook aan de UGent wordt nagedacht over en geëxperimenteerd met manieren om het langdurig zitten te onderbreken. In Cardons lessen is het de studenten bijvoorbeeld toegestaan af en toe subtiel recht te staan. "Dat wordt hier als normaal beschouwd", zegt ze. "Al merk je wel dat het in sommige lokalen niet altijd werkt. Daarnaast zijn we aan het bekijken of het mogelijk is om in sommige lokalen achteraan staande tafels te zetten."

Richtlijnen

Naast het initiatief van de stasecretarissen heeft de KU Leuven voortaan ook voor studenten een bewegingscoach in huis. Studenten kunnen zich inschrijven via uniefactief@kuleuven.be.

Wilt u er - als student of als werknemer - ook voor zorgen dat u voldoende beweging heeft, dan geeft de KU Leuven op haar website nog de volgende tips mee:

• Verander tijdens het werken regelmatig van houding

• Sta recht terwijl u telefoneert

• Ga niet naar het dichtstbijzijnde toilet, maar kies er een dat verder gelegen is

• Ga even langs bij uw collega in de plaats van een e-mail te sturen

• Zet de afvalbak niet onder uw bureau, maar plaats hem een eindje verder

• Maak een wandeling tijdens uw lunchpauze

• Doe eens een wandelmeeting in de frisse buitenlucht

• Duid een stasecretaris aan tijdens meetings

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234